Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
35.0°C37.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
36 °C
33.5°C37.6°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
32.0°C37.0°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.4°C31.8°C
1 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
35.7°C35.9°C
0 BF 32%
Ελληνική κυβέρνηση / Ουσιαστική και όχι διακοσμητική στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνική κυβέρνηση / Ουσιαστική και όχι διακοσμητική στο Συμβούλιο Ασφαλείας

1351305130.jpg

Δυόμισι χρόνια δούλευε η ελληνική διπλωματία για να εκλεγεί με άνεση η χώρα μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διετία 2025-26 και το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης έδρεψε τους καρπούς της δουλειάς της. Με 182 ψήφους υπέρ εξελέγη η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος από το γκρουπ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, με 2 ψήφους λιγότερες από τη Δανία. Μαζί τους θα καθίσουν στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας ως νέα μη μόνιμα μέλη το Πακιστάν (επίσης με 182 ψήφους), η Σομαλία (με 179) και ο Παναμάς (με 183). Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία δεν συνηθίζει να τοποθετείται για θέματα εξωτερικής πολιτικής -ούτε καν στις περιπτώσεις που θα περίμενε το πανελλήνιο να ακούσει από το στόμα της μια ξεκάθαρη υπερκομματική κουβέντα για τους πολέμους στη γειτονιά μας-, υποστήριξε ότι η εκλογή της Ελλάδας «αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αν υποθέσουμε ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει δίκιο -μπορεί άραγε να χρησιμοποιήσει κανείς το ίδιο επιχείρημα για την επίσης εκλεγμένη Σομαλία;-, η πρόκληση για την ελληνική διπλωματία αλλά και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών από την Πρωτοχρονιά του 2025 και στη συνέχεια είναι τεράστια. Από το τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι πράγματι προσηλωμένη στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, ότι προσπαθεί σκληρά για την ειρήνη.

Το πνεύμα των Πρεσπών

Μέχρι στιγμής, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση επί Κυριάκου Μητσοτάκη δεν φαίνεται να έχει για προτεραιότητά της τον αγώνα για την ειρήνη. Ο πρωθυπουργός βγάζει διάφορους λόγους υποστηρίζοντας ότι είναι με τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», επί της ουσίας όμως είναι απλά στο πλευρό των Αμερικανών συμμάχων - με υπερβολικό ενθουσιασμό και απολύτως άκριτα. Για να σταθεί η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο ύψος των προσδοκιών, τις οποίες περιέγραψε η Πρόεδρος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και να δείξει ότι εμπνέεται από το πνεύμα των Πρεσπών. Η Συμφωνία των Πρεσπών, άλλωστε, είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας στη γειτονιά της τα τελευταία χρόνια. Το πνεύμα αυτό θα έπρεπε να το είχε κάνει σημαία της η ελληνική διπλωματία, πλην όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίμησε να θυσιάσει τη διεθνή ακτινοβολία αυτού του παραδειγματικού έντιμου συμβιβασμού μεταξύ δύο γειτόνων στον βωμό των εσωκομματικών της ισορροπιών.

Πάντως, ποτέ δεν είναι αργά να διορθώσει μια κυβέρνηση τα λάθη της και να προσπαθήσει για την ειρήνη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι «με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας» στην περίπτωση του Μεσανατολικού - με το αυξημένο βάρος που θα έχει στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη σύνοδο του Αμμάν

Τις επόμενες μέρες συγκαλείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Αμμάν της Ιορδανίας μια διάσκεψη ειρήνης για το Μεσανατολικό, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει και θα κληθεί να δώσει ένα στιβαρό δείγμα γραφής. Ευτυχώς η αρχική μονόπαντη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλάι της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ έχει ως έναν βαθμό διορθωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Παρά τις πρώτες παλινωδίες, η Ελλάδα τελικά υπερψήφισε στον ΟΗΕ το ψήφισμα για τη διευρυμένη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Αυτό που δυσκολεύεται να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να αναγνωρίσει επίσημα παλαιστινιακό κράτος, όπως έκαναν τις τελευταίες μέρες οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας και θα κάνει οσονούπω η Σλοβενία. Αν ακούσει κανείς τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και η Ελλάδα θεωρεί σωστή την αναγνώριση, αλλά έχει πρόβλημα... τάιμινγκ. Ή δεν θέλει να ρισκάρει τη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει κάνει κουρελόχαρτο το δίκαιο του πολέμου. Θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση γιατί είναι έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός της Μαριούπολης -που είναι- και όχι ο βομβαρδισμός της πόλης της Γάζας.

Η ακροβασία Γεραπετρίτη

Ο υπουργός Εξωτερικών, πάντως, επαναλαμβάνει κάθε φορά που ερωτάται ότι προφανώς πρέπει να αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή με τα σύνορα προ του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι η αναγνώριση αυτή δεν έχει νόημα να γίνει ως άθροισμα επιμέρους αναγνωρίσεων κρατών, αλλά ως αποτέλεσμα ειρηνευτικών διαδικασιών. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι ο Γ. Γεραπετρίτης θεωρεί ότι θα ωριμάσουν οι συνθήκες να αναγνωρίσει η Ελλάδα παλαιστινιακό κράτος όταν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Ισραήλ του Νετανιάχου και των ακροδεξιών συμμάχων του και αποδεχθεί για τους Παλαιστίνιους το δικαίωμα ύπαρξης κράτους. Σε τρία τέρμινα δηλαδή.

Ψηφίζαμε (και) για την ειρήνη

Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές απουσίασε από τη δημόσια συζήτηση το θέμα της ειρήνης. Μπορεί να έγινε μεγάλη κουβέντα για την ακρίβεια ή για τα πόθεν (;) έσχες των πολιτικών, αλλά για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα -για την ακρίβεια, η κάθε πολιτική οικογένεια μέσα στην Ε.Ε.- απέφυγε συστηματικά να μιλήσει το κυβερνών κόμμα και μίλησε ελάχιστα η αντιπολίτευση. Ωστόσο, θα κριθεί αν η Ε.Ε. θα ρίξει νερό ή λάδι στη φωτιά των πολέμων στη γειτονιά της. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL