Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
31 °C
27.8°C32.9°C
2 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.2°C29.6°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
25.0°C30.5°C
1 BF 32%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.9°C29.9°C
2 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
28.9°C30.7°C
0 BF 28%
Ιράν / Μπορεί να αναθεωρήσουμε το «πυρηνικό δόγμα» μετά τις απειλές του Ισραήλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιράν / Μπορεί να αναθεωρήσουμε το «πυρηνικό δόγμα» μετά τις απειλές του Ισραήλ

Φορτηγού του στρατού του Ιράν μεταφέρει πυραυλικό σύστημα στο πλαίσιο της Ημέρας του Στρατού, σε στρατιωτική βάση στην Τεχεράνη
ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

Το Ιράν θα μπορούσε να αναθεωρήσει το «πυρηνικό του δόγμα» μετά τις ισραηλινές απειλές, δήλωσε την Πέμπτη (18/4) ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, για το οποίο η χώρα έλεγε πάντα ότι ήταν αυστηρά για ειρηνικούς σκοπούς.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στην επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13 Απριλίου. Η Τεχεράνη λέει ότι η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στο ισραηλινό χτύπημα, στην πρεσβεία του Ιράν, στη Δαμασκό, νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Οι απειλές του Σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν καθιστούν δυνατή την αναθεώρηση του πυρηνικού μας δόγματος και την απόκλιση από τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας», δήλωσε ο Ahmad Haghtalab, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης που είναι υπεύθυνος για την πυρηνική ασφάλεια, σύμφωνα με το ημι- επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, μεταδίδει το Reuters.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει τον τελευταίο λόγο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο η Δύση υποπτεύεται ότι έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

Το 2021, ο τότε υπουργός Πληροφοριών του Ιράν είχε πει ότι η πίεση της Δύσης θα μπορούσε να ωθήσει την Τεχεράνη να αναζητήσει πυρηνικά όπλα, την ανάπτυξη των οποίων ο Χαμενεΐ απαγόρευσε με φετβά, ή θρησκευτικό διάταγμα, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Η κατασκευή και η αποθήκευση πυρηνικών βομβών είναι λάθος και η χρήση της είναι χαράμ (απαγορευμένη θρησκευτικά)... Παρόλο που έχουμε πυρηνική τεχνολογία, το Ιράν την έχει αποφύγει σθεναρά», είχε επαναλάβει ο Χαμενεΐ το 2019.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

«Εάν το σιωνιστικό καθεστώς θέλει να αναλάβει δράση εναντίον των πυρηνικών μας κέντρων και εγκαταστάσεων, θα ανταποδώσουμε σίγουρα και κατηγορηματικά με προηγμένους πυραύλους εναντίον των δικών τους πυρηνικών εγκαταστάσεων» είπε ακόμα ο Ahmad Haghtalab.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 έχουν σταματήσει από το 2022. Η συμφωνία, με στόχο να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο, απαιτούσε από την Τεχεράνη να αποδεχθεί περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα και πιο εκτεταμένες επιθεωρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των κυρώσεων του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Η συμφωνία, η οποία είχε περιορίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου του Ιράν στο 3,67%, εγκαταλείφθηκε το 2018 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε ότι ήταν πολύ γενναιόδωρη προς την Τεχεράνη.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης των πυρηνικών του ΟΗΕ, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι το Ιράν συνέχισε να εμπλουτίζει ουράνιο με ποσοστά καθαρότητας έως και 60%, κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες για εμπορική πυρηνική χρήση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL