Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Ειδικευόμενοι γιατροί / Από πολυεργαλεία Covid, πολυεργαλεία εμβολιασμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ειδικευόμενοι γιατροί / Από πολυεργαλεία Covid, πολυεργαλεία εμβολιασμού

Νοσοκομείο

Ακόμα μία αρνητική συνέπεια της μετατροπής των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα (βλέπε το ρεπορτάζ στην ΑΥΓΗ της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου) αναδείχθηκε τις τελευταίες ώρες λόγω των σφοδρών αντιδράσεων των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Νίκαιας: η με το «έτσι θέλω» επιστράτευση των ειδικευόμενων γιατρών (και όχι μόνο) στη διαδικασία των εμβολιασμών.

Ο Πάνος Παπανικολάου, γιατρός στο συγκεκριμένο νοσοκομείου και γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, αναφέρει στην ΑΥΓΗ ότι «ασκήθηκαν χυδαίοι εκβιασμοί σε ειδικευόμενους (ακόμα και άσχετων χειρουργικών ειδικοτήτων) ώστε να παρατήσουν τις κλινικές τους, να παρατήσουν τελείως την εκπαίδευσή τους και να πάνε είτε στα εμβολιαστικά κέντρα του Νοσοκομείου της Νίκαιας (θα έχει τρεις εμβολιαστικές γραμμές), είτε στο Νοσοκομείο ‘Αγία Βαρβάρα’ (απέχει 4,5 χιλιόμετρα), όπου η αναπληρώτρια διοικήτρια ανακοίνωσε με δική της πρωτοβουλία ότι θα φτιάξει δέκα εμβολιαστικές γραμμές!».

Σύμφωνα με τον Π. Παπανικολάου, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα και την Παρασκευή διαμήνυσαν προς τη διοίκηση ότι δέχονται μεν να βοηθήσουν σε εθελοντική βάση στους εμβολιασμούς, αλλά μόνο για τις τρεις εμβολιαστικές γραμμές του Νοσοκομείου της Νίκαιας και μόνο οι ειδικευμένοι γιατροί. Δεν θα ανεχτούν κανέναν εκβιασμό σε ειδικευόμενο συνάδελφό τους και απαιτούν να ανακληθεί η «αισχρή» απόφαση της 2ης ΥΠΕ (Α.Π. 2080, 14.1.21) για τη μετακίνηση γιατρών στο «Αγία Βαρβάρα».

Ζητούν επίσης να επανέλθει πλήρως η λειτουργία των χειρουργείων και όλων των ιατρικών πράξεων του νοσοκομείου (διότι οι πολίτες έχουν ελλιπή φροντίδα) και απαιτούν να ενισχυθεί το τμήμα της Αιμοδοσίας που καταρρέει (υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το διαθέσιμο αίμα), καθώς κι από κει μετακινήθηκε αρκετό μη ιατρικό προσωπικό. Προειδοποίησαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα παραπάνω αιτήματα, θα πραγματοποιήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου.

Μετατροπή σε… εμβολιάδικο

Ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάλυσης του Νοσοκομείου Νίκαιας και «μετατροπής του σε ‘εφημεράδικο’ - Κέντρο Υγείας – ‘εμβολιάδικο’».

Προφανώς, εξηγεί, το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στην αύξηση της πελατείας διαφόρων καθηγητών και ιδιωτών κλινικαρχών από χειρουργεία και ιατρικές πράξεις που δεν θα γίνονται πλέον στο Νοσοκομείο Νίκαιας.

Σημειώνει ακόμη ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η αμοιβή όσων με τη θέλησή τους συνδράμουν στους εμβολιασμούς. Διότι οι εφημερίες αυτές «θα πάνε στον ‘κουβά’ των πρόσθετων (γιατί δεν θα συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές εφημερίες), ενώ ακόμα υπάρχουν χρωστούμενα από τον Ιούνιο» (σ.σ.: την Παρασκευή βγήκε Υπουργική Απόφαση που ανοίγει με μεγάλη καθυστέρηση τον δρόμο για την εξόφλησή τους).

Ήδη, προσθέτει ο Π. Παπανικολάου, πολλοί ειδικευόμενοι σκέφτονται να παραιτηθούν και να συνεχίσουν την ειδικότητά τους σε άλλα νοσοκομεία.

Το ζήτημα που έχει προκύψει με τους ειδικευόμενους γιατρούς εν μέσω πανδημίας είναι συνολικό: οι ειδικευόμενοι των παθολογικών ειδικοτήτων έχουν μετατραπεί με άνωθεν αναγκαστικές εντολές σε «πολυεργαλεία Covid», οι ειδικευόμενοι των χειρουργικών ειδικοτήτων βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των χειρουργείων, καθώς τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία «μίας νόσου», του κορωνοϊού. «Θα χαθεί και δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επειδή τώρα θα μετατραπούν σε ‘πολυεργαλεία εμβολιασμού’;», το ερώτημα που θέτει η ΟΕΝΓΕ.

Οι γιατροί υπογραμμίζουν πως ούτε το αυτονόητο δεν έχει πράξει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά: να επισπεύσει τους διορισμούς των επί θητεία γενικών γιατρών. Εδώ και έναν μήνα έχουν βγει τα οριστικά αποτελέσματα και... ακόμα διορίζονται.  Όχι μόνο δεν προσλαμβάνουν το σύνολο των γιατρών που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις λιγοστές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, αλλά «πάγωσαν» και τις κρίσεις για τις θέσεις επιμελητών Β' για τα Κέντρα Υγείας που προκηρύχθηκαν τον Ιανουάριο του 2019, τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Καθημερινές απόπειρες

Θυμίζουμε ότι τόσο ΟΕΝΓΕ όσο και η ΕΙΝΑΠ αλλά και ενώσεις γιατρών της περιφέρειας επισημαίνουν καθημερινά στο υπουργείο Υγείας ότι η απόπειρα να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε εμβολιαστική κέντρα συνιστά ένδειξη μεγάλης προχειρότητας και αποτελεί ιατρικά επικίνδυνη πρακτική.

Για παράδειγμα, η  Ένωση Γιατρών Χαλκιδικής επισημαίνει το ασύμβατο της μετατροπής του μοναδικού νοσοκομείου του νομού σε χώρο υποδοχής και νοσηλείας περιστατικών Covid και ταυτόχρονα εμβολιασμού υγιών ατόμων, που κινδυνεύουν να επιμολυνθούν πριν καν εμβολιαστούν.

Πλέον η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οφείλει να αντιληφθεί όσα επισημαίνουν τεκμηριωμένα οι γιατροί και να συστήσει στην πολιτική ηγεσία να διακόψει αυτή την ολέθρια τακτική πριν συμβούν τα χειρότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL