Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.1°C35.8°C
2 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
31 °C
28.6°C35.7°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.6°C37.6°C
2 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.8°C32.2°C
2 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
31.9°C34.5°C
0 BF 40%
ΕΕ / Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης - Αυστηρότερες διαδικασίες ασύλου και υποχρεωτική αλληλεγγύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΕ / Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης - Αυστηρότερες διαδικασίες ασύλου και υποχρεωτική αλληλεγγύη

Άνθρωποι στην παραλία με σωσίβια
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης προχωράει η ΕΕ, μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, την Πέμπτη (8/6), που έγινε στο Λουξεμβούργο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αυστηρότερες διαδικασίες ασύλου αλλά και ένα υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης.

Ενδεικτική είναι η δήλωση της σουηδικής προεδρίας η οποία αναφέρει ότι «οι υπουργοί μόλις συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου. Αυτοί οι φάκελοι αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου της ΕΕ και είναι το κλειδί για μια καλή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Η σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια πολλών προεδριών συνέβαλε στο αποτέλεσμα που επιτύχαμε σήμερα».

Βάσει της συμφωνίας, για πρώτη φορά δημιουργείται ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης, κάτι το οποίο είναι αίτημα των κρατών-μελών της πρώτης υποδοχής, όμως οι διαδικασίες ασύλου θα γίνονται σε ένα πολύ αυστηρότερο πλαίσιο.

Σύμφωνα με το Spiegel, βάσει της αποψινής συμφωνίας πάνω σε μια συμβιβαστική πρόταση από τη σουηδική Προεδρία, οι διαδικασίες ασύλου στην Ε.Ε. πρόκειται να γίνουν σημαντικά αυστηρότερες λόγω των προβλημάτων με την παράτυπη μετανάστευση. Στο μέλλον, άτομα που φτάνουν από χώρες που θεωρούνται ασφαλείς θα φιλοξενούνται σε αυστηρά ελεγχόμενες εγκαταστάσεις υποδοχής, υπό συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της κράτησης μετά τη διέλευση των συνόρων. Εκεί, κανονικά θα ελέγχεται εντός δώδεκα εβδομάδων εάν ο αιτών έχει πιθανότητες ασύλου. Εάν όχι, θα πρέπει να σταλεί πίσω αμέσως.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων  Ίλβα Γιόχανσον, με ανάρτησή της στο Twitter αναφέρει «Ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τη μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ επετεύχθη σήμερα στο Συμβούλιο. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τους τριλόγους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαστε πολύ πιο δυνατοί όταν δουλεύουμε μαζί».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε ότι «μια ιστορική μέρα! Οι Υπουργοί Εσωτερικών συγκεντρώθηκαν σήμερα και υιοθέτησαν μια σταθερή βάση για διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε δύο από τις βασικές προτάσεις μας για το Σύμφωνο Μετανάστευσης. Σήμερα δείξαμε ότι δεν τα παρατάμε. Μετά από χρόνια αποτυχιών, δείξαμε ότι, όσον αφορά τη μετανάστευση, η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει».

 

Τι αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης: Το νέο κείμενο δημιουργεί υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, εξασφαλίζει διαρκή αποσυμφόρηση στα σύνορα και προσαρμόζει τις δεσμεύσεις του Κανονισμού Δουβλίνου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χωρών πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα. Στηρίζει, παράλληλα, την έννοια των ασφαλών τρίτων χωρών. Επιπλέον, η συμφωνία καθιερώνει μια ετήσια πολιτική συζήτηση, σε υπουργικό επίπεδο, η οποία θα θέτει επί τάπητος τη μεταναστευτική κατάσταση και τις ανάγκες που υπάρχουν σε όρους αλληλεγγύης, κάτι που παραδοσιακά έθετε η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή έγινε μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του τρόπου με τον οποίο επιμερίζεται η ευθύνη, μέσα από τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Η Ελλάδα αγωνίστηκε για να συμπεριληφθεί στο νέο Κανονισμό ένα νέο κριτήριο, το οποίο προβλέπει ότι η ευθύνη για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου θα τερματίζεται σε 18 μήνες, από τα 10 χρόνια που ήταν έως σήμερα, όταν η αίτηση αυτή απορρίπτεται σε συνοριακές διαδικασίες ασύλου. Είναι οι διαδικασίες που η Ελλάδα εφαρμόζει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προκειμένου να ξεχωρίσει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη προστασίας από αυτούς που καταχρώνται το σύστημα ασύλου και υπονομεύουν τη βιωσιμότητά του. Προβλέφθηκε επίσης, νέα, ειδική κατηγορία για τους διασωθέντες από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Συνολικά, πάντως, το νέο σύστημα ανταποκρίνεται καλύτερα στα δεδομένα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, εκτιμά το αρμόδιο υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό σημείο, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης είναι ότι η Ελλάδα εξασφάλισε πρόνοιες που αποτρέπουν το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης των συνοριακών περιοχών της χώρας από πιέσεις που σχετίζονται με διαδικασίες ασύλου και κατοχύρωσε ότι θα λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας κατά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών, που σχετίζονται με αυτές τις διαδικασίες.

Η συμφωνία είναι μόνο ένα βήμα στην προσπάθεια για το τέλος της διαδρομής, που είναι η υιοθέτηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο το οποίο αποτελείται από 11 νομοθετήματα.

Το Συμβούλιο έδωσε την εντολή στην Ισπανία, που θα ασκήσει την επόμενη ευρωπαϊκή Προεδρία να διαπραγματευτεί την ολοκλήρωση δύο κρίσιμων Κανονισμών, που αφορούν την αλληλεγγύη, τον επιμερισμό της ευθύνης και την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορά της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL