Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.1°C35.8°C
2 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
31 °C
28.6°C35.7°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.6°C37.6°C
2 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.8°C32.2°C
2 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
31.9°C34.5°C
0 BF 40%
Ευρωκοινοβούλιο / «Τελεσίγραφο» για Ουγγαρία - Ανησυχίες για την αντίευρωπαϊκή ατζέντα Όρμπαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωκοινοβούλιο / «Τελεσίγραφο» για Ουγγαρία - Ανησυχίες για την αντίευρωπαϊκή ατζέντα Όρμπαν

Ουγγαρία Ευρωπαϊκή Ένωση
EPA/Szilard Koszticsak

Η Ουγγαρία στο «μάτι του κυκλώνα», ύστερα από την έγκριση ψηφίσματος από το Ευρωκοινοβούλιο, που εκφράζει εκτεταμένες ανησυχίες για τις εξελίξεις στη χώρα και καταδικάζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υπονομεύσει τις θεμελιακές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτηση αυτή έλαβε χώρα λίγο πριν την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ουγγαρία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου βρέθηκε η κατάσταση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία, αλλά και οικονομικά ζητήματα στη χώρα. Το κείμενο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, 442 υπέρ, 144 κατά και 33 αποχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εΕρωκοινοβουλίου, «οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση των ευρωπαϊκών αξιών στην Ουγγαρία, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω των «σκόπιμων και συστηματικών» προσπαθειών της κυβέρνησης», παρά την ενεργοποίηση του μηχανισμού του άρθρου 7 από το Κοινοβούλιο».

Παράλληλα, λόγω συστηματικών παραβιάσεων στο κράτος δικαίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μπλοκάρει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PNRR) της Ουγγαρίας, με το οποίο η χώρα αυτή δικαιούται επιχορηγήσεις ύψους 5,8 δισ. ευρώ.

«Με το νέο ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τις σκόπιμες και συστηματικές προσπάθειες της ουγγρικής κυβέρνησης να υπονομεύσει τις αξίες της ΕΕ και εκφράζει ανησυχία για την περαιτέρω επιδείνωση του κράτους δικαίου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της επιτροπής LIBE, Κώστας Αρβανίτης.

Πολλαπλές ανησυχίες για την κατάσταση στη χώρα

Οι πιο πρόσφατες ανησυχίες που εκφράζονται, αφορούν την «υιοθέτηση νόμων χωρίς επαρκή κοινοβουλευτικό έλεγχο και δημόσια διαβούλευση, καθώς και την καταχρηστική επίκληση της «κατάστασης κινδύνου», την κατάχρηση της προστασίας των πληροφοριοδοτών για την υπονόμευση των δικαιωμάτων LGBTIQ+ και της ελευθερίας της έκφρασης και την παραβίαση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών».

Το ίδιο ψήφισμα, καταδικάζει τις αντιευρωπαϊκές εκστρατείες της ουγγρικής κυβέρνησης που αποσκοπούν «στην απόσπαση της προσοχής από την μη συμμόρφωση της χώρας με τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και από τη διαφθορά». Οι ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν το καταδικαστικό κείμενο, χτυπάνε το «καμπανάκι» στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας, καλώντας την να ευθυγραμμιστεί με τα διεθνή πρότυπα, ιδίως ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών του 2024.  

Μάλιστα, το ευρωκοινοβούλιο κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου, σχετικά με αναφορές για εκφοβισμό στη χώρα, όπως για παράδειγμα κάποιες επισκέψεις της αστυνομίας στα γραφεία εταιρειών, «στρατηγικών» τμημάτων της βιομηχανίας, προκειμένου να τεθούν υπό τον έλεγχο του στενού κύκλου του Όρμπαν.

Το γεγονός ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της χώρας για το 2022 τροποποιήθηκε 95 φορές με κυβερνητικό διάταγμα δεν πέρασε αδιάφορο από τους ευρωβουλευτές, αφού η πρακτική αυτή αποκλείει τον κατάλληλο έλεγχο και έχει «οσμή» έλλειψης χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Το Κοινοβούλιο εγείρει επίσης μια σειρά από ανησυχίες σε σχέση με τα «παγωμένα» κεφάλαια ανάκτησης και τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις.

Ανησυχίες σχετικά με την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ

Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει τον «σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Προεδρία του Συμβουλίου στην προώθηση της νομοθεσίας, στη διασφάλιση της συνέχειας της ατζέντας της ΕΕ και στην εκπροσώπηση του Συμβουλίου στις σχέσεις με τα άλλα θεσμικά όργανα».

Εγείρονται ταυτόχρονα ερωτήματα για το πώς η Ουγγαρία θα μπορέσει να εκπληρώσει αξιόπιστα αυτό το καθήκον το 2024, δεδομένης της έλλειψης συμμόρφωσής της με το δίκαιο και τις αξίες της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, ζητά από το Συμβούλιο να βρει «μια κατάλληλη λύση» και υπενθυμίζει ότι «το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα εάν δεν βρεθεί μια τέτοια λύση».

«Να έχει η Ουγγαρία τον έλεγχο της προεδρίας; Δεν υπάρχει περίπτωση», αναφέρει στο Twitter η ευρωομάδα της Αριστεράς. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε μία χώρα που δεν πληροί τα κριτήρια της δημοκρατίας, να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολιάζει.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ανακοίνωση, «με την έγκριση του ψηφίσματος αυτού, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για συστηματική προάσπιση του κράτους δικαίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ιδίως με την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών και του προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως ορίζεται στις προτάσεις 25(1), 25(4), 16(6) και 38(1) των συμπερασμάτων της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL