Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Κορωνοϊός - Γηροκομείο / ΕΟΔΥ και Περιφέρεια γνώριζαν εδώ και 2 εβδομάδες για τα κρούσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός - Γηροκομείο / ΕΟΔΥ και Περιφέρεια γνώριζαν εδώ και 2 εβδομάδες για τα κρούσματα

Γηροκομείο Οίκος Ευγηρίας Άγιος Παντελεήμονας
photo αρχείου (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Κουβάρι οι ευθύνες για τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα. Όλοι – ιδιοκτήτες, ΕΟΔΥ, Περιφέρεια Αττικής – γνώριζαν εδώ και δύο ολόκληρες εβδομάδες ότι ο ιός είχε μπει στη δομή, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους και το προσωπικό. Αντίθετα, σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών των ηλικιωμένων, η επιχείρηση προσπάθησε να προστατευτεί η ίδια πριν δημοσιοποιηθεί το θέμα, ζητώντας τους να υπογράψουν χαρτί ότι το γηροκομείο δεν φέρει καμία ευθύνη στην περίπτωση που οι φιλοξενούμενοι κολλήσουν κορωνοϊό ή γρίπη!

Ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν εμφανιστεί δύο κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, όπως παραδέχθηκε ο γιος του ιδιοκτήτη, μιλώντας στο Mega. Αποφεύγοντας να πει συγκεκριμένες ημερομηνίες, θέλησε να δείξει ότι ο οίκος ευγηρίας πήρε τα κατάλληλα μέτρα μεταφέροντας τους δύο ασθενείς στο νοσοκομείο. Αυτό όμως σημαίνει πως δεν είναι δυνατόν να μην ήταν γνωστό στον ΕΟΔΥ ότι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο δύο ασθενείς από κλειστή δομή, όπως είναι τα γηροκομεία. Εμμέσως πλην σαφώς το παραδέχθηκε άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ την Τετάρτη δήλωσε ότι τα πρώτα κρούσματα πρέπει να ήταν «πριν κάνα δυο εβδομάδες αλλά οι έλεγχοι γίναν προχτές».

Ο γιος του ιδιοκτήτη του οίκου ευγηρίας επιχείρησε να ρίξει όλη την ευθύνη σε έναν εργαζόμενο, ο οποίος παραιτήθηκε – όπως είπε – την επόμενη ημέρα από την οποία διαπιστώθηκαν τα κρούσματα.Ο ίδιος ισχυρίστηκε ακόμη ότι ενημερώθηκε από τον ΕΟΔΥ ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν θετικός στο κορωνοϊό. Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι ο οίκος ευγηρίας έλαβε μέτρα, είπε ότι αγόρασε rapid tests «αλλά έβγαιναν αρνητικά». «Στέλναμε κόσμο στο νοσοκομείο, ενημερώναμε την Περιφέρεια» υποστήριξε στο Mega και πρόσθεσε ότι τελικά η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ έγινε την περασμένη Κυριακή, πάνω από δέκα ημέρες μετά τα πρώτα κρούσματα.

Ο γιος του ιδιοκτήτη εμφανίστηκε από την αρχή προκλητικός, επιχειρώντας να αποδώσει τα κρούσματα στην τοποθεσία του οίκου ευγηρίας, που είναι στη συμβολή των οδών Πιπίνου και Μιχαήλ Βόδα όπου «γίνεται λαϊκή και υπάρχει καντίνα, στην οποία μαζεύονται καθημερινά αλλοδαποί», όπως είπε. Ακόμα πιο προκλητικά όμως ήταν αυτά που είχε να πει για τις καταγγελίες ότι έστειλε χαρτί στις οικογένειες των ηλικιωμένων, θέλοντας να προλάβει τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών όταν θα αποκαλύπτονταν τα κρούσματα. «Πού είναι το κακό σ’ αυτό;» υποστήριξε. «Για κάθε αρρώστια το στείλαμε, όχι για τον κορωνοϊό» είπε για να προσθέσει με νόημα: «Το ‘πε και ο πρωθυπουργός μας ότι ο κορωνοϊός είναι ατομική ευθύνη».

«Κανείς δεν μας ενημέρωσε»

«Όταν αφήνουμε τους ανθρώπους σε μονάδες φροντίδας, δεν είναι για εγκατάλειψη. Πίσω τους νοιαζόμαστε και τους αγαπάμε» υπογράμμισε μιλώντας στο Mega η κόρη μιας ηλικιωμένης από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, η οποία μέχρι στιγμής έχει βγει αρνητική στον κορωνοϊό. Όπως κατήγγειλε, κανείς δεν την είχε ενημερώσει για τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας, αλλά το έμαθαν αφού το θέμα είχε δημοσιοποιηθεί. Η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν που αποκάλυψε και το ότι το γηροκομείο ζήτησε από τους συγγενείς να υπογράψουν χαρτί ότι δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που τα δικά τους πρόσωπα ασθενήσουν από κορωνοϊό ή γρίπη. Όπως είπε, μάλιστα, το χαρτί τους εστάλη μέσω Viber μία ή δύο ημέρες πριν αποκαλυφθούν τα δεκάδες κρούσματα από την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ.

Τι λέει η Περιφέρεια Αττικής

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής σχολιάζοντας το δημοσίευμα του avgi.gr, επιβεβαιώνει ότι γνώριζε για τα κρούσματα, αλλά υποστηρίζει ότι αυτά ήρθαν σε γνώση της μόλις τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου. Όπως σημειώνει η Περιφέρεια Αττικής, τα κρούσματα έγιναν γνωστά στο γηροκομείο από τις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά  η ίδια άργησε να ενημερωθεί.

Να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα, μεταφέρουμε τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη του οίκου ευγηρίας ο οποίος σε συνέντευξή του στο Mega δήλωσε ότι τα πρώτα δυο θετικά κρούσματα σε ηλικιωμένους εντοπίστηκαν την προηγούμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και οδηγήθηκαν σε νοσοκομείο. Όπως χαρακτηριστικά είπε «στέλναμε τον κόσμο στα νοσοκομεία και ενημερώναμε με τα κατάλληλα έγγραφα την Περιφέρεια». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΓΗ, στο οποίο ψευδώς αναφέρεται ότι η Περιφέρεια Αττικής γνώριζε επί δύο βδομάδες το πρόβλημα με την εμφάνιση κρουσμάτων covid-19 στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ΑΤΤΙΚΗ (που λειτουργεί επί της οδού Πιπίνου 89-91 στην Αθήνα), αλλά δεν έκανε τίποτε, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε ότι:

1. Πραγματοποιήθηκε τακτικός έλεγχος της Μονάδας , στα πλαίσια των ελέγχων για COVID-19 στις ΜΦΗ, στις 16-09-2020, από Κοινωνική Σύμβουλο και Κοινωνική Λειτουργό της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας Αττικής, όπου συντάχθηκε έκθεση αξιολόγησης . Στη Μονάδα περιθάλπονταν αριθμός ηλικιωμένων που δεν ξεπερνούσε την αδειοδοτημένη δυναμικότητά του. Κατά την ώρα του ελέγχου η Μονάδα βρέθηκε με καλές συνθήκες λειτουργίας και να τηρεί τα προβλεπόμενα τυπικά μέτρα προστασίας κατά του COVID-19.

2. Στις 28-09-2020 η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τους Επόπτες της Περιφέρειας Αττικής που μετέβησαν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ΑΤΤΙΚΗ για τακτικό υγειονομικό έλεγχο στα πλαίσια των ελέγχων για COVID-19 στις ΜΦΗ, για την ύπαρξη κρουσμάτων κορωνοϊού στη Μονάδα. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη της Μονάδας και ζητήθηκε η έγγραφη ενημέρωση της Υπηρεσίας . Η Μονάδα απέστειλε σημείωμα, από το οποίο προκύπτει ότι υπήρχαν 4 κρούσματα, με το πρώτο να είναι έστω σε υποψία από τις 16/09/2020 και σε γνώση της από τις 20/09/2020.

3. Στις 29/09/2020 εστάλη έγγραφο προς τον ΕΟΔΥ, αφού προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία και ζητήθηκε έγγραφη ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση.

4. Επισημαίνουμε ότι πριν τις 28/09/2020 δεν αναπτύχθηκε κάποια πρωτοβουλία εκ μέρους της Μονάδας για οποιαδήποτε ενημέρωσή μας για κάποιο περιστατικό κρούσματος τόσο στους περιθαλπόμενους, όσο και στο προσωπικό παρά τη ρητή υποχρέωση των Μονάδων να ενημερώνουν αμελλητί, τηλεφωνικώς και ακολούθως εγγράφως, με κάθε πρόσφορο μέσο, τον εκπρόσωπο της οικείας Περιφέρειας, αν εμφανιστούν περιστατικά κρουσμάτων σε εργαζομένους των Μονάδων .

5. Η από 28-09-2020 γραπτή ενημέρωση εκ μέρους της Μονάδας εστάλη μόνο κατόπιν επίμονης αναζήτησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας.

6. Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής από τον Αύγουστο είχε επισημάνει την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης Μονάδας στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Απασχόλησης. Συγκεκριμένα, σε απάντηση του από 24/08/2020 μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Γραφείου της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με το οποίο μας ζητήθηκε ο χαρακτηρισμός των ΜΦΗ ( αυτών που χρήζουν αυξημένης προσοχής με κόκκινο χρώμα και αυτών που χρήζουν προσοχής με κίτρινο), η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής με το αριθμ. 616066/26-08-2020 έγγραφό της , κατόπιν του αριθμ. 614754/26-08-2020 έγγραφο Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, απέστειλε πίνακα στο Υπουργείο Εργασίας που η εν λόγω Δομή ΑΤΤΙΚΗ χαρακτηρίστηκε ως κόκκινη.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Περιφέρεια Αττικής προέβη σε όλες τις απαιτούμενες κατά λόγου αρμοδιότητας νόμιμες ενέργειες σχετικά με την αναφερόμενη υπόθεση. Κι ως εκ τούτου, αναφορές σαν αυτές που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ΑΥΓΗ είναι και ψευδείς αλλά και συκοφαντικές και υπηρετούν αποκλειστικά και μόνον κομματικές σκοπιμότητες.

«Επικίνδυνη η ανευθυνότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

«Ο Κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του οφείλουν να σταματήσουν να πετάνε το μπαλάκι στους πολίτες και να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη τους πριν να είναι πολύ αργά», αναφέρει σε δήλωσή της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Τάνια Καραγιάννη, καταγγέλλοντας ότι «η δέσμευση της κυβέρνησης για αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα και εντατικοποίηση των ελέγχων, μετά τη ραγδαία μετάδοση του κορονοϊού σε οίκους ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι και τον Εύοσμο, έμεινε στα λόγια».

«Πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε γενικευμένο testing, σε προσλήψεις στο σύστημα Υγείας και σε οχευμένη πρόληψη σε ευάλωτα άτομα και στο υγειονομικό προσωπικό», τόνισε.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

«Πριν από ένα μήνα, μετά τη ραγδαία μετάδοση του κορονοϊού σε οίκους ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι και τον Εύοσμο, η κυβέρνηση δια στόματος του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα, είχε δεσμευτεί για αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα και εντατικοποίηση των ελέγχων.

Και αυτή η δέσμευση έμεινε στα λόγια.

Τώρα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ παραδέχεται ότι το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα είχε να ελεγχθεί από τα τέλη Αυγούστου και ότι νοσηλευτές εκεί νοσούσαν εδώ και δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης.

Όλοι ξέρουμε ότι η μετάδοση του ιού στους οίκους ευγηρίας είναι πολύ γρήγορη και καταλήγει σε μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Η κυβέρνηση ένα μήνα τώρα επιδεικνύει επικίνδυνη ανευθυνότητα και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε γενικευμένο testing, σε προσλήψεις στο σύστημα Υγείας και σε οχευμένη πρόληψη σε ευάλωτα άτομα και στο υγειονομικό προσωπικό.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του οφείλουν να σταματήσουν να πετάνε το μπαλάκι στους πολίτες και να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη τους πριν να είναι πολύ αργά».

https://youtu.be/g3r17MiwEfM

Θ. Φωτίου: Ο ιδιωτικός τομέας είναι ο αδύνατος κρίκος στην ασφάλεια των πολιτών

«Σήμερα δυστυχώς διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ο αδύνατος κρίκος στην ασφάλεια των πολιτών και το μόνο καταφύγιο που υπάρχει είναι ο δημόσιος τομέας» αναφέρει από την πλευρά της η αναπλήρωτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεανώ Φωτίου.

Αναλυτικά η δήλωσή της:

«Εύχομαι καλή  ανάρρωση στους 41 φιλοξενούμενους του ιδιωτικού κερδοσκοπικού οίκου ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών,  που περιθάλπονται πλέον από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Γνωρίζουμε ότι τα γηροκομεία είναι δύο κατηγοριών, 300 περίπου δημόσια και 1500 περίπου ιδιωτικά, φιλανθρωπικού σκοπού ή κερδοσκοπικού σκοπού. Και ότι δεν υπήρχε ενιαίος μηχανισμός ελέγχου για αυτές τις δύο κατηγορίες.

Από τον Μάρτιο ζητήσαμε να δημιουργηθεί ενιαίος μηχανισμός ελέγχου, και ταυτόχρονα να εφαρμοστούν 3 μέτρα: κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα, συνεχείς έλεγχοι και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ.  Η κυβέρνηση εκώφευσε  και  κινητοποιήθηκε πολύ αργά, τον Αύγουστο, όταν ήδη είχαμε θρηνήσει τους θανάτους στην ιδιωτική κερδοσκοπική δομή του Ασβεστοχωρίου.  Σήμερα βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας του  Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη παίρνει με εξοργιστική καθυστέρηση μέτρα ανεπαρκή, αποσπασματικά και εν τέλει αναποτελεσματικά.

Σήμερα δυστυχώς διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ο αδύνατος κρίκος στην ασφάλεια των πολιτών και το μόνο καταφύγιο που υπάρχει είναι ο δημόσιος τομέας.  Οι δημόσιοι φορείς είναι αυτοί που  χρειάζονται διαρκή αναβάθμιση των υποδομών, στελέχωση και εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να παρέχουν καθολικές, ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες, σε αντίθεση με την απαξίωση και τη συρρίκνωση στην οποία τους καταδικάζουν οι νεοφιλελεύθερες  πολιτικές  της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μόνο έτσι μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ο κάθε  πολίτης, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση και την οικονομική του κατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL