Στην παροχή δανείων ύψους 50 δισεκατομμυριών δολαρίων στην Ουκρανία συμφώνησαν οι ηγέτες της ομάδας G7.
Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός πρόκειται να χρησιμοποιηθούν οι τόκοι από τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμέυτηκαν μετά την ρωσική εισβολή πριν από δύο χρόνια.
Στην ετήσια σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 που πραγματοποιείται στην νότια Ιταλία και συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγινε γνωστή η συμφωνία.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που βασίζεται σε ένα πολυετές πακέτο δανείων με τη χρήση κερδών από τα περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε κατασχεθέντα ρωσικά κεφάλαια.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η χρηματοδότηση θα φτάσει στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή.
G7 Summit. Clear support for Ukraine, international law, and a just peace.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 13, 2024
Every day we strengthen our positions and our defense of life.
Every meeting serves the purpose of giving Ukraine new opportunities for victory. I am grateful to all of our partners.
🇪🇺 🇺🇦 🇩🇪 🇨🇦 🇫🇷 🇮🇹… pic.twitter.com/rGtWgqqtM5
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε στους προσκεκλημένους της G7 κατά την έναρξη των συνομιλιών «υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά είμαι βέβαιη ότι αυτές τις δύο ημέρες θα μπορέσουμε να έχουμε συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα».
«Εγκληματικές» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα τις προσπάθειες της Δύσης να εισπράξει τα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά
Η ίδια έκανε λόγο για «πολύ επώδυνη» ρωσική απάντηση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το Reuters ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τους ηγέτες της ομάδας χωρών της G7 την Πέμπτη να εγκρίνουν ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή.
«Χρειαζόμαστε ένα σαφές σχέδιο για την ανάκαμψη της Ουκρανίας. Παρόμοιο με αυτό που ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη μετά τον πόλεμο», είπε στους ηγέτες της G7 σύμφωνα με ανάγνωση της ομιλίας του που δημοσιεύτηκε στον προεδρικό ιστότοπο.
Το Σχέδιο Μάρσαλ ήταν ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους Ευρωπαίους συμμάχους τους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πιστώνεται για την αναζωογόνηση αυτών των οικονομιών μετά την καταστροφή της σύγκρουσης.
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υπολογίσει ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα κοστίσει σχεδόν 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο πόλεμος πλήρους κλίμακας ξεκίνησε πριν από σχεδόν 28 μήνες, όταν η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία και δεν δείχνει σημάδια να τελειώσει σύντομα, με τη Ρωσία να σημειώνει ελαφρά εδαφικά κέρδη φέτος.
Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η πρόσφατη άρση των περιορισμών στη χρήση δυτικών όπλων σε στόχους εντός της Ρωσίας έδωσε στην Ουκρανία πρόσθετη προστασία από αεροπορικές επιδρομές, ιδιαίτερα στην ανατολική πόλη Χάρκοβο.
«Ωστόσο, εξακολουθούμε να αναζητούμε επιπλέον Patriot (συστήματα αεράμυνας) και χρειαζόμαστε περισσότερα από τα ίδια ισχυρά βήματα που ελήφθησαν (για να ενισχύσουμε) τις ικανότητές μας για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας», είπε.