Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
14.7°C14.7°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.1°C16.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
20.0°C20.0°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
15.3°C15.3°C
4 BF 85%
Ανάλυση CNN / Ο θάνατος του Ραϊσί σε μια δύσκολη στιγμή για τη Μέση Ανατολή και το Ιράν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάλυση CNN / Ο θάνατος του Ραϊσί σε μια δύσκολη στιγμή για τη Μέση Ανατολή και το Ιράν

Ιραν - εσωτερικό - πρωτοσελιδα 20.05
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Η συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την περιοχή της Μέσης Ανατολής -αλλά για το εσωτερικό της χώρας.

Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς και η κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα τους τελευταίους επτά μήνες έχει «διχάσει» την παγκόσμια κοινή γνώμη και έχει εκτοξεύσει τις εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN.

Παράλληλα η ένταση στη Γάζα πυροδότησε και έναν σκιώδη πόλεμο δεκαετιών μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Μάλιστα όταν το Ισραήλ επιτέθηκε στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα, η απάντηση από το Ιράν ήταν άμεση αφού εξαπέλυσε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Το Ισραήλ αντεπιτέθηκε μια εβδομάδα αργότερα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, πλήττοντας στόχους έξω από την ιρανική πόλη Ισφαχάν με μια μικρότερης έντασης απάντηση.

Έκτοτε τα «μίας σου και μία μου» απευθείας χτυπήματα μεταξύ των δύο έχουν σταματήσει. Αλλά ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων συνεχίζεται με τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, να συνεχίζουν να πολεμούν τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNN, η ηγεσία του Ιράν αντιμετώπισε πρόσφατα μια έκρηξη λαϊκής οργής στο εσωτερικό, αφού για χρόνια οι κυρώσεις που έχει υποβάλει η ηγεσία των ΗΠΑ έχουν «χτυπήσει» σκληρά τους πολίτες.

Επίσης, η χώρα συγκλονίστηκε από τις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς για τον θάνατο της Mahsa Amini  το 2022 από την αστυνομία ηθών της χώρας, επειδή δεν φορούσε τη μαντίλα της.

Οι ιρανικές αρχές ξεκίνησαν έκτοτε μια διευρυμένη καταστολή των διαφωνούντων ως απάντηση στις διαδηλώσεις. Αυτή η καταστολή έχει οδηγήσει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορισμένες από τις οποίες ισοδυναμούν με «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Κατά την ίδια πηγή, οι διαδηλώσεις προς το παρόν σταμάτησαν σε μεγάλο βαθμό, όμως η αντίθεση στη θρησκευτική ηγεσία παραμένει βαθιά ριζωμένη μεταξύ πολλών Ιρανών, ειδικά των νέων, που διαδηλώνουν για μεταρρυθμίσεις, θέσεις εργασίας και απομάκρυνση από την θρησκευτική εξουσία.

Η επόμενη ημέρα μετά τον θάνατο του προέδρου Ραϊσί

Μετά τον θάνατο του Ιρανού προέδρου, τη θέση του θα αναλάβει ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ενώ προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε διάστημα 50 ημερών.

Το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας προβλέπει ότι «σε περίπτωση θανάτου, αποπομπής, παραίτησης, απουσίας ή ασθένειας του προέδρου, που διαρκεί περισσότερους από δύο μήνες», «ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του». Τη διαδικασία πρέπει «να εγκρίνει ο ανώτατος ηγέτης» του Ιράν, ο οποίος τώρα είναι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διευκρινίζει το άρθρο.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι συμβούλιο, που αποτελείται «από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον επικεφαλής της δικαιοσύνης και τον πρώτο αντιπρόεδρο, πρέπει να οργανώσει εκλογές για νέο πρόεδρο μέσα σε διάστημα 50 ημερών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL