Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Κορωνοϊός / Υπό κατάρρευση τα περιφερειακά νοσοκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Υπό κατάρρευση τα περιφερειακά νοσοκομεία

GIATROI

Μπροστά στην έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού, με τα μαύρα ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο, η πραγματικότητα εκδικείται σκληρά την αστοχία της κυβέρνησης που επέδειξε παντελή έλλειψη πρόνοιας επαναπαυόμενη στις θριαμβολογίες του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρήκε εντελώς απροετοίμαστα τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας και με 5.000 λιγότερους εργαζόμενους, παρ’ όλο που οι γιατροί μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων είχαν προειδοποιήσει για την κρισιμότητα της κατάστασης. Με δεδομένο ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν δίνουν στοιχεία, η ΑΥΓΗ απευθύνθηκε στους εργαζόμενους και τα σωματεία. Αν και τα στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε ενδέχεται να έχουν μικρές αποκλίσεις, ωστόσο αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα που ηθελημένα αποκρύπτεται.

Πώς αυξάνονται οι ΜΕΘ Covid μαγικά;

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία».

Συγκεκριμένα, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ, το "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο γίνεται όλο για περιστατικά Covid, με δύο μόλις αίθουσες για τα έκτακτα περιστατικά και τη γενική νοσηρότητα. Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ υπάρχουν 32 ΜΕΘ Covid, από τις οποίες 28 είναι σε χρήση. Οι κλίνες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) για απλή χρήση είναι 4 και συνολικά υπάρχουν 200 κλίνες για απλή νοσηλεία Covid. Ενδεικτικό είναι ότι πάνω από το μισό νοσοκομείο έχει αδειάσει για να μπορεί να δεχτεί περιστατικά Covid. 200 περίπου εργαζόμενοι είναι θετικοί ή σε καραντίνα.

Στο Γενικό Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" υπάρχει ένας όροφος με 78 κρεβάτια για θετικά κρούσματα και 36 για ύποπτα, ενώ οι ΜΕΘ Covid θα έχουν 10 κρεβάτια, τα οποία όμως είναι υπό κατασκευή. Στο "Ιπποκράτειο" όλο σχεδόν το λεγόμενο μπλε κτήριο γίνεται Covid, εκτός από την Παιδοχειρουργική Κλινική και την Ουρολογική. Στο πρώτο όροφο δημιουργούνται τώρα ΜΕΘ, μετά από δωρεά της Βουλής των Ελλήνων. Εντυπωσιακό είναι ότι στον πέμπτο όροφο έχουν 9 χειρουργικές αίθουσες, από τις οποίες μόλις 2 θα παραμείνουν για τη γενική νοσηρότητα και τα έκτακτα χειρουργεία και οι υπόλοιπες θα γίνουν ΜΕΘ Covid.

Στο Γενικό Νοσοκομείο "Παπανικολάου" όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, 37 κλίνες Covid, καθώς και 140 κρεβάτια απλές κλίνες για Covid, τα οποία είναι γεμάτα και γι' αυτό θα κάνουν Covid και την Πλαστική Χειρουργική. Υπάρχουν 140 εργαζόμενοι θετικοί. Να σημειωθεί ότι μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ, νοσηλευτές και γιατροί εργάζονται.

Στο "Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο" έχει πάνω από 30 εργαζόμενους θετικούς ή σε καραντίνα, ενώ γίνονται τεστ στους εργαζόμενους ανά τμήματα. Συμβαίνει το ασύλληπτο να κλείνουν τμήμα ώστε να μπει σε καραντίνα λόγω πολλών κρουσμάτων, να ανοίγει και πάλι μετά τη διενέργεια τεστ, αλλά μέχρι να βγουν το βράδυ τα αποτελέσματα να ξανακλείνει γιατί βρέθηκαν πέντε εργαζόμενοι θετικοί στον ιό. Επίσης με εντολή της ΥΠΕ 12 εργαζόμενοι μετακινήθηκαν στο "Ιπποκράτειο" και στο ΑΧΕΠΑ.

...Με συγχωνεύσεις κλινικών και υπερεργασία

Το Γενικό Νοσοκομείο "Άγιος Παύλος" μετατρέπεται σε αποκλειστικής νοσηλείας για ασθενείς με Covid, με 4 κλινικές Covid με 93 κρεβάτια και 8 ΜΕΘ, κάτι που κατήγγειλαν γιατροί του νοσοκομείου και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης δηλώνοντας ότι είναι ανεκπαίδευτοι σε αυτά τα περιστατικά (με εξαίρεση την Παθολογική Κλινική) και μιλούν για ελλιπή μέτρα προστασίας. Στην επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων δεν έχουν λοιμωξιολόγο.

Στο Γενικό Νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος" γίνονται εργασίες για τη μετατροπή σε ΜΕΘ Covid της παλιάς Καρδιολογικής κλινικής με μόλις τρία κρεβάτια. Επίσης έχουν συγχωνεύσει τέσσερις κλινικές, Γυναικολογική, Οφθαλμολογική, Ουρολογική, Χειρουργική μαζί, περίπου 40 κρεβάτια. Και ένας όροφος γίνεται για ασθενείς με Covid. Βρέθηκαν 20 εργαζόμενοι θετικοί ή σε καραντίνα, ενώ και οι 8 ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες.

Το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" είχε τρία τμήματα που έγιναν Covid (δύο Παθολογικές και Πνευμονολογική) με περίπου 100 κρεβάτια και θα μπουν στη μάχη του Covid επιπλέον 60 κρεβάτια από τη σύμπτυξη των δύο Ορθοπεδικών κλινικών. Υπάρχουν τρία τμήματα για ύποπτα κρούσματα. Ετοιμάζουν 28 κλίνες ΜΕΘ για Covid, τη στιγμή που ήταν λίγες μόλις μέρες πριν 12, ενώ δεν υπάρχουν οι εργαζόμενοι που θα τις στελεχώσουν.

Σκηνές έκαναν την εμφάνισή τους έξω από το "Παπαγεωργίου" και το ΑΧΕΠΑ για τη διενέργεια των τεστ στους πολίτες από τον ΕΟΔΥ καθώς και για ενίσχυση των υποδομών, λόγω αυξημένων αναγκών των νοσοκομείων.

Τριτοκοσμικές καταστάσεις βιώνουν συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι γιατροί αρνούνται να δουν ασθενείς χρόνια πάσχοντες για να τους γράψουν τα φάρμακα. Την ίδια ώρα, προϊσταμένη δέχτηκε παρατήρηση ότι διενεργούνται πολλά τεστ και πρέπει να τα περιορίσουν, τη στιγμή που είναι απαραίτητο να γίνονται σε όσους εισέρχονται στα νοσοκομεία.

Η παραδοχή ήττας της κυβέρνησης με το «πέσαμε έξω» δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Η επιδεικτική ολιγωρία της και η ανευθυνότητά της έχει τίμημα βαρύ στην υγεία των πολιτών. Παράλληλα με την πολιτική των συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα, που προωθεί, αποκαλύπτεται ότι μόνο για το ξεπούλημα του δημόσιου συστήματος Υγείας ενδιαφέρεται και όχι για τη στήριξή του, κάτι που ούτε εν μέσω πανδημίας δεν πράττει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL