Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Κορωνοϊός / Επιμένουν στο επικίνδυνο λάθος του εμβολιασμού στα νοσοκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Επιμένουν στο επικίνδυνο λάθος του εμβολιασμού στα νοσοκομεία

Κέντρο εμβολιασμού

Με έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η ΑΥΓΗ, η πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής επαναλαμβάνει (την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου) την αρνητική της εισήγηση για τη μετατροπή του εν λόγω νοσοκομείου σε εμβολιαστικό κέντρο για τον γενικό πληθυσμό.

Όπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο, παρά την αρνητική εισήγηση, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) έδωσε προφορική εντολή, υπακούοντας στην αιφνιδιαστική αλλαγή του κυβερνητικού σχεδιασμού, να διατηρήσει (και αυτό) το νοσοκομείο την εμβολιαστική του γραμμή.

Το γεγονός αυτό, η μετατροπή του δηλαδή σε εμβολιαστικό κέντρο για τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με την καθ’ ύλην αρμόδια, «θα βλάψει τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα της λειτουργίας του νοσοκομείου και θα απασχολήσει επί μακρόν (έξι μήνες και παραπάνω) τους επαγγελματίες Υγείας σε αποκλειστικά καθήκοντα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας κατά παρέκκλιση».

Στη συνέχεια η πρόεδρος της ΕΝΛ υποδεικνύει τις άμεσες διοικητικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να αποβεί ασφαλής ο εμβολιασμός του ευρύτερου πληθυσμού «εν μέσω νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19».

«Λόγω της εξαιρετικής υποστελέχωσης δεν μπορούν να απασχοληθούν παθολόγοι και πνευμονολόγοι» στη διαδικασία το εμβολιασμού, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, θα επιστρατευτεί εντατικολόγος για να παρακολουθεί τις διαδικασίες του εμβολιασμού, την ώρα που οι υπάρχοντες εντατικολόγοι δεν καλύπτουν καν τις σημερινές ανάγκες του εν λόγω νοσοκομείου.

Η παραπάνω περιγραφή είναι ενδεικτική του μπάχαλου που έχει προκαλέσει η μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα (βλέπε και την ΑΥΓΗ της 13ης Ιανουαρίου). Νοσοκομείων υποστελεχωμένων και ήδη υπερφορτωμένων από το δεύτερο κύμα της πανδημίας (ενώ αναμένεται το τρίτο).

Λιβαδάς: "Ανορθολογική επιλογή"

«Με τους εμβολιασμούς το εξουθενωμένο προσωπικό των νοσοκομείων θα αποσπαστεί από τις υπόλοιπες λειτουργίες, ενώ είναι ακόμη άγνωστο ακόμη ποια θα είναι η αμοιβή των υπερωριών για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων» τονίζει στην ΑΥΓΗ ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ.

«Αντί να στελεχώσει τα Κέντρα Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό (και τις κατάλληλες ειδικότητες) για να γίνουν εκεί οι εμβολιασμοί, η κυβέρνηση κάνει μία ανορθολογική επιλογή» εξηγεί.

ΟΕΝΓΕ - ΠΟΕΔΗΝ: Κίνδυνος για τους ηλικιωμένους

Η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της προειδοποιεί για τις συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού του υγιούς πληθυσμού με τους ασθενείς που θα προσέρχονται στα νοσοκομεία. Οι άνθρωποι των 85 ετών και πάνω θα υφίστανται ταλαιπωρία (π.χ. στη Χαλκιδική μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψουν μέχρι και 80 χιλιόμετρα για να φτάσουν σε νοσοκομείο και να εμβολιαστούν, ενώ για το Κέντρο Υγείας της περιοχής τους θα αρκούσε μία μετακίνηση σε απόσταση 10 χιλιομέτρων το πολύ).

Δρόμος

Επίσης αυτοί και οι συνοδοί τους θα εκτίθενται σε κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό, αλλά και σε άσχημες συνθήκες. Για παράδειγμα στο Θριάσιο θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν έξω από..... κοντέινερ, ενώ στο Παίδων θα πρέπει να ανέβουν μέχρι τον τρίτο όροφο για να εμβολιαστούν.

«Ποιος θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθησή τους, την αναγκαία φαρμακοεπαγρύπνηση, π.χ. στα νοσοκομεία Παίδων που ειδοποιήθηκαν τελευταία στιγμή πως σε λίγες μέρες και σε αυτά θα πρέπει να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα υπερηλίκων; Οι παιδίατροι και οι νεογνολόγοι;» αναρωτιέται η ΟΕΝΓΕ. Παράλληλα οι ηλικιωμένοι είναι φορείς σε πολυανθεκτικά μικρόβια, που είναι επικίνδυνα για τα νοσηλευόμενα παιδιά, συμπληρώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Την ίδια στιγμή, παρότι ήδη γίνονται εμβολιασμοί στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια (για το προσωπικό που εργάζεται εκεί), δεν πέρασε καν από το μυαλό των ιθυνόντων να τα υποχρεώσουν να εμβολιάσουν ανθρώπους από τον γενικό πληθυσμό για να αποφορτίσουν τα νοσοκομεία.

Από τα Κέντρα Υγείας στους ιδιώτες

Παράλληλα «στα μεγάλα Κέντρα Υγείας της χώρας που θα λειτουργήσουν τελικά ως εμβολιαστικά κέντρα, λόγω έλλειψης προσωπικού, όλα τα ραντεβού των ασθενών ακυρώνονται» καταγγέλλει στην ΑΥΓΗ ο Αντώνης Καραβάς, παθολόγος στο Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης. Διότι, εξηγεί, για να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα σε δύο βάρδιες θα πρέπει να απασχοληθεί όλο σχεδόν το προσωπικό των Κέντρων Υγείας, με αποτέλεσμα και αυτά να μετατρέπονται αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα.

Αποτέλεσμα; «Οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας που χρειάζονται εξετάσεις, συνταγογράφηση κ.λπ. δεν θα έχουν πρόσβαση από την επόμενη Τετάρτη 20.1.21 και θα πρέπει να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα».

Λύση κατά τον κ. Καραβά θα βρισκόταν αν ερχόταν μόνιμο προσωπικό και αν έμπαινε στον σχεδιασμό ο ιδιωτικός τομέας, «ο οποίος παραμένει στο απυρόβλητο». «Δεν θα έπρεπε να ιδιωτικά νοσοκομεία να κάνουν εμβόλια στο ευρύ κοινό; Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί δεν θα έπρεπε να μπουν στα ραντεβού για να αντικαταστήσουν τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων (ακόμα και οφθαλμίατροι και ψυχίατροι θα συμμετέχουν!) των Κέντρων Υγείας που επιστρατεύονται στη διαδικασία του εμβολιασμού;» είναι τα εύλογα ερωτήματα.

Η ΟΕΝΓΕ ζητάει από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και να προχωρήσει στην ανασύσταση των δομών δημόσιας Υγείας που πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να έχουν κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.

«Δεν θα επιτρέψουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας να λειτουργεί σε μόνιμη βάση σαν σύστημα ‘μιας νόσου’, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού, και να μετατρέπεται όλη η υπόλοιπη νοσηρότητα σε φιλέτο για την κερδοσκοπία των ιδιωτικών μεγαθηρίων της Υγείας» είναι το μήνυμα της Ομοσπονδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL