Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.0°C18.4°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
9.9°C11.8°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.3°C
4 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C17.8°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.6°C10.1°C
0 BF 81%
Συνομιλία Τραμπ - Πούτιν / Διαψεύδει η Μόσχα, επιβεβαιώνει εμμέσως το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνομιλία Τραμπ - Πούτιν / Διαψεύδει η Μόσχα, επιβεβαιώνει εμμέσως το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
(EPA/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN/POOL)
ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαψεύδονται κατηγορηματικά από την ρωσική πλευρά - με την ένταση ωστόσο της σχετικής ανακοίνωσης να προκαλεί αίσθηση- οι πληροφορίες που είδαν το φως δημοσιότητας χθες από δυτικά ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το αποκλειστικό δημοσίευμα της Washington Post επικαλείται ανώνυμες πηγές αναφέροντας ότι ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τον Ρώσο πρόεδρο «να μην κλιμακώσει τον πόλεμο». Του δημοσιεύματος της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας ακολούθησε εν είδει επιβεβαίωσης τηλεγράφημα του Reuters που επίσης επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος αναφέροντας ότι το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν έγινε «πρόσφατα». Κατά το ρεπορτάζ της Post, η συνομιλία έγινε την Πέμπτη.

Ουσιαστικά το γεγονός επιβεβαίωσε ο διευθυντής του επικοινωνιακού επιτελείου του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, που αναφερόμενος στα σχετικά δημοσιεύματα είπε πως «δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές κλήσεις μεταξύ του προέδρου Τραμπ και άλλων ηγετών του κόσμου».
Το τηλεφωνικό τετ-α-τετ των δύο ανδρών έρχεται στο φως μερικά μόλις 24ωρα αφότου ο Πούτιν δήλωσε πως η διακήρυξη του Τραμπ ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «αξίζει τουλάχιστον προσοχής».

Πάντως, το Κρεμλίνο, δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε τις πληροφορίες περί συνομιλίας χαρακτηρίζοντάς τες «καθαρή φαντασία». «Είναι εντελώς αναληθές. Είναι καθαρή μυθοπλασία, είναι απλώς ψευδείς πληροφορίες», είπε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Δεν έγινε καμία συζήτηση» πρόσθεσε. Επιτέθηκε μάλιστα κατά των δυτικών ΜΜΕ λέγοντας πως πρόκειται για το πλέον προφανές παράδειγμα της «ποιότητας των πληροφοριών» που δημοσιεύονται μερικές φορές ακόμη και σε αρκετά αξιόπιστα μέσα». Ο Πεσκόφ πρόσθεσε πως ο Πούτιν δεν έχει επί του παρόντος προγραμματίσει κάποια συνομιλία με τον Τραμπ.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ Washington Post και Reuters, που κατά τα φαινόμενα έχουν την ίδια πηγή πληροφόρησης, η «προτροπή» του Τραμπ προς τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν ήταν κάποιου είδους έκκληση ή… ευγενική παράκληση αλλά είχε εν δυνάμει την σημειολογία της προειδοποίησης καθώς ο Ρεπουμπλικάνος νεοεκλεγείς πρόεδρος φέρεται να «υπενθύμισε» στον συνομιλητή του το «αξιοσημείωτο μέγεθος» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη.  

Σύμφωνα με Αμερικανό πρώην αξιωματούχο που έχει γνώση του τηλεφωνήματος και ο οποίος μίλησε στην Washington Post, ο Τραμπ πιθανότατα δεν θέλει να ξεκινήσει τη δεύτερη προεδρική θητεία του έχοντας «απέναντί» του μια κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία η οποία εκ των πραγμάτων θα ασκούσε πίεση στη νέα κυβέρνηση του γι’ αυτό θέλησε να δώσει στον Πούτιν ένα «κίνητρο» προκειμένου να μην επιχειρήσει κλιμάκωση του πολέμου. Υπό μια διαφορετική ανάγνωση, του ζήτησε περιθώριο χρόνου μέχρι ν’ αναλάβει τα καθήκοντά του και θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό της εξουσίας του.

Σε κάθε περίπτωση και ασχέτως των προθέσεων της μιας ή της άλλης πλευράς, φαίνεται πως η κατάσταση στο κανάλι απευθείας επικοινωνίας Ουάσιγκτον-Μόσχας άρχισε να ξεπαγώνει και αυτό είναι ένα στοιχείο που δημιουργεί νέες «προκλήσεις» προσεχώς όχι μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους αλλά βεβαίως και για το Κίεβο και τις Βρυξέλλες που θα αναγκαστούν να «επαναρρυθμίσουν» τη πολιτική και στρατηγική στόχευσή τους στο θέμα του πολέμου και των σχέσεων με τη Μόσχα.

Σε κλήση του Reuters να σχολιάσει την συνομιλία Τραμπ-Πούτιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας περιορίστηκε να δηλώσει πως η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων, ως εκ τούτου δεν ήταν σε θέση ούτε να εγκρίνει ούτε να αντιταχθεί σε αυτή την πρωτοβουλία.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ότι δρομολογεί πρωτοβουλίες τόσο σε επίπεδο Κογκρέσου όσο και πολιτικής μόχλευσης με στόχο, αν όχι να εξασφαλιστεί, οπωσδήποτε να καταστεί δυσκολότερη, οποιαδήποτε απεμπλοκή των ΗΠΑ από την δέσμευση στρατιωτικής υποστήριξης του Κιέβου. Μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή «Face the Nation» του δικτύου CBS, ο κορυφαίος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν διαμήνυσε πως «ο Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία τις επόμενες 70 ημέρες να υποστηρίξει στο Κογκρέσο και στην νέα κυβέρνηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να φύγουν από την Ουκρανία, ότι η αποχώρηση από την Ουκρανία θα σημάνει περισσότερη αστάθεια στην Ευρώπη».

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι το κύριο μήνυμα του Μπάιντεν είναι η δέσμευσή του να διασφαλίσει μια ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας εξηγώντας στον Τραμπ για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL