Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Αστυνομία στα Πανεπιστήμια / Η στολή των αστυνομικών και τα ερωτήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστυνομία στα Πανεπιστήμια / Η στολή των αστυνομικών και τα ερωτήματα

ΜΑΤ σε πανεπιστήμιο
Φωτογραφία αρχείου (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

H στολή που θα φορούν οι 1.000 αστυνομικοί που θα προσληφθούν στο πλαίσιο της ασφυκτικής αστυνόμευσης και καταστολής που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ΑΕΙ, αποκαλύφθηκε με διαρροές.

Όπως προκύπτει οι ειδικοί φρουροί που θα προσλάβει με προκήρυξη η ΕΛΑΣ θα φορούν πράσινο μπλουζάκι και ανθρακί παντελόνι.

Ερωτηματικά ωστόσο προκύπτουν για τον σχεδιασμό της στολής: Πόσο κόστισε και πόσο θα κοστίσει συνολικά στον ελληνικό λαό το νέο είδος καταστολής της κυβέρνησης, με τις 1.000 νέες προσλήψεις αστυνομικών;

Έγινε διαγωνισμός ή για άλλη μία φορά προτιμήθηκε η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης, όπως έχει συνηθίσει να κάνει η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες, με πρόσχημα την πανδημία;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθ' όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής της φημίζεται για τα μέτρα καταστολής και τις προσλήψεις αστυνομικών και όχι νοσηλευτικού προσωπικού για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού. ΈΦτασε μάλιστα χθες στο σημείο να ακυρώσει τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού που είχε ανακοινώσει στα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σημειώνεται ότι έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται και οι «ομάδες προστασίας»" όπως λέγονται στα [ανεπιστήμια. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται τιμωρία για τα πανεπιστήμια που δεν εφαρμόσουν το μοντέλο φύλαξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς αυτά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα αξιολογούνται αρνητικά στην τακτική τους χρηματοδότηση!

Η Νίκη Κεραμέως και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξή τους ότι το νέο σώμα θα στελεχώνεται από κατωτέρους αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς και παρά τις αντιδράσεις των πρυτάνεων, το νέο σώμα θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία.

Την ίδια στιγμή, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε πλαίσιο ασφυκτικής αστυνόμευσης των ΑΕΙ, με face control (ή αλλιώς «ελεγχόμενη είσοδο»), δυνατότητα συλλήψεων από το νέο σώμα της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» που θα ονομάζεται ΟΠΠΙ, θα αριθμεί 1.000 αστυνομικούς που «δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα» και θα υπάγεται απευθείας στην ΕΛΑΣ. Με το νομοσχέδιο ιδρύονται και Πειθαρχικά Συμβούλια που θα προβλέπουν ποινές ακόμη και για... αντιγραφές ανάμεσα σε άλλες «αξιόποινες πράξεις» που δεν προσδιορίζονται.  Φαίνεται πως η κυβέρνηση θέλει να τιμωρήσει τους «άτακτους» φοιτητές και να επιβάλει «καθεστώς ησυχίας νοσοκομείου» στα ΑΕΙ.

Η ΟΠΠΙ θα έχει προανακριτικά καθήκοντα και θα επεμβαίνει αυτεπάγγελτα, ενώ σε περίπτωση που θα κινδυνεύουν ζωές ή κρίσιμες υποδομές θα ενισχύονται από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Ερωτηθείς για τις ενστάσεις ακαδημαϊκών απέναντι στο σχέδιο αστυνόμευσης των πανεπιστημίων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι είναι θετικό να κατατεθούν όλες οι απόψεις στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και πως θα γίνει και ευρύς διάλογος στη Βουλή.

Οι αστυνομικοί που θα προσληφθούν στα ΑΕΙ δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα αλλά μόνο γκλομπ και ειδικά σπρέι. Οταν υπάρχουν σοβαρά περιστατικά εγκληματικότητας μέσα στα ιδρύματα θα επεμβαίνουν και οι άνδρες της ΕΛΑΣ . Θα περάσουν από συγκεκριμένη εκπαίδευση και θα διατεθούν στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουν κάθε εποχή και περίοδο. Θα έχουν πλήρη αστυνομικά καθήκοντα και ειδικές στολές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL