Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την Ε.Ε. τέθηκαν επί τάπητος σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών Κώστα Αρβανίτη και Πέτρου Κόκκαλη.

Στη συζήτηση, που ξεκίνησε με βασικό θέμα της επικαιρότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την Κατάσταση της  Ένωσης, ο Κ. Αρβανίτης ανέφερε πως «η ομιλία της κ. Φον Ντερ Λάιεν αποτέλεσε μια πολύ ωραία έκθεση ιδεών, χωρίς να δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς έκανε περιγραφή των γεγονότων χωρίς να παίρνει θέση στα κορυφαία ζητήματα».

Όπως τόνισε ο κ. Αρβανίτης, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η κρίση στο Αφγανιστάν, η κρίση με την Κίνα, και στο ζήτημα του προσφυγικού η κ. Φον Ντερ Λάιεν ήταν «κατώτερη των περιστάσεων», ενώ σχολίασε πως στο ζήτημα του κράτους δικαίου η ίδια παρέλειψε να αναφερθεί στη δολοφονία του  Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Ο Π. Κόκκαλης, στο ίδιο κλίμα, σχολίασε πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την Κατάσταση της  Ένωσης, δεν απάντησε επαρκώς στα καίρια προβλήματα που ταλανίζουν τους Ευρωπαίους πολίτες και ανέφερε πως «ύστερα από την πανδημία της Covid-19, υπάρχει η πρόθεση εκ μέρους της Κομισιόν να μεριμνήσει για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής Υγείας».

Ο κ. Κόκκαλης κατέληξε λέγοντας πως είναι καίριο να προχωρήσουμε με μια διαφορετική προσέγγιση μετά την πανδημία και στην αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στη Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Αρβανίτης σχολίασε πως η τεράστια οικολογική καταστροφή του Αυγούστου έχει καταρρίψει το αφήγημα του επιτελικού κράτους.

Όπως είπε, «η προσέγγιση της κυβέρνησης στα ζητήματα της βίαιης απολιγνιτοποίησης, της Παιδείας και της Υγείας δεν λειτουργεί προς όφελος της μεσαίας τάξης. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και σε αυτή τη φάση το πρόγραμμα που παρουσίασαν ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας είναι σαφές και επανατοποθετήθηκε σε ό,τι αφορά στην εργασία, τα δικαιώματα, τους μισθούς των εργαζομένων καθώς και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας».

Τέλος, ο κ. Αρβανίτης υπογράμμισε πως αυτό που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας για καθιέρωση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ συμβαδίζει με την πρωτοβουλία που έχει προωθηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα νομοθετηθεί πολύ σύντομα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Π. Κόκκαλης σχολίασε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πως, λόγω της κλιματικής αλλαγής, βρισκόμαστε σε έναν διαφορετικό -θερμότερο- κόσμο και πως χρειάζεται η αποτελεσματική συνεργασία όλων των φορέων, καθώς και της Κοινωνίας των Πολιτών».

Όπως τόνισε «χρειάζεται συνεργασία και αποτελεσματικότητα και αυτό δεν θα επιτευχθεί από ένα μοντέλο που λέει πως οι λύσεις θα έρθουν από το όρος Χάρβαρντ, στα χέρια ενός νέου Μωυσή. Σε αυτό το πλαίσιο η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έθεσε τα θέματα σε επίπεδο θεσμών και διαδικασιών με βασικά στοιχεία τη δημοκρατία και τη συμμετοχή.  Έτσι θα αντιμετωπιστεί η οικολογική, η υγειονομική και η οικονομική κρίση».

Στην τελική του τοποθέτηση ο Κ. Αρβανίτης έθιξε το ζήτημα της efood σε αντιπαράθεση με την καθαρή απόφαση του Ε.Κ. να υποστηρίξει πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες, με σχετικό ψήφισμα.

Απελάσεις και επιστροφές, η ντροπή των Μητσοτάκη - Μηταράκη

Το "ντροπιαστικό νομοθέτημα Μητσοτάκη - Μηταράκη" περί απελάσεων και επιστροφών προσφύγων έφεραν 22 ευρωβουλευτές στην Κομισιόν καλώντας την να πάρει θέση, ενώ την απόσυρσή του ζήτησε η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς

Εις γνώσιν της Κομισιόν έφεραν 22 ευρωβουλευτές, με πρωτοβουλία του Κώστα Αρβανίτη, το "ντροπιαστικό νομοθέτημα Μητσοτάκη - Μηταράκη" -όπως το χαρακτηρίζουν- περί απελάσεων και επιστροφών προσφύγων. Μάλιστα, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση για ένα μείζον ζήτημα, που θίγει τις δημοκρατικές αξίες της Ε.Ε., αλλά και το διεθνές κύρος της Ελλάδας.

"Η ακροδεξιάς κοπής νομοθέτηση της απαγόρευσης ουσιαστικά της δράσης ανθρωπιστικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, αλλά και ο κουτοπόνηρος αυταρχισμός της εισαγωγής του κρίσιμου άρθρου 40 μετά το πέρας της διαδικασίας διαβούλευσης έχουν ήδη δημιουργήσει μια ντροπιαστική εικόνα για τη χώρα μας" επισημαίνουν οι 22 ευρωβουλευτές, που μάλιστα προέρχονται από 3 διαφορετικές πολιτικές ομάδες και 9 χώρες.

Διευκρινίζεται ότι το άρθρο 40 "εισάγει περιορισμούς που ουσιαστικά απαγορεύουν και ποινικοποιούν τη δράση των ΜΚΟ σε επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης" τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Στις 3 Σεπτεμβρίου η κυβερνητική πλειοψηφία πέρασε το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών». Από την πρώτη στιγμή η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις ζητώντας ουσιαστικά την απόσυρσή του, καθώς "δεν ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και "θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελούν στη θάλασσα οι ΜΚΟ και τις δυνατότητες παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στο Αιγαίο".

Το ερώτημα είναι αν η Κομισιόν κρίνει συμβατό το νομοθέτημα Μητσοτάκη - Μηταράκη με την υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτή προκύπτει από τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες που υπογράφει η Ευρωπαϊκή  Ένωση...

Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη 3 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. -ο αντιπρόεδρος του Σώματος και επικεφαλής της Ευρωομάδας Δ. Παπαδημούλης, ο Στ. Κούλογλου και η Ε. Κουντουρά- και συνολικά 14 ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς / The Left, 3 από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και 5 από τους Πράσινους. Ανάμεσά τους οι Cornelia Ernst και Sira Rego, που είχαν βρεθεί στη χώρα μας για περιοδεία - αυτοψία σε προσφυγικές δομές, ο «Πράσινος» Erik Marquardt, ο σοσιαλδημοκράτης Koster Dietmar κ.ά.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: “Βορά στην εργοδοτική ασυδοσία”

Ούτε δύο εβδομάδες δεν πέρασαν από το ψήφισμα της Ευρωβουλής που διατυπώνει ρητά ότι οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους "παραδοσιακούς" εργαζόμενους. Την ίδια ώρα "στην Ελλάδα του Μητσοτάκη βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα με τις ευλογίες της κυβέρνησης» διαμηνύει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης.

"Δεκάδες διανομείς έλαβαν μήνυμα από την εταιρεία, που τους προέτρεπε να εργαστούν ως αυτοαπασχολούμενοι, καθώς σε αντίθετη περίπτωση 'δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης'. Η εξέλιξη αυτή έχει τη σφραγίδα του νομοθετικού τερατουργήματος Χατζηδάκη.

Η θεσμοθέτηση, ουσιαστικά, εικονικής αυτοαπασχόλησης αφήνει τους εργαζόμενους βορά στην εργοδοτική ασυδοσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ονειρεύεται μια Ευρώπη των ανισοτήτων και της εκμετάλλευσης του εργατικού δυναμικού προς όφελος των ελίτ. Συντάσσεται με τη σκληρή, ακραία Δεξιά" καταγγέλλει ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι στην Ολομέλεια του Ε/Κ:

"Υπερασπιστήκαμε την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες από την ουμπεροποίηση, ζητήσαμε διαφάνεια και ισχυρούς περιορισμούς στη χρήση αλγορίθμων για αξιολόγηση ή και απόλυση εργαζομένων. Τονίσαμε την ανάγκη συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, συλλογικών συμβάσεων, κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας, ίσων δικαιωμάτων με τους μισθωτούς, πολλά από τα οποία συμπεριλήφθηκαν στο ψήφισμα".

Ο ίδιος είχε δηλώσει στην προηγούμενη Ολομέλεια: "Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συνδικαλιστική εκπροσώπηση, κανόνες στη διαχείριση των δεδομένων που παράγουν εργαζόμενοι και καταναλωτές, αλλά και ο αποκλεισμός της δυνατότητας να απολύουν ή να προσλαμβάνουν οι αλγόριθμοι είναι οι κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι προτάσεις της Αριστεράς, προκειμένου οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες να μην υπολείπονται των μισθωτών ως προς τους όρους και την προστασία της εργασίας".

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: Η έμφυλη βία είναι έγκλημα

Την "αδικαιολόγητη μέχρι σήμερα καθυστέρηση από την πλευρά της Κομισιόν να εντάξει την έμφυλη βία στη λίστα εγκλημάτων" καταδίκασε στην περασμένη ολομέλεια του Ε.Κ. η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.  Έλενα Κουντουρά. Κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κατεύθυνση να τερματιστεί η συστηματική αυτή μορφή βίας οριζόντια στην Ε.Ε.

Τη θεσμοθέτηση της έμφυλης βίας ως εγκλήματος που πρέπει να συμπεριληφθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο έχει διεκδικήσει από την Κομισιόν η ευρωβουλευτής με συνεχείς παρεμβάσεις όλο το προηγούμενο διάστημα ως μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM, αλλά και ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση για τον «Αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά».

Τελικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε ξεκάθαρη θέση και με πλειοψηφία (427 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 140 αποχές) ενέκρινε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία καλεί την Κομισιόν να υπάρξει στοχευμένη νομοθεσία και πολιτικές αντιμετώπισης όλων των μορφών βίας και διακρίσεων λόγω φύλου, κατά των γυναικών και των κοριτσιών, αλλά και κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+. Ακόμη ζητά η βία λόγω φύλου να εισαχθεί ως νέος τομέας εγκληματικότητας βάσει του άρθρου 83 (1) της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ: Πιο δεξιά και από τα δεξιά ο Κ. Μητσοτάκης

"Η εξαγγελία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την ενίσχυση των συστημάτων Υγείας είναι στη σωστή κατεύθυνση και είναι σε άλλο μήκος κύματος από όσα λέει ο  Έλληνας πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο δεξιά από την πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία, παρότι συντηρητικών πολιτικών καταβολών, παίρνει σημαντικές αποστάσεις από τον  Όρμπαν της Ουγγαρίας.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει και η Ν.Δ., κάνει προσπάθεια να απομακρυνθεί από ακροδεξιές λογικές. Ο κ. Μητσοτάκης αντιθέτως τις πλησιάζει. Οι πολιτικές που ακολουθούνται στο προσφυγικό, η καθυστερημένη αντίδραση και η άφεση αμαρτιών στον μπογδανισμό αυτό δείχνουν".

Τα παραπάνω κατήγγειλε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Στέλιος Κούλογλου επισημαίνοντας πως το μόνο που κάνει με επαγγελματισμό η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι το εξής:

"Δουλεύουν πολύ επαγγελματικά, κάνουν συνεχείς έρευνες και δημοσκοπήσεις, εντοπίζουν τα θέματα όπου υστερούν στην κοινή γνώμη και κάνουν διορθωτικές κινήσεις. Δεν πρέπει να τους υποτιμά κανείς, διότι, ακόμη και αν υπάρχουν επιφυλάξεις για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν και την αποτελεσματικότητά τους, και μόνο η εξαγγελία τους δημιουργεί ένα κλίμα".

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Έξι στόχοι για ένα πράσινο προϋπολογισμό

Υπερψηφίστηκαν και ενσωματώθηκαν σημαντικές τροπολογίες που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Πέτρος Κόκκαλης, ως σκιώδης εισηγητής στη γνωμοδότηση για τον ενωσιακό προϋπολογισμό του 2022, της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων. “Αγωνιζόμαστε για έναν πραγματικά πράσινο προϋπολογισμό” δήλωσε ο ίδιος. Στόχος των τροπολογιών ήταν:

1. Η συμβολή του κοινοτικού προϋπολογισμού στην επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων της Ε.Ε. για το κλίμα και το περιβάλλον για το 2030, όπως περιγράφεται και στη Συμφωνία του Παρισιού για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από 1,5o C.

2. Η στήριξη στα κράτη - μέλη που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, διασφαλίζοντας μια πράσινη και δίκαιη μετάβαση για όλους, με κοινωνική ένταξη και περιφερειακή συνοχή μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

3. Η περαιτέρω αξιοποίηση της ενωσιακής και διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα, στην κατεύθυνση της προστασίας και της αποκατάστασης των φυσικών οικοσυστημάτων, έτσι ώστε να επιτευχθούν οφέλη για τη βιοποικιλότητα, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή.

4. Η διάθεση 10% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. στις δαπάνες για τη βιοποικιλότητα, όπως έχει επανειλημμένα ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

5. Η εξασφάλιση επαρκών πόρων για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

6. Η εξασφάλιση επαρκών πόρων ούτως ώστε υφιστάμενες δομές της Ε.Ε., όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, να μπορούν να ανταποκριθούν στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL