Περισσότεροι από 15.900 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ενώ πάνω από 40.000 είναι και ο αριθμός των τραυματιών.
Παράλληλα ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται σταθερά παρά τις διεθνείς εκκλήσεις προς τις ισραηλινές δυνάμεις για κατάπαυση του πυρός και περιορισμό των επιθέσεων σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε αμάχους.
Σύμφωνα με το Reuters, η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ έχουν πλήξει υποδομές υγείας και νοσοκομεία ενώ 30 υγειονομικοί έχουν τεθεί σε καθεστώς ομηρίας από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Γάζα έχουν σχεδόν καταστραφεί ενώ στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί αν και το Τελ Αβίβ καλεί τους αμάχους να μεταφερθούν στα νότια ώστε να σωθούν.
Παράλληλα, στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, από τις 7 Οκτωβρίου, 260 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ άλλοι 3.200 τραυματίστηκαν.
ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα "επιδεινώνεται με την ώρα"
Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται ώρα με την ώρα καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εντάθηκαν στα νότια, γύρω από τις πόλεις Χαν Γιούνες και Ράφα, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ο ίδιος περιγράφοντας την τραγική κατάσταση στη Γάζα προειδοποίησε ότι «υπάρχουν έντονοι βομβαρδισμοί παντού, και εδώ στις νότιες περιοχές, τη Χαν Γιούνες ακόμα και στη Ράφα» και πρόσθεσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στη Γάζα είναι «πάρα πολύ μικρή».
«Θέλω να το τονίσω αυτό ιδιαίτερα, ότι βλέπουμε μια αυξανόμενη ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε ο Πεέπερκορν επισημαίνοντας ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε πράγματι να παραδώσουμε τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες».
«Το Ισραήλ είναι η δύναμη κατοχής, πρέπει να δώσει τροφή, φάρμακα, νερό»
«Αδύνατο» χαρακτήρισε ο ΟΗΕ το ενδεχόμενο να τεθούν σε εφαρμογή ασφαλείς ζώνες, που δημιουργήθηκαν από το Ισραήλ ώστε να καταφύγουν οι άμαχοι και να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Unicef, Τζέιμς Έλντερ «οι ζώνες αυτές δεν μπορούν να είναι ούτε ασφαλείς ούτε να έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα καθώς κηρύχθηκαν μονομερώς».
«Πιστεύω ότι οι αρχές το γνωρίζουν αυτό. Πιστεύω ότι είναι άκαρδο και ότι δείχνει ότι αυξάνεται η αδιαφορία απέναντι στα παιδιά και τις γυναίκες στη Γάζα», πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε ότι μπορεί κανείς να μιλά για ζώνες ασφαλείας εφόσον είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί στον πληθυσμό πρόσβαση σε τροφή, νερό, φάρμακο και κατάλυμα.
Ακόμη επεσήμανε ότι τα όσα είδε κατά την παραμονή του στη Γάζα απέχουν πολύ από μια ζώνη ασφαλείας και υπογράμμισε ιδιαίτερα την έλλειψη χώρων και συστημάτων υγιεινής.
«Το Ισραήλ είναι η δύναμη κατοχής, πρέπει να δώσει τροφή, φάρμακα, νερό…Μόνο μια κατάπαυση πυρός θα σώσει τα παιδιά στη Γάζα», δήλωσε ο Τζ. Έλντερ.
Κατάρ: Νέες προσπάθειες για εκεχειρία
Το Κατάρ ασκεί πιέσεις για ένα συνολικό τέλος στον πόλεμο στη Γάζα και εργάζεται προκειμένου να αποκαταστήσει την καταρρευθείσα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, όπως δήλωσε σήμερα ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι.
Το Κατάρ, όπου έχουν τη βάση τους αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς, ηγείται των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση.
Τέλος, ο σεΐχης Ταμίμ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποχρεώσει το Ισραήλ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας πως η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει τη σύγκρουση είναι «επαίσχυντη».