Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
28.6°C32.8°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.7°C31.0°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
29.9°C31.6°C
1 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.8°C28.6°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
27.9°C28.5°C
1 BF 30%
Πούτιν / Οι σκληροί όροι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πούτιν / Οι σκληροί όροι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
EPA

Ανεδαφικές προϋποθέσεις για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, έθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη μιλώντας σε συνάντηση με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος σύμφωνα με το Reuters δήλωσε ότι αν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τη Ζαπορίζια, τη Χερσώνα, το Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και την ίδια στιγμή το Κίεβο παραιτηθεί από τα σχέδιά του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, οι συνομιλίες ξεκινούν ακόμα και «αύριο».

Παράλληλα, πρόεδρος της Ρωσίας επισημαίνοντας ότι ο κόσμος έφθασε σε σημείο χωρίς επιστροφή λόγω της κατάρρευσης του «δυτικού μοντέλου» για την παγκόσμια ασφάλεια τόνισε ότι είναι καιρός να δημιουργηθεί στη θέση του ένα νέο και πιο σταθερό σύστημα.

«Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε από το γεγονός ότι η μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας είναι ανοικτή σε όλες τις ευρασιατικές χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δημιουργία της. Το "σε όλες" σημαίνει επίσης φυσικά τις χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ζούμε στην ίδια ήπειρο. Ό,τι και να συμβεί, δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία, θα πρέπει να συνυπάρξουμε και να δουλέψουμε μαζί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο».

Όσον αφορά στην απόφαση της G7 για την παροχή δανείων 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας τους τόκους από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» από το 2022 όταν η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «τώρα γίνεται σαφές σε όλες τις χώρες, τις εταιρείες και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία ότι τα περιουσιακά στοιχεία τους και τα αποθεματικά τους δεν είναι ασφαλή, τόσο με τη νομική όσο και με την οικονομική έννοια της λέξης».

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι «οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι ο επόμενος» που θα πέσει θύμα των ΗΠΑ και της Δύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες ακόμα και «αύριο», αν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις περιφέρειες της Ζαπορίζια, της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και αν η Ουκρανία παραιτηθεί από τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Αν η Ουκρανία συμφωνήσει στους όρους αυτούς, «το ίδιο λεπτό» η Ρωσία θα σταματήσει το πυρ και θα αρχίσει διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στα στελέχη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ακόμα πως η προώθηση του στρατού του προς το Κίεβο το 2022 είχε στόχο να αναγκάσει την Ουκρανία να δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία και ότι δεν υπήρχε η πρόθεση να καταληφθεί εξ εφόδου η ουκρανική πρωτεύουσα.

Η Ουκρανία και η Δύση υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ήθελε να καταλάβει το Κίεβο και να εγκαταστήσει εκεί φιλικούς προς τη Ρωσία ηγέτες, όμως η επίθεσή της αποκρούσθηκε από τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι τα σχέδια δυτικών χωρών να παράσχουν στην Ουκρανία δάνεια, χρησιμοποιώντας τους τόκους από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται «παγωμένα» στο εξωτερικό, συνιστά κλοπή και δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Ο τρόπος με τον οποίο η Δύση συμπεριφέρθηκε στη Μόσχα δείχνει πως οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να πέσει θύμα παρόμοιου «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της Δύσης, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος. «Παρ'όλες τις στρεψοδικίες, η κλοπή θα παραμείνει βεβαίως κλοπή. Και δεν θα μείνει ατιμώρητη».

«Τώρα γίνεται σαφές σε όλες τις χώρες, τις εταιρείες και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία ότι τα περιουσιακά στοιχεία τους και τα αποθεματικά τους απέχουν από το να είναι ασφαλή τόσο με τη νομική όσο και με την οικονομική έννοια της λέξης. «Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι ο επόμενος για απαλλοτρίωση από τις ΗΠΑ και τη Δύση», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πούτιν έκανε τη δήλωση αυτή μία ημέρα αφότου η G7 συμφώνησε στο περίγραμμα μιας συμφωνίας για την παροχή δανείων 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τους τόκους από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» από το 2022 που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως το υφιστάμενο μοντέλο της Δύσης για την παγκόσμια ασφάλεια έχει καταρρεύσει και πως η Δύση χρειάζεται να βρει ένα τρόπο για να δουλέψει με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος έφθασε σε σημείο χωρίς επιστροφή λόγω της κατάρρευσης του «δυτικού μοντέλου» για την παγκόσμια ασφάλεια και είναι καιρός να δημιουργηθεί στη θέση του ένα νέο και πιο σταθερό σύστημα.

«Προφανώς είμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του ευρωατλαντικού συστήματος ασφαλείας. Σήμερα απλώς δεν υφίσταται, χρειάζεται να δημιουργηθεί ουσιαστικά εκ νέου», δήλωσε ο Πούτιν.

«Όλο αυτό απαιτεί από εμάς, μαζί με τους εταίρους μας, με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, και υπάρχουν πολλές τέτοιες, να επεξεργασθούμε τις δικές μας επιλογές για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην Ευρασία και μετά να τις προτείνουμε για ευρύτερη διεθνή συζήτηση».

Ο Πούτιν δήλωσε πως είναι καιρός να συζητηθεί ένα νέο σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη και την Ευρασία και πως η Ρωσία είναι ανοικτή να συζητήσει πάνω σ' αυτό με όλους, περιλαμβανομένου του ΝΑΤΟ.

«Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε από το γεγονός ότι η μελλοντική αρχιτεκτονική της ασφάλειας είναι ανοικτή σε όλες τις ευρασιατικές χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δημιουργία της. Το 'σε όλες' σημαίνει επίσης φυσικά τις χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

«Ζούμε στην ίδια ήπειρο. Ό,τι και να συμβεί, δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία, θα πρέπει να συνυπάρξουμε και να δουλέψουμε μαζί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο», τόνισε ο Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL