Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Χρυσή Αυγή / Στο κυνήγι της ασυλίας του Λαγού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρυσή Αυγή / Στο κυνήγι της ασυλίας του Λαγού

Γιάννης Λαγός
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Από τις Βρυξέλλες, όπου επέστρεψε σαν κύριος εξαιτίας της ολιγωρίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο καταδικασμένος σε 13 χρόνια φυλάκισης Γιάννης Λαγός παρακολουθεί τους πρώην συντρόφους στη Χρυσή Αυγή να ετοιμάζονται να οδηγηθούν στις φυλακές. Ο ίδιος όμως επί του παρόντος αισθάνεται ασφαλής να συνεχίσει τις προκλήσεις, δηλώνοντας ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και μάλιστα με μάρτυρα την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου, αφού δεν μπορεί να συλληφθεί αν δεν προηγηθεί η άρση της ασυλίας του ως ευρωβουλευτή.

Εντός της ημέρας αναμένεται να διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω του Αρείου Πάγου, το απόσπασμα της απόφασης του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, που αφορά στην καταδίκη σε κάθειρξη 13 ετών και την έκτισή της του Γιάννη Λαγού, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία η οποία θα κρίνει αν θα αρθεί η ασυλία του ώστε να συλληφθεί για να οδηγηθεί στην φυλακή. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συνήγοροι του ευρωβουλευτή καταθέτουν άμεσα έφεση κατά της απόφασης σε βάρος του, ώστε να παραλάβουν το σχετικό αντίγραφο (εφετήριο) για να το καταθέσουν στη Νομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που θα εξετάσει την υπόθεση για να την εισάγει στην Ολομέλεια του Σώματος.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, όταν οι αρμόδιες εθνικές αρχές ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας ευρωβουλευτή, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανακοινώνει στην ολομέλεια ότι το Κοινοβούλιο έλαβε την αίτηση και την παραπέμπει στην αρμόδια επιτροπή, δηλαδή στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση κρίνει απαραίτητη. Ο ενδιαφερόμενος βουλευτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του και μπορεί να προσκομίσει έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία που θεωρεί χρήσιμα. Ωστόσο, ενδέχεται να προκύψουν καθυστερήσεις καθώς κανονικά η επιτροπή συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να εγκρίνει έκθεση που συνιστά στο Κοινοβούλιο ως σώμα να άρει ή να διατηρήσει την ασυλία. Λόγω κορωνοϊού και  με δεδομένο ότι δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί η αρχή της μυστικότητας μέσω τηλεδιάσκεψης, η απόφαση μπορεί να αργήσει.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον εγκριθεί η έκθεση από την επιτροπή, παραπέμπεται το θέμα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ωστόσο και αυτή πραγματοποιείται μία φορά κάθε μήνα, με εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι δεν αναμένεται η παραπομπή πριν τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει επί του θέματος με απλή πλειοψηφία. Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοινώνει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή και στις αρμόδιες αρχές του σχετικού κράτους μέλους.

Και την έδρα διατηρεί και τα 6.000 ευρώ θα συνεχίσει να παίρνει

Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι ο Γιάννης Λαγός θα διατηρήσει την έδρα του στην Ευρωβουλή. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Όπως αναφέρεται επίσης, καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους μέλους να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά.

Ακόμη και αν μπει φυλακή, τέλος, ο καταδικασμένος ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός, θα μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει τον μισθό του ως ευρωβουλευτής. Χωρίς τις αποζημιώσεις, θα λαμβάνει δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 6.000 ευρώ το μήνα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL