Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Κυβέρνηση - καταλύτης και ενισχυτής της υγειονομικής κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση - καταλύτης και ενισχυτής της υγειονομικής κρίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης Βασίλης Κικίλιας
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η παταγώδης αποτυχία της ελληνικής κυβέρνηση να πραγματοποιήσει έγκαιρα τις αναγκαίες και αυτονόητες παρεμβάσεις για την υγειονομική θωράκιση της χώρας, καθιστούν το 2ο κύμα της πανδημίας πιο επικίνδυνο και πιο θανατηφόρο για τη χώρα μας. Το περίφημο επιτελικό κράτος κατάφερε να σπαταλήσει το όποιο χρονικό περιθώριο κέρδισε με το lockdown. Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που το 2ο κύμα της πανδημίας την βρίσκει σε χειρότερο επίπεδο προετοιμασίας από ότι το 1ο. Λάθη, παραλείψεις, αμέλεια, καθυστερήσεις, έλλειψη σχεδιασμού, παράλογες ενέργειες, συνθέτουν την εικόνα της κυβερνητικής αντίδρασης. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα ως καταλύτης και ενισχυτής της υγειονομικής κρίσης.

Τον Δεκέμβρη του 2019, εμφανίστηκε στην Κίνα η πανδημία του COVID – 19. Έως τον Γενάρη του 2020, ήταν σαφές ότι πρόκειται για μια πανδημία ταχύτατης εξάπλωσης σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έγκαιρα προειδοποίησε για μια αναπόφευκτη υγειονομική κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση, για δύο ολόκληρους μήνες (Ιανουάριος και Φεβρουάριος) και ενώ η πανδημία ήδη καθήλωνε χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ιταλία, δεν έλαβε κανένα μέτρο, λειτουργώντας σε κανονικές συνθήκες και αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο.

Δεν αξιοποίησε την ευρωπαϊκή απόφαση του Φεβρουαρίου του 2020 που επέτρεψε στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του ΕΣΠΑ χωρίς εθνική συμμετοχή, με κάλυψη 100% της χρηματοδότησης, για να ενισχύσουν τα εθνικά συστήματα υγείας, να προμηθευτούν υγειονομικό υλικό, να εξοπλίσουν περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας να προσλάβουν υγειονομικό προσωπικό.

Το αποτέλεσμα ήταν τον Μάρτιο με τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα, να αποκαλυφθεί η πλήρης απουσία σχεδίου και προετοιμασίας της χώρας. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υιοθετήσει το καθολικό lockdown για δύο ολόκληρους μήνες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πέρασε χωρίς να υπάρχει καν το αναγκαίο υγειονομικό υλικό και τα μέσα ατομικής προστασίας ούτε καν στα νοσοκομεία της χώρας.

Παρά την πίστωση χρόνου και την ευκαιρία που δόθηκε στην κυβέρνηση από τους πολίτες και συνολικά την αντιπολίτευση, παρά την ευνοϊκή χρηματοδοτικά συγκυρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ελαστικοποίησε τόσο τους δημοσιονομικούς κανόνες όσο και την διαδικασία χρηματοδοτήσεων προκειμένου να καλυφθούν κενά στα συστήματα υγείας των χωρών μελών και να συγκρατηθεί η ραγδαία υποχώρηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, δεν έγινε καμία ουσιαστική παρέμβαση προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Αντίθετα, το κρίσιμο αυτό διάστημα και παρά τις εξαγγελίες το δημόσιο σύστημα υγείας αποδυναμώθηκε περισσότερο αφού

  • λιγότεροι ιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σήμερα στα νοσοκομεία από όσους υπηρετούσαν στην αρχή της πανδημίας
  • δεν δημιουργήθηκαν οι αναγκαίες ΜΕΘ, δεν έγινε καμία αξιοποίηση των χρημάτων του ΕΣΠΑ για την πρόσληψη προσωπικού – δημιουργία νέων ΜΕΘ – προμήθεια αντιδραστηρίων και τεχνικού εξοπλισμού για τη διενέργεια τεστ COVID-19
  • ακόμα και οι πολλές δωρεές εξοπλισμού για ΜΕΘ παραμένουν αναξιοποίητες λόγω του ότι δεν υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να τις λειτουργήσει
  • οι συμβασιούχοι ιατροί και νοσηλευτές προσέφεραν τις υπηρεσίες τους μένοντας απλήρωτοι για μήνες
  • 8 μήνες μετά, ακόμα δεν υπάρχει η αναγκαία οργάνωση για να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας και η κυβέρνηση μετακινεί γιατρούς από νοσοκομεία σε νοσοκομεία αναφοράς COVID, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα συνολικά στη δυνατότητα των δημοσίων δομών υγείας να επιτελέσουν το έργο τους και να προστατέψουν τη δημόσια υγεία.

Πέρα όμως από την προφανή και συνεχιζόμενη ανικανότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, μια σειρά λαθών, αμφισημιών, παραλείψεων και υποχωρήσεων έναντι πιέσεων, προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα ενισχύοντας τελικά την υγειονομική κρίση. Συγκεκριμένα:

  • Οι παλινωδίες σχετικά με τη χρήση μάσκας που στη αρχή ήταν βλαπτική και στη συνέχεια έγινε υποχρεωτική, προκάλεσε σοβαρές αμφιβολίες στην κοινή γνώμη με αποτέλεσμα τη εμφάνιση κινημάτων κατά της μάσκας
  • Η αδυναμία της κυβέρνησης να προμηθευτεί υγειονομικό υλικό και μέσα καθαρισμού και απολύμανσης για το σύνολο των φορέων του κράτους όπου σημειώνεται υψηλός συγχρωτισμός, σε αντιδιαστολή με εταιρίες που ιδρύθηκαν νύχτα, υπέγραψαν συμβάσεις με το δημόσιο μια ημέρα μετά την ίδρυσή τους και προμηθεύτηκαν και διέθεσαν το αναγκαίο υλικό στους φορείς του δημοσίου έναντι αδράς αμοιβής, προκάλεσε την κοινή γνώμη μέρος της οποίας αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξη της πανδημίας
  • Η κυβέρνηση εξαπέλυσε προγκρόμ εναντίον των νέων για τις συναθροίσεις τους σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους και την ίδια στιγμή πραγματοποιούσε εγκαίνια πλατειών (Ομόνοια) και σταθμών του μετρό στην Αττική πραγματοποιώντας ευρείας κλίμακας κομματικές κινητοποιήσεις προεκλογικού τύπου
  • Με την άρση του lockdown κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθούσε συγκεκριμένους κανόνες επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, διαφορετικοί κανόνες λειτουργίας για ομοειδείς επιχειρήσεις, άλλα μέτρα προστασίας για διάφορους τύπους εμπορικών επιχειρήσεων, αλαλούμ με τα άτομα/τετραγωνικά που επιτρέπονται να βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα χώρο
  • Παράλογοι κανόνες για τις οργανωμένες παραλίες (40 άτομα/στρέμμα) καμία μέριμνα για τις ελεύθερες παραλίες
  • Παρά το ότι ήδη από τον Ιούλιο με την επανεκκίνηση της λειτουργίας της αγοράς κατέστη σαφές ότι η μετακίνηση των εργαζομένων με μέσα μαζικής μεταφοράς, αποτελούσε πηγή αυξημένου κινδύνου ιδίως στο Λεκανοπέδιο, όχι απλώς δεν λήφθηκε κανένα πρόσθετο μέτρο για να αυξηθούν τα δρομολόγια αλλά αντίθετα επιρρίφθηκαν οι ευθύνες στους επιβάτες που συνωστίζονταν. Η κυβέρνηση μάλιστα κατάφερε να εξαγγείλει τρεις φορές μέχρι σήμερα την προμήθεια νέων λεωφορείων με συνοπτικές διαδικασίες και την πρόσληψη οδηγών, χωρίς να έχει καταφέρει ακόμα να ολοκληρώσει τίποτα από τα δύο.
  • Η επανεκκίνηση του τουρισμού εξελίχθηκε σε τραγέλαφο. Η κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις των τουριστικών πρακτόρων και των αεροπορικών εταιριών, επιτρέποντας την αεροπορική σύνδεση με την Ελλάδα με 100% πληρότητα. Ενώ αρχικά προέβλεψε την υποχρεωτική ύπαρξη αρνητικού τεστ για τους επισκέπτες στη χώρα μας στη συνέχεια το έκανε προαιρετικό για όσους έρχονται αεροπορικά και αρκέστηκε σε δειγματοληπτικά τεστ. Δεκάδες περιπτώσεις τουριστών που υποβλήθηκαν στα δειγματοληπτικά τεστ και ήταν θετικοί, δεν εντοπίστηκαν ποτέ από το επιτελικό κράτος ή εντοπίστηκαν μετά από μέρες έχοντας έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων. Στα χερσαία σύνορα της χώρας αρχικά δεν χρειαζόταν τεστ, στη συνέχεια έγιναν δειγματοληπτικά τεστ τα οποία αποφασίστηκαν χωρίς να έχει εξασφαλιστεί εκ των προτέρων το υγειονομικό προσωπικό που θα τα πραγματοποιεί. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να εισέρχονται οδικώς μόνο όσοι είχαν αρνητικό τεστ χωρίς η κυβέρνηση ποτέ να λάβει μέτρα για τη διάθεση δεκάδων πλαστών αποτελεσμάτων. Η πληρότητα στα πλοία σχετικοποιήθηκε λόγω των πιέσεων των πλοιοκτητών και παρά το ότι επιδοτήθηκαν από την κυβέρνηση οι κενές θέσεις στα πλοία.
  • Σε μια προσπάθεια διάσωσης των τουριστικών εσόδων, η κυβέρνηση απέκρυψε κρούσματα από δημοφιλή νησιά (πχ Πάρος) αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία κατοίκων και επισκεπτών.
  • Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε τις αίθουσες με περισσότερους μαθητές από ότι πέρυσι και με λιγότερους εκπαιδευτικούς συγκριτικά με το 2019. Έχοντας τουλάχιστον έξι μήνες στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκειμένου να οργανώσει κατάλληλα την στο μέτρο του εφικτού υγειονομική ασφάλεια στα σχολεία, το μόνο έκανε ήταν να μοιράσει ακατάλληλες σε πολλές περιπτώσεις μάσκες και παγούρια στους μαθητές. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς να έχουν καν καθαρίστριες.  

Το οργανωμένο κράτος οφείλει να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες. Η ασφάλεια συνίσταται πρώτα και κύρια στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των πολιτών και όχι στην καταστολή. Η ελληνική κυβέρνηση δεν παρέχει καμία ασφάλεια στους πολίτες και πλέον δεν εμπνέει και καμία εμπιστοσύνη ούτε στα ίδια της τα στελέχη.

*Ο Λευτέρης Αβραμάκης είναι βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL