Ρεπορτάζ: ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν θυμόταν και δεν ήξερε τίποτα, αλλά παραδέχθηκε πως η αστυνομία απλώς παρακολουθεί, σε επιθέσεις βίας, μέχρι να έρθουν ενισχύσεις. Αυτά είπε κατά τη χθεσινή του κατάθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Κωνσταντίνος Κοτσοβός, ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης, που ήταν στο δεύτερο περιπολικό που έφτασε στην Π. Τσαλδάρη μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε συγκεκριμένα: "Όταν είναι 30 - 40 άτομα απέναντι σας, πόσα άτομα πρέπει να είστε για να επέμβετε;", με τον ίδιο να απαντά: "Δέκα τουλάχιστον. Εξαρτάται ποιοι είναι απέναντι". "Δεν μπορούμε να μπούμε σε 60 άτομα μόνοι μας. Αν, για παράδειγμα, στη συμπλοκή ήταν 40 άτομα, στην αρχή θα παρατηρούσαμε και θα περιμέναμε να γίνουμε τουλάχιστον 10 άτομα", επισήμανε ο Κωνσταντίνος Κοτσοβός, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στον Κορυδαλλό.
Μέσα από αντιφατικές μαρτυρίες, ο αστυνομικός, που υπηρετεί στο σώμα από το 2011, δήλωσε στην αρχή της κατάθεσής του ότι το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 έλαβαν σήμα τα μεσάνυχτα από το κέντρο πως "πιθανόν η συμπλοκή ήταν μεταξύ φιλάθλων". Στη συνέχεια, τόνισε ότι πρόκειται για δική του εκτίμηση. Κατέθεσε πως κατέβηκε "σε έναν παράλληλο της Τσαλδάρη". "Δεν θυμάμαι ακριβώς τον δρόμο. Με κατέβασε ο οδηγός (σ.σ.: του περιπολικού) να πάω προς τα εκεί. Έψαξα, αλλά δεν βρήκα κάτι", συμπλήρωσε.
Ανέφερε ότι το περιπολικό του αναζητούσε δύο ανθρώπους, έναν "με μαύρα ρούχα" που "κρυβόταν" και έναν για τον οποίο δεν είχε στοιχεία. "Το σήμα που λάβαμε όταν φτάσαμε ήταν να αναζητήσουμε αυτόν που κρύβεται σε μια πυλωτή επειδή τον κυνηγάνε", σημείωσε. "Δεν βρήκαμε άτομα με τα χαρακτηριστικά που μας δώσανε", απάντησε στη συνέχεια, μετά από πίεση της Πολιτικής Αγωγής (δικηγόροι όλων των θυμάτων της Χ.Α.).
Η πολιτική αγωγή έλαβε την απάντηση "δεν ξέρω", όταν στη συνέχεια ρώτησε "γιατί δεν συνελήφθη κανείς ενώ όλοι οι αστυνομικοί ήσασταν στον χώρο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσα;".
Ο Κ. Κοτσοβός κατέθεσε ότι δεν θυμάται αν διαβίβασε το κέντρο πληροφορία για άτομα με καδρόνια, ενώ δεν θυμόταν ούτε ότι είχε καταθέσει αμέσως μετά τη δολοφονία ενώπιον των δικαστικών αρχών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα τάγματα εφόδου της Χρύσης Αυγής, ο αστυνομικός ανέφερε πως έχει ακούσει σχετικά από την τηλεόραση, ενώ δήλωσε άγνοια για τα συνθήματά της και την οργανωτική της δομή.
Χαρακτηριστικό είναι το κάτωθι απόσπασμα:
Συνήγορος οικογένειας Φύσσα (Ανδρέας Τζέλλης): Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Παύλου, τι σημαίνει σύμφωνα με την πολιτική σας κρίση;
Κ. Κοτσοβός: ...
Συνήγορος: Έχετε δει να δίνεται εντολή από την Τοπική Οργάνωση Νίκαιας;
Κ. Κοτσοβός: Όχι.
Συνήγορος: Έχετε ακούσει ποτέ το σύνθημα "Αίμα - Τιμή - Χρυσή Αυγή";
Κ. Κοτσοβός: Δεν το έχω ακούσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της δίκης ο Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, αμφισβήτησε το δικαίωμα της Πολιτικής Αγωγής να ρωτά συνολικά για τα της εγκληματικής οργάνωσης, με αναφορά στα ονόματα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
"Δεν μπορεί να μη δίνεται το δικαίωμα στην Πολιτική Αγωγή να αναδεικνύει τα αντικειμενικά στοιχεία, τον χρόνο, τον τόπο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης. Δεν ρωτάμε για διευθυντικές ενέργειες", απάντησε ο συνήγορος Θανάσης Καμπαγιάννης.
Η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης αναμένεται να συνεχιστεί την Παρασκευή 13/11, αν και το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Πέμπτη. Ωστόσο οι συνήγοροι και των δύο πλευρών έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους λόγω της 24ωρης απεργίας στην οποία συμμετέχει και ο ΔΣΑ.
Διαφωνία Μιχαλολιάκου - Κασιδιάρη για το αν ο Δεβελέκος ξέρει τον Ρουπακιά
Στο φως της δημοσιότητας έδωσε χθες η πρωτοβουλία jailgoldendawn.com την απομαγνητοφώνηση του ηχητικού ντοκουμέντου της συνομιλίας των χρυσαυγιτών Γ. Λαγού και Σ. Δεβελέκου, την επομένη της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Στη συγκεκριμένη απομαγνητοφώνηση το ενδιαφέρον έγκειται στις παρεμβάσεις των Ν. Μιχαλολιάκου και Ηλ. Κασιδιάρη στο φόντο της συνομιλίας.
Όπως προκύπτει, ο Γ. Λαγός θέλει να εξασφαλίσει ότι ο Δεβελέκος θα δηλώσει πως δεν γνωρίζει τον δολοφόνο Γ. Ρουπακιά, αν τον καλέσουν στην ΓΑΔΑ. "Να μην πάει", ακούγεται να λέει ο Ηλ. Κασιδιάρης, με τον Ν. Μιχαλολιάκο να απαντά, προτρέποντάς τον να πάει: "Τι λες τώρα; Είναι ύποπτο".
Η κουβέντα συνεχίζει ως εξής:
Λαγός: Απλά να ξέρεις ότι δεν τον ξέρεις τίποτα, εντάξει;..
(Κασιδιάρης: Δεν έχει σχέση με τη Νίκαια)
Λαγός: Δεν τον γνωρίζεις αυτόν, αν σε ρωτήσουν...
(Κασιδιάρης: Δεν έχει σχέση με τη Νίκαια...)
Λαγός: ... και εσύ ασχολείσαι με... με άλλα πράγματα, ασχολείσαι με τα κεντρικά μας, με το Μέτωπο Νεολαίας, δεν ασχολείσαι ξέρω γω με τη Νίκαια και μ' αυτά, εντάξει;
Δεβελέκος: Εντάξει, δεν τον ξέρω λοιπόν. Να πάω.