Μετά από 50 ημέρες εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία όλης της χώρας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εδέησε το υπουργείο Παιδείας να βάλει μπροστά πρόγραμμα για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Μάλιστα, το ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες, αν και απευθύνεται σε ελάχιστες οικογένειες, αυτές που έχουν ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ.
Έτσι, λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες σχολικές διακοπές και ενώ παραμένει θολό αν θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου, το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για το «κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης COVID-19» και για «στρατηγικό σχεδιασμό για τον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης». Έτσι, ανακοινώνει πρόγραμμα 112 εκατ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, χρήματα πάντως που προέρχονται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η κάθε επιταγή (voucher) θα είναι αξίας 200 ευρώ και η χορήγησή της θα γίνεται με συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Δικαιούχοι θα είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.
Όπως διευκρινίζεται, για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ. Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ. Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.
Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 παιδιά και νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών.
Για το πρόγραμμα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι δρομολογεί την ψήφιση διάταξης νόμου, σύμφωνα με την οποία την υλοποίησή του θα αναλάβει η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», που θα αναπτύξει μία εξειδικευμένη πλατφόρμα. Όσο για την υλοποίησή του, αναμένεται «σύντομα» να εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες.