Γενικός ξεσηκωμός επικρατεί στην Γαλλία το τελευταίο διάστημα, καθώς για πέμπτη φορά σε έναν μήνα τα συνδικάτα καλούν αύριο τους εργαζόμενους, σε διαδηλώσεις και απεργίες, ενώ ταυτόχρονα δημοσκοπήσεις βεβαιώνουν πως πάνω από το 60% των Γάλλων τάσσεται κατά της προτεινόμενης από την κυβέρνηση αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Η πλειονότητα της γαλλικής κοινωνίας τάσσεται υπέρ των διαδηλώσεων, διότι όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι που διαδηλώνουν, τα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα συρρικνώνονται. Αυτό μάλιστα, αποτυπώνεται και στην μαζικότητα των εργατικών κινητοποιήσεων που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες.
Ταυτόχρονα, η γαλλική κυβέρνηση υπέστη χθες Τρίτη σοβαρή ήττα στην Εθνοσυνέλευση, όπου 256 βουλευτές από τα κόμματα τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς απέρριψαν – διαθέτοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία – άρθρο του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού που αφορούσε την υποχρέωση των μεγάλων εταιριών να έχουν συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων σε ηλικία άνω των 55 ετών.
Κυβερνητικά στελέχη χαρακτήρισαν σήμερα «ακατανόητη» αυτήν την εξέλιξη, ενώ πληροφορίες γαλλικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, προεδρεύοντας σήμερα του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση έχει χάσει τον μπούσουλα.
Όπως διαφαίνεται από τις εξελίξεις ο Μακρόν είναι πιεσμένος από τις κοινωνικές αντιδράσεις, παρόλο που συνεχίζει το νομοθετικό του έργο. Όπως λένε ειδικοί, η δυσαρέσκεια για τις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης Μακρόν γιγαντώνει, καθώς οι διαδηλώσεις εντείνονται και είναι ολοένα και πιο μαζικές.