Live τώρα    
Εκκρεμεί η αναίρεση της απόφασης της αθωωτικής απόφασης / Στο αρχείο η μήνυση των 120 εργατών γης της Μανωλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκκρεμεί η αναίρεση της απόφασης της αθωωτικής απόφασης / Στο αρχείο η μήνυση των 120 εργατών γης της Μανωλάδας

Στο αρχείο μπαίνει η μήνυση των 120 μεταναστών-εργατών γης εναντίον του κ. Νικολάου Βαγγελάτου για την υπόθεση της Μανωλάδας από την εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αμαλιάδας κ. Τζίβα. Την ίδια ώρα, εκκρεμεί η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη για την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης του Μεικτού Ορκωτού της Πάτρας τον περασμένο Ιούλιο για τη δίκη του φραουλοπαραγωγού και των επιστατών του που άνοιξαν πυρ στις 17 Απριλίου του 2013 εναντίον των μεταναστών εργατών των φραουλοχώραφών του στη Ν. Μανωλάδα που ζητούσαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Θυμίζουμε ότι επρόκειτο για την πρώτη υπόθεση μαζικού εργασιακού trafficking.

Ποια είναι η μήνυση των 120

Όπως πρώτη είχε αποκαλύψει τον περασμένο Μάιο η "Αυγή", η δίκη αυτή διεξήχθη με το 1/5 των μαρτύρων καθώς η δικογραφία που οδήγησε στη δίκη περιελάμβανε τις καταθέσεις μόνο των 35 θυμάτων εργατών-μεταναστών που χρειάστηκε να πάνε μέχρι το Κέντρο Υγείας εξαιτίας των τραυμάτων τους και δεν περιελάμβανε την κατάθεση κανενός άλλου από τους παρόντες εργάτες μετανάστες, που μόνο από τύχη δεν τραυματίστηκαν από τα σκάγια. Τα παραλίγο θύματα των πυροβολισμών δεν θεωρήθηκαν τότε, όπως φαίνεται, από τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, παρά το γεγονός ότι και αυτοί ζούσαν και εργάζονταν υπό ακριβώς τις ίδιες συνθήκες με τους 35 τραυματίες, ότι ήταν εξίσου απλήρωτοι με τους 35 και ότι η μόνη ουσιαστική διαφορά τους με τους 35 που αναγνωρίστηκαν ως θύματα trafficking, και γι' αυτό δεν ήταν απελάσιμοι μέχρι τη δίκη, είναι ότι αναζήτησαν ιατρική φροντίδα και έτσι κατεγράφησαν στα βιβλία του Κέντρου Υγείας, τα οποία προφανώς συμβουλεύτηκαν οι αστυνομικοί για να ψάξουν τους τραυματίες και να τους πάρουν κατάθεση.

Στις αρχές Μαΐου του 2013, δηλαδή λίγες ημέρες μετά το περιστατικό, δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατέθεσαν μήνυση που περιελάμβανε και τους υπόλοιπους -τους 120- που η αστυνομία δεν είχε καταγράψει ούτε ως αυτόπτες μάρτυρες. Το καλοκαίρι του 2013 πάρθηκαν καταθέσεις από τους υπόλοιπους παρόντες και μηνυτές. Η μήνυση δεν συσχετίστηκε με τη δικογραφία, που κατέληξε στη γνωστή δίκη και μόλις χθες μάθαμε την κατάληξή της - το αρχείο.

Η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για trafficking μόνο κατόπιν εντολής του Αρείου Πάγου!

"Θα ασκηθούν όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα", δηλώνει στην "Α" ο ένας εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και δικηγόρος από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Βασίλης Κερασιώτης και συνεχίζει: "Στην πραγματικότητα, το αναμέναμε. Άλλωστε η συγκεκριμένη εισαγγελέας ουδέποτε -ούτε ένα χρόνο πριν, όταν συνέβη το περιστατικό-, δεν είχε ασκήσει ποινική δίωξη για το trafficking, αλλά την άσκησε κατόπιν σχετικής εντολής από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου". Σχολιάζοντας δε την ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια -που έσπευσε να δημιουργήσει εντυπώσεις-, δικηγόρου του φραουλοπαραγωγού Βαγγελάτου, που άφηνε αιχμές τόσο για την πολιτική αγωγή αλλά και για τα κόμματα που διαμαρτυρήθηκαν στο άκουσμα της αθωωτικής απόφασης για την δίκη που βασίστηκε στις μαρτυρίες μόνο των τραυματιών που νοσηλεύτηκαν, σημειώνει: "Το ζήτημα είναι αμιγώς νομικό και καθόλου πολιτικό, γι' αυτό και παρενέβη η εισαγγελία του Αρείου Πάγου".

*Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε κινητοποίηση στις 18 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα, στην Πλατεία Γεωργίου, στις 7 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0