Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Περιορισμός συναθροίσεων / Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ κατά Χρυσοχοΐδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιορισμός συναθροίσεων / Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ κατά Χρυσοχοΐδη

ΜΑΤ έξω από τη Βουλή
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Την έντονη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων. Και αυτό γιατί στο σχέδιο αναφέρεται ότι θα υπάρχει και «οριοθετημένος χώρος» για τους δημοσιογράφους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουσιαστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να μαντρώνει τους δημοσιογράφους όταν υπάρχουν «δύσκολες στιγμές» - δηλαδή όταν τα ΜΑΤ ξυλοκοπούν άγρια διαδηλωτές- περιορίζοντας το λειτούργημά τους και το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση.

Σε αυτό το πλαίσιο τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ ζήτησαν επείγουσα συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με επιστολή τους , ώστε να διευκρινιστούν ζητήματα που προκύπτουν από το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, το οποίο παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ εκφράζουν την αντίθεση και τον προβληματισμό τους για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, που παρουσιάσατε, όσον αφορά στο ρόλο και την παρουσία των δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των δημόσιων συναθροίσεων.

Με την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας.

Προκειμένου να διευκρινίσουμε όλα τα καίρια ζητήματα στο Σχέδιο επιθυμούμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν.

Ευχαριστούμε πολύ  εκ των προτέρων».

Τι αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Για μέτρα με με «καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα» κάνει λόγο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια ανακοινώσεων επαγγελματικών Ενώσεων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, σχετικά με την σημερινή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

  • oι δημοσιογράφοι – φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν με όποιον τρόπο θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση,  
  • επιπλέον ορίζεται χώρος προστασίας τους, πριν τη συνάθροιση, ώστε να γνωρίζουν, εάν θέλουν να προστατευτούν σε περίπτωση επεισοδίων, ότι μπορούν αυτοβούλως να καταφύγουν εκεί,
  • ο Αξιωματικός σύνδεσμος για τους δημοσιογράφους – φωτορεπόρτερ ορίζεται  ώστε, οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούν ότι διατρέχουν κίνδυνο ή εάν υπάρχει απειλή ή τραυματισμός, να μπορούν να απευθυνθούν σε αυτόν και να ζητήσουν βοήθεια.

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω μέτρα, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι μέτρα προστασίας και μόνο, με καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα, από την πλευρά των δημοσιογράφων - φωτορεπόρτερ.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι, αν όχι σκόπιμη, τουλάχιστον καταχρηστική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL