Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Έκθεση Πισσαρίδη / Λες και δεν υπήρξε ποτέ η πανδημία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση Πισσαρίδη / Λες και δεν υπήρξε ποτέ η πανδημία

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μόλις έξι σελίδες με γενικόλογες αναφορές περί αναδιάρθρωσης του συστήματος Υγείας, ανάπτυξης ψηφιακού φακέλου ασθενούς, αύξησης της αυτονομίας και αξιολόγησης νοσοκομείων και για τον εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης που υποτιμούν τον αναπτυξιακό ρόλο της δημόσιας Υγείας και κυρίως δεν λαμβάνουν υπόψη τις νέες ανάγκες που ανέδειξε η υγειονομική κρίση και τις προκλήσεις της συγκυρίας περιλαμβάνει η έκθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που παρέδωσε στην κυβέρνηση η επιτροπή Πισσαρίδη.

Οι προτάσεις πολιτικής της επιτροπής Πισσαρίδη για την αξιοποίηση των 32 δισ. από την Ε.Ε. που αφορούν την ενίσχυση της ανάπτυξης μετά την πανδημία για την Ελλάδα, δυστυχώς για το μέλλον του ΕΣΥ και την ενίσχυσή του, δεν περιλαμβάνουν ούτε καν μία φράση. Επίσης, δεν έχουν τίποτα το συγκεκριμένο και ουσιαστικό να προσφέρουν στη δημόσια συζήτηση για την αναγκαία αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας.

Παρά τη συγκυρία και χωρίς να εκτιμάται επαρκώς ο ρόλος ενός ισχυρού, ισότιμου και ποιοτικού δημόσιου συστήματος Υγείας, δεν γίνεται καμία αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσωπικό, ούτε στην ενίσχυση της ΠΦΥ, δεν αναφέρεται κανένας σχεδιασμός για την καθολική κάλυψη των πολιτών και την εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία όπως επίσης και για τη μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων των πολιτών.

Ακόμα, στο μέλλον του ΕΣΥ που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αν βασιστεί στις προτάσεις, δεν αποτυπώνεται πουθενά η ανάγκη για τη σταδιακή σύγκλιση με τον μέσο όρο (7% του ΑΕΠ) της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες.

Αν και η Ελλάδα έχει βγει από τα Μνημόνια και τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν δρομολογούνται η ενδυνάμωση και η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και της δημόσιας Υγείας.

Τι κι αν στις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου καταγράφηκε σχεδόν το 70% των θανάτων λόγω Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα, τι ακόμα κι αν ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τρίτο κύμα του ιού μετά τα Χριστούγεννα επισημαίνοντας την ανάγκη στήριξης των συστημάτων Υγείας και κατάλληλης προετοιμασίας τους, τι κι αν όλοι οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού θα επέλθει μόνο όταν εμβολιαστεί το 60% με 70% του πληθυσμού, κάτι που θα αργήσει πολύ με δεδομένο ότι ακόμα κανένα εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί από κανέναν διεθνή οργανισμό.

Η κυβέρνηση, πιστή στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της για λιγότερο κράτος, μειώνει, όπως αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τις δαπάνες για την Υγεία κατά 600 εκατομμύρια, αντί να τις αυξήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL