Εννέα μήνες πολέμου και η συστηματική σφαγή των Παλαιστινίων της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό συνεχίζεται κανονικά, χωρίς κανείς πλέον να παριστάνει έστω πως ενδιαφέρεται πραγματικά. Οι νεκροί από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς πλησιάζουν σταθερά τους 40.000, αλλά εκείνο που τρομάζει περισσότερο είναι η επόμενη μέρα, καθώς η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του πλανήτη έχει μετατραπεί πια σε ένα απέραντο νεκροταφείο.
«Πατάμε πάνω σε πτώματα. Δεν μπορώ να περιγράψω τη βαναυσότητα αυτού που συμβαίνει» ακούγεται να λέει σε βίντεο που αναρτήθηκε αυτή την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας από τους επιζώντες των διαδοχικών πολύνεκρων επιθέσεων των τελευταίων ημερών. Κανείς μπορεί να μην είναι σε θέση να περιγράψει, αλλά το Lancet, μια από τις εγκυρότερες ιατρικές επιθεωρήσεις παγκοσμίως, επιχείρησε να ρίξει λίγο περισσότερο φως στο μέγεθος της καταστροφής. Εκκινώντας από την εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών πως το 35% των κτηρίων στην περιοχή έχει πια ισοπεδωθεί, προχώρησε στην εκτίμηση πως τουλάχιστον 10.000 άτομα βρίσκονται θαμμένα στα συντρίμμια, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των θυμάτων σε ακόμα πιο δυσθεώρητα ύψη.
Ομως, σύμφωνα με το Lancet, ακόμα και οι 50.000 νεκροί θα ήταν μια σημαντικά υποτιμημένη εκτίμηση. Με βάση την αρχή ότι σε κάθε πρόσφατο πόλεμο οι θάνατοι που δεν σχετίζονται άμεσα με τη σύγκρουση είναι 3 με 15 φορές πολλαπλάσιοι των άμεσων θανάτων, οι ειδικοί του περιοδικού ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 186.000. Κάτι που σημαίνει ότι το 8% του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας έχει ήδη εξοντωθεί από τις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις.
Αν μεταφέραμε αυτή την αναλογία στη χώρα μας, οι νεκροί θα πλησίαζαν ήδη το 1 εκατομμύριο. Αν το 8% αφορούσε μια μεγάλη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, ο απολογισμός θα ξεπερνούσε τα 26 εκατομμύρια νεκρούς. Μιλάμε όμως για τη Γάζα, όπου οι ζωές των ανθρώπων έχουν τόσο μικρή αξία στα μάτια της Δύσης, ώστε ακόμα και ο όποιος αποτροπιασμός που μπορεί να προκαλούσε πριν από λίγους μήνες η είδηση για τον βομβαρδισμό ενός σχολείου ή ενός νοσοκομείου έχει πια καταλαγιάσει για τα καλά.
Σιωπή πάνω από το έγκλημα
Διαδοχικά εγκλήματα πολέμου και μαζικές σφαγές αμάχων πραγματοποιούνται χωρίς να συγκινείται κανείς. Και μέσα στη διεθνή σιωπή οι βομβαρδισμοί εντείνονται αντί να περιορίζονται. Περισσότεροι από 500 κάτοικοι της Γάζας σκοτώθηκαν την προπερασμένη εβδομάδα σε επιθέσεις που επισήμως είχαν ως στόχο ηγετικά μέλη της Χαμάς, αλλά τελικά σκόρπισαν για ακόμη μια φορά τον θάνατο στους άμαχους.
Καταυλισμοί προσφύγων, όπως η Νουσειράτ, το Αλ Μπουρέιζ, το Αλ Μαγκάζι, και οι πόλεις Ράφα, Ντεΐρ αλ Μπαλά και Χαν Γιουνίς σφυροκοπούνται ανελέητα από το Πυροβολικό και την Αεροπορία του Ισραήλ. Ακόμα και μια ζώνη που είχε κηρυχθεί «ασφαλής», το Αλ Μαουάσι, βομβαρδίστηκε, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 92 άνθρωποι.
Επειτα από την επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα ζητήθηκε από τους συνεχώς μετακινούμενους πρόσφυγες να καταφύγουν στην Ντεΐρ αλ Μπαλά. Οι τοπικές Αρχές προειδοποιούν όμως τώρα ότι αδυνατούν να εξασφαλίσουν έστω και πόσιμο νερό στους 700.000 ανθρώπους που έχουν καταφύγει εκεί, καθώς έχουν στερέψει τα αποθέματα καυσίμων για τις αντλίες. Χωρίς στέγη, τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, οι πρόσφυγες ξεμένουν έτσι τώρα ακόμα και από το πιο βασικό αγαθό. Το σύστημα υδροδότησης του παλαιστινιακού θύλακα έχει γίνει συντρίμμια. Σύμφωνα με το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, το 67% του δικτύου υδροδότησης έχει καταστραφεί πλήρως.
Εύκολα κατανοεί κανείς ότι τα πρώτα θύματα είναι οι πιο ευάλωτοι Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν εκτιναχθεί. Το 95% των εγκύων ή των γυναικών που μόλις γέννησαν δεν μπορεί να εξασφαλίσει τροφή σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Άλλες 13.000 γυναίκες αναμένεται να γεννήσουν μέσα στον Αύγουστο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Αντί όμως για τα 36 νοσοκομεία που διέθετε η Λωρίδα της Γάζας πριν από την έναρξη του πολέμου, θα πρέπει να αναζητήσουν θέση σε ένα από τα 13 που συνεχίζουν να λειτουργούν έστω και υποτυπωδώς.
Βουνά υποκρισίας
Υποβόσκει όμως και μια τεράστια υγειονομική κρίση που περιμένει να ξεσπάσει. Σωροί λυμάτων καλύπτουν πια τους δρόμους κάθε κατοικημένης περιοχής, αφού, εκτός από το σύστημα υδροδότησης, έχει καταστραφεί και το αποχετευτικό δίκτυο. Μιλάμε για περισσότερους από 330.000 τόνους στη συνολική επικράτεια, συχνά σε ελάχιστη απόσταση από ασφυκτικά γεμάτους προσφυγικούς καταυλισμούς. Τους σωρούς αυτούς μπορούν να συναγωνιστούν σε όγκο μόνο τα μπάζα από τα 140.000 κατεστραμμένα κτήρια - 40 εκατομμύρια τόνοι ερειπίων. Σε μια εντελώς επίπεδη περιοχή ερήμου έχουν σχηματιστεί πλέον λόφοι-υψώματα από χαλάσματα. Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν πως θα χρειάζονταν 15 χρόνια για 100 φορτηγά που θα δούλευαν νυχθημερόν προκειμένου να απομακρυνθούν όλα τα συντρίμμια.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι όμως οι σωροί υποκρισίας. Ποιος θυμάται πλέον την απειλή του Λευκού Οίκου πως θα σταματούσε τον εξοπλισμό του Ισραήλ προκειμένου να περιορίσει την τραγωδία των αμάχων; Τα κτήρια της Γάζας καταρρέουν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα επειδή πλήττονται από βόμβες 2.000 λιβρών. Περισσότερες από 14.000 τέτοιες βόμβες έχουν αποσταλεί στο Ισραήλ από το αμερικανικό Πεντάγωνο τους τελευταίους μήνες.
Παρ’ όλα αυτά, ακούει κανείς τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προσπαθεί τώρα να πιστωθεί τη… σωτηρία των Παλαιστινίων αντί για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία τους. «Είμαι εκείνος που έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε για την παλαιστινιακή κοινότητα. Ήμουν πολύ υποστηρικτικός απέναντί τους» δήλωσε σε συνέντευξή του, προκαλώντας έντονη κατακραυγή από τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας του. Μια οργή που θα μπορούσε να ξεσπάσει στις μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όταν ο βασικός υπεύθυνος για όλη αυτή τη φρίκη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα επισκεφθεί τη χώρα και θα εκφωνήσει ομιλία σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου.