Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Κορωνοϊός / Εκτόξευση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αναμένουν οι επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Εκτόξευση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αναμένουν οι επιστήμονες

θεσσαλονίκη καραντίνα

Θεσσαλονίκη. Περαιτέρω έκρηξη κρουσμάτων SARS-Cov-2 αναμένεται στη Θεσσαλονίκη το αμέσως προσεχές διάστημα βάσει της μεγάλης αύξησης που παρουσιάζει η συγκέντρωση γονιδιώματος του κορωνοϊού στα αστικά λύματα. Παράλληλα οι προβλέψεις της ομάδας του καθηγητή του ΑΠΘ Δημ. Σαρηγιάννη για τον Νοέμβριο, που χαρακτηρίζονταν στα τέλη Αυγούστου «εφιαλτικές», διότι έκαναν λόγο για 410 κρούσματα πανελλαδικά τον Νοέμβριο και έως και 2.000 την ημέρα στα τέλη Δεκεμβρίου, πλέον αρχίζουν να φαντάζουν αισιόδοξες...

Ήδη η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «βαθύ πορτοκαλί» και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ που μελετά σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ την συγκέντρωση γονιδιώματος του SARS-Cov-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, τα χειρότερα είναι μπροστά.

Αυτό συμβαίνει διότι ανάμεσα στις 12 και 14 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε μια δραματική αύξηση της τάξεως του 290% στο ιικό φορτίο στην πόλη, κάτι που εντείνει τους φόβους ότι, πέρα από τα δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνονται σε καθημερινό επίπεδο, υπάρχουν και πάρα πολλοί/ες ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνες τις ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων εμφανιζόταν ελαφρώς αυξημένος και μέσα σε έξι μέρες εκτοξεύθηκε σε δεκάδες κρούσματα, ενώ τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται τριψήφια νούμερα κρουσμάτων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης ήταν οριακά ανιχνεύσιμη και η διεπιστημονική ομάδα που είδε τη συγκέντρωση γονιδιώματος του ιού να παρουσιάζει αύξηση 500%, εκτιμά ότι «τις επόμενες μέρες αναμένουμε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, με αυξητική τάση».

Αυτό ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ομάδας Ν. Παπαϊωάννου προσθέτοντας ότι «συνολικά από τις 12 Οκτωβρίου είμαστε περίπου πέντε φορές επάνω», ενώ αναφορικά με την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της μεθόδου σημείωσε πως «εντοπίσαμε την εκτίναξη της διασποράς έξι ημέρες πριν αυτή επιβεβαιωθεί κλινικά».

Στα όριά τους πολλά νοσοκομεία

Στο μεταξύ στο ΑΧΕΠΑ συνεχίζονται τα ράπιντ τεστ στο προσωπικό του νοσοκομείου, μετά τα εννέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους και σύμφωνα με πληροφορίες από τα περίπου 1.000 τεστ που έγιναν ήδη κάποια βγήκαν θετικά, χωρίς να γίνει γνωστό πόσα είναι αυτά.

Και ενώ για το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς της χώρας η αντίδραση του ΕΟΔΥ ήταν άμεση, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να μπορεί να δουλεύει κανονικά, στις φοιτητικές εστίες, μετά τα δύο κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σε φοιτητές, συνεργείο του ΕΟΔΥ θα πάει την ερχόμενη Δευτέρα για δειγματοληπτικά τεστ...

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία οι διαβεβαιώσεις που δίνονται είναι ότι «πιέζονται μεν, αλλά ακόμη αντέχουν». Το ίδιο δεν ισχύει για τα νοσοκομεία της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, αλλά και τον Ιωαννίνων, που έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα όριά τους. Στο τελευταίο νοσηλεύονται πάνω από 40 ασθενείς Covid-19 στις Μονάδες Λοιμωδών και ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να διασωληνωθεί μεγάλος αριθμός ασθενών. Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι στα όρια του. Η τρίτη Μονάδα Λοιμωδών για τα πιο ήπια περιστατικά σχεδόν έχει γεμίσει. Αν τα όρια ξεπεραστούν, οι συνέπειες για την περιοχή μπορεί να είναι ολέθριες» τονίζουν οι γιατροί.

Στο μεταξύ το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων ενημέρωσε τις τοπικές αρχές ότι δέχεται καταγγελίες από εργαζόμενους ότι οι εργοδότες τους ζητάνε, σε περίπτωση που βγουν θετικοί στον SARS-CoV-2, να το αποκρύψουν για να μην στοχοποιηθούν οι επιχειρήσεις τους!

Απόγνωση σε Κοζάνη και Καστοριά

Στην Κοζάνη και την Καστοριά, όπου, όπως και στα Ιωάννινα, έχει επιβληθεί τοπικό lockdown, πέρα από τον εύλογο φόβο που δημιουργεί η μεγάλη διασπορά του νέου κορωνοϊού έχει ενταθεί η ανασφάλεια των πολιτών αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το δεύτερο lockdown. Τα 350 ευρώ που έχει τάξει η κυβέρνηση σε όσους και όσες έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους είναι στην κυριολεξία «ψίχουλα» μπροστά στις οικονομικές υποχρεώσεις που τρέχουν.

Επιμελητήρια της περιοχής και Εμπορικοί Σύλλογοι καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση οικονομική ενίσχυση με το ποσό 2.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται και να λάβει και άλλα ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να μην μπουν λουκέτα σε πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι δυναμικά προς την κόκκινη ζώνη βαδίζουν και οι Σέρρες, αφού χθες βρέθηκαν 32 θετικά ράπιντ τεστ από τα συνολικά 271 που έγιναν στην πόλη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL