Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Σχολεία / Χωρίς νέα μέτρα ασφαλείας ανοίγουν δημοτικά και νηπιαγωγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Χωρίς νέα μέτρα ασφαλείας ανοίγουν δημοτικά και νηπιαγωγεία

Δημοτικό Σχολείο
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο που χτύπησε κουδούνι και τον Σεπτέμβριο, ανοίγουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία όλης της χώρας. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας είχε δύο ολόκληρους μήνες lockdown να προετοιμαστεί για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες, δεν έκανε τίποτα και τελευταία στιγμή ανακοινώνει ημίμετρα, όπως τη διαφορετική ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων.

Έτσι, οι μάσκες, τα αντισηπτικά, οι αποστάσεις, τα διαφορετικά διαλείμματα και ο καθαρισμός των αιθουσών – που ίσχυαν ούτως ή άλλως – θα είναι τα μέτρα στα οποία θα βασιστεί για άλλη μια φορά η λειτουργία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων. Το μόνο επιπλέον θα είναι η κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης των μαθητών για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός κυρίως των γονέων. 

«Θα εκδοθεί απόφαση τις επόμενες ημέρες για κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά και αντίστοιχα αποχώρησης. Θα το ρυθμίζει ο διευθυντής με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε σχολείου» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας σημείωσε πως για τον ίδιο λόγο θα χρησιμοποιούνται σε όσα σχολεία υπάρχουν και όλες οι διαφορετικές είσοδοι. Ωστόσο, δεν είναι πολλά τα σχολεία στα οποία υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία χωρίς εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση του εκπαιδευτικού πληθυσμού. «Θα» ανοίξει ειδική πλατφόρμα για προληπτικά τεστ στους εκπαιδευτικούς, ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως παραπέμποντας σε ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Όπως είπε, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να εγγράφονται και να κάνουν δωρεάν τεστ από τις 14.00 έως τις 17.00, ενώ πρόσθεσε ότι ο ΕΟΔΥ θα κάνει και δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία. Στην πλατφόρμα θα μπορούν να εγγράφονται και οι μαθητές λυκείου, προκειμένου να εξεταστούν για κορωνοϊό. Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας δεν μπόρεσε να απαντήσει αν έστω και λίγοι δάσκαλοι θα προλάβουν να εξεταστούν πριν επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες από Δευτέρα.

Η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ακόμη οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν τον γενικό πληθυσμό, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Περιορίστηκε να παραπέμψει το θέμα στον σχεδιασμό της επιτροπής εμβολιασμού. Την ίδια άλλωστε επιτροπή επικαλέστηκε και για να πει ότι θα έχουν προτεραιότητα οι καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα.

Για το πότε αναμένεται να ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια, η υπουργός ανέφερε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Σε ό,τι αφορά δε τους μαθητές της Γ’ Λυκείου είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη μείωση της ύλης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Η υπουργός δεν είχε να πει τίποτα και για τα voucher για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, που είχε ανακοινώσει με τυμπανοκρουσίες στα μέσα Δεκέμβρη. «Γίνεται προσπάθεια από 5 συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να χτίσουμε στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης. Έχουν δρομολογηθεί ενέργειες. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις επόμενο διάστημα» ήταν η μόνη της απάντηση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για δια ζώσης μαθήματα, προσθέτοντας ότι και η εξεταστική που έρχεται θα γίνει εξ αποστάσεως. Ανέφερε δε πως θα ανακοινωθούν αποφάσεις για τις κατατακτήριες.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL