Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Σκάνδαλο / Χαρίζουν 120 εκατ. ευρώ στους πρώην μετόχους του ΟΑΣΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο / Χαρίζουν 120 εκατ. ευρώ στους πρώην μετόχους του ΟΑΣΘ

Λεωφορείο ΕΘΕΛ

Την προσπάθεια συγκάλυψης του πολιτικοοικονομικού σκανδάλου του ιδιωτικού ΟΑΣΘ από τη σημερινή κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ καταγγέλλει το Τμήμα Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως αν αυτήν ευοδωθεί, θα στερήσει από το Ελληνικό Δημόσιο και τον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον.

Όπως είναι γνωστό, τον Ιούνιο του 2019 η τότε διοίκηση του ΟΑΣΘ με πρόεδρο τον Στέλιο Παππά και διευθύνοντα σύμβουλο τον Σάββα Παναγιωτίδη υπέβαλε επισήμως καταγγελία στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση, εκ μέρους του ελληνικού κράτους, παράνομων ενισχύσεων στον ΟΑΣΘ όσο αυτός λειτουργούσε ως ιδιωτική επιχείρηση, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Τη διερεύνηση αυτού του διαχρονικού σκανδάλου, που έχει κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό κράτος και κατ’ επέκταση στους φορολογούμενος, επιδιώκουν με κάθε τρόπο να ματαιώσουν, ίσως για να συγκαλύψουν τις πολιτικές και νομικές ευθύνες τους, η κυβέρνηση διά του υπουργού Υποδομών Μεταφορών Κ. Καραμανλή και η διορισμένη από την κυβέρνηση νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ, η οποία απέσυρε την καταγγελία από την Ε.Ε. προκειμένου να μη διερευνηθεί το σκάνδαλο και, κυρίως, να μην ανακτηθούν οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας (οι παλαιότερες έχουν παραγραφεί), που ανέρχονται σε ένα ποσό της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον, τα οποία θα στερηθεί, και μάλιστα σ’ αυτή τη συγκυρία, ο κρατικός προϋπολογισμός.

Αναξιόπιστη η απόσυρση της καταγγελίας

Οι Στ. Παππάς και Σ. Παναγιωτίδης με νέα επιστολή τους στην Ε.Ε. ζητούν να διερευνηθεί η προσφυγή τους και να αξιολογηθεί το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση ταυτίζεται πολιτικά με την κυβέρνηση του ίδιου κόμματος (Ν.Δ.) που θέσπισε το παράνομο καθεστώς ενίσχυσης (η από 11.1.2008 σύμβαση και ο κυρωτικός νόμος 3652/2008). Χαρακτηρίζουν «παντελώς αναξιόπιστη την απόσυρση καταγγελίας από όσους έχουν ίδιο ενδιαφέρον να μη διερευνηθεί δική τους παρανομία». Όπως τονίζει το Τμήμα Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, η Ε.Ε. όφειλε να την ερευνήσει και εφόσον -όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν- επιβεβαιωθεί η βασιμότητά της, τότε οι ωφεληθέντες, δηλαδή οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ μέχρι το 2017, οφείλουν να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των ενισχύσεων που παρανόμως τους χορηγήθηκαν.

Συντριπτικά τα στοιχεία

Τα στοιχεία που είχε προσκομίσει η τότε διοίκηση Παππά ήταν συντριπτικά και από νομικούς κύκλους εκτιμάται ότι η διαδικασία έρευνας θα καταλήξει σε απόφαση που θα διαπιστώνει την παρανομία των σκανδαλωδών ενισχύσεων που έλαβε ο ιδιωτικός φορέας και θα διατάσσει την ανάκτησή τους. Και αυτό διότι επί πολλές δεκαετίες ο ιδιωτικός ΟΑΣΘ λειτούργησε ως η «χρυσοτόκος όρνιθα», καθώς, την ώρα που «έγραφε» ζημίες, το λεγόμενο «επιχειρηματικό» κέρδος ήταν εγγυημένο... Και «δεν ήταν ούτε επιχειρηματικό (δεν νοείται επιχείρηση χωρίς ρίσκο) ούτε κέρδος (δεν νοείται κέρδος σε ζημιογόνες επιχειρήσεις). Με απλά λόγια ήταν ένα διαρκές «δωράκι», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Τμήμα Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η τελευταία ανανέωση -και μάλιστα επ’ αόριστον(!)- της λεόντειας και ληστρικής σε βάρος του Δημοσίου απευθείας ανάθεσης στον ιδιωτικό ΟΑΣΘ έγινε με τον νόμο 3652/2008 και επιβεβαιώθηκε με το άρθρο 30 του Νόμου 4313/2014 στις 17 Δεκεμβρίου 2014, λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές του 2015, προκειμένου να δεσμευτεί η επόμενη κυβέρνηση. Η σκανδαλώδης αυτή ανάθεση είναι πασιφανές ότι αντίκειται στους ενωσιακούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και είναι αντίθετη στον κανονισμό (ΕΚ) 1370/2007, που απαγορεύει μετά το 2009 την απευθείας ανάθεση, και μάλιστα επ’ αόριστον, δημόσιου συγκοινωνιακού έργου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, και επιτρέπει μόνο είτε την ανάθεση μετά από διαγωνισμό είτε την παροχή του έργου από δημόσια επιχείρηση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL