Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε κανονισμούς που της επιτρέπουν να διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία ξένων ειδησεογραφικών τηλεοπτικών δικτύων, κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, εάν κρίνει ότι βλάπτουν την εθνική ασφάλεια.
Ο υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι πρωτοστάτησε στις προσπάθειες έγκρισης των εν λόγω κανονισμών, με σκοπό να κλείσει το τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ, Al Jazeera, το οποίο -όπως ισχυρίζεται- έχει βλάψει την εθνική ασφάλεια, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel.
Το αραβόφωνο μέσο ενημέρωσης καταγγέλλεται εδώ και χρόνια από το Ισραήλ για μεροληπτική, όπως αναφέρει το εβραϊκό κράτος, δημοσιογραφική κάλυψη υπέρ των Παλαιστινίων.
Σύμφωνα με τους Times of Israel οι κανονισμοί έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψουν στις αρχές της χώρας να σταματούν τις μεταδόσεις, να κλείνουν τα τοπικά γραφεία και να περιορίζουν την πρόσβαση στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου. Μια τέτοια απόφαση θα έχει αρχική ισχύ 30 ημερών, αλλά μπορεί επίσης να παραταθεί για έναν ακόμη μήνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει να λάβει μέτρα εναντίον ενός καναλιού και η απόφαση θα υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, που συγκροτήθηκε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, συζητά το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά του Al Jazeera, παρά τις ανησυχίες οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου. Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων απάντησε καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να μην απαγορεύσει Al Jazeera, σημειώνοντας ότι «μια πληθώρα φωνών από τα μέσα ενημέρωσης είναι απαραίτητη προκειμένου να λογοδοτεί η εξουσία, ειδικά σε περιόδους πολέμου».
«Ανησυχούμε βαθύτατα από τις απειλές Ισραηλινών αξιωματούχων να λογοκρίνουν την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας, χρησιμοποιώντας αόριστες κατηγορίες ότι βλάπτουν το εθνικό φρόνημα», δήλωσε ο Σερίφ Μανσούρ, συντονιστής προγράμματος της CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Η CPJ προτρέπει το Ισραήλ να μην απαγορεύσει το Al-Jazeera και να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους. Η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης είναι απαραίτητη προκειμένου να λογοδοτεί η εξουσία, ειδικά σε περιόδους πολέμου».
Το Ισραήλ απειλεί να διακόψει τη λειτουργία του Al Jazeera στη χώρα ήδη από το 2017. Όπως αναφέρει η CPJ, το Al Jazeera είναι ένα από τα λίγα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης με φυσική παρουσία τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ.
Ξεκίνησε το 1996 και ήταν το πρώτο δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι στον αραβικό κόσμο που πρόσφερε μια σειρά από απόψεις έξω από τα περιφερειακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το 2017, το Ισραήλ απείλησε να κλείσει το γραφείο του Al-Jazeera στην Ιερουσαλήμ και να εκδιώξει τον τηλεοπτικό σταθμό, κατηγορώντας το δίκτυο για υποκίνηση βίας στην κάλυψη διαμαρτυριών.
«Το πρότυπο του Ισραήλ ήταν ότι, σε περιόδους πολέμου, υπάρχει στρατιωτική λογοκρισία», δήλωσε στην Washington Post ο Jon Alterman, ανώτερος αντιπρόεδρος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Αυτό μοιάζει σχεδόν σαν ένα καθορισμένο κομμάτι της [προσέγγισης] του Ισραήλ στις συγκρούσεις».
Το 2008 το Ισραήλ κατηγόρησε το Al Jazeera ότι είναι «εργαλείο της Χαμάς», της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, και ξεκίνησε μποϊκοτάζ στον σταθμό . Ο επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στην Ιερουσαλήμ αρνήθηκε τις κατηγορίες για μεροληψία. Το 2017 το Ισραήλ ανακοίνωσε σχέδια να κλείσει το γραφείο του Al Jazeera στην Ιερουσαλήμ, να συνεργαστεί με τηλεοπτικές εταιρείες για να το αποσύρει και να αφαιρέσει τα διαπιστευτήριά τους από δημοσιογράφους του.
Εκείνη την εποχή, ο εκτελεστικός γραμματέας της Ένωσης Ξένου Τύπου του Ισραήλ, Γκλένις Σούγκαρμαν, είπε στο Reuters ότι «η αλλαγή του νόμου προκειμένου να κλείσει ένας οργανισμός μέσων ενημέρωσης για πολιτικούς λόγους είναι ολισθηρή».