Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Ιράν / Στο στόχαστρο της Τεχεράνης οι Κούρδοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιράν / Στο στόχαστρο της Τεχεράνης οι Κούρδοι

132565012-A.jpeg

Οι Κούρδοι, ανάμεσα στους άλλους, πληρώνουν την οργή της Τεχεράνης για το κύμα αμφισβήτησης εναντίον της, ίσως τη σοβαρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ισλαμική Δημοκρατία από την ανάδυσή της στα τέλη της δεκαετίας του 1970, μετά το τέλος του σάχη και την επιστροφή του Χομεϊνί στο Ιράν.

Παρά τη σκληρή καταστολή, το κύμα όχι μόνο δεν εκτονώνεται, αλλά εντείνεται και διευρύνεται, φτάνοντας ακόμη και μέσα στα στάδια του Μουντιάλ.

Σε μια δυσοίωνη εξέλιξη που δείχνει ότι το σύστημα εξουσίας των ιερωμένων είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στα άκρα για να κερδίσει αυτή τη μάχη εφευρίσκοντας ακόμη και εξωτερικούς εχθρούς, οι Φρουροί της Επανάστασης, η επίλεκτη μονάδα των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, βομβάρδισαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα εγκαταστάσεις οργανώσεων των Κούρδων του Ιράν που εδώ και χρόνια έχουν εγκαταλείψει την ιρανική επικράτεια και έχουν βρει καταφύγιο στη γειτονική αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο που στοχοποιούνται οι Κούρδοι. Οι βομβαρδισμοί, που σύμφωνα με τοπικές πηγές έπληξαν κτηριακές εγκαταστάσεις και σκότωσαν τουλάχιστον έναν άνθρωπο, έγιναν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις κουρδικές οργανώσεις, που στην συντριπτική πλειονότητά τους προέρχονται από τον χώρο της Αριστεράς, πως υποκινούν τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται ότι η θρυαλλίδα του κινήματος ήταν ο θάνατος της 22χρονης κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί κατά την κράτησή της από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης στις 16 Σεπτεμβρίου επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της.

Πρόκειται για ακόμη μία ένδειξη της αδυναμίας του καθεστώτος να ελέγξει την κατάσταση και να επιβάλει τον έλεγχό του στην ιρανική κοινωνία, η οποία έχει αρχίσει να διεκδικεί δυναμικά και με αποφασιστικότητα τα δικαιώματά της. Οι στόχοι των βομβαρδισμών ήταν εγκαταστάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος του ιρανικού Κουρδιστάν (PDKI) και της ιρανικής κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Κομάλα.

Το PDKI επιβεβαίωσε ότι επλήγησαν εγκαταστάσεις του σε δύο τοποθεσίες όχι μακριά από την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, από πυραύλους και drones-καμικάζι. Σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter έδειχνε εκρήξεις και κτήρια να τυλίγονται στις φλόγες μέσα στη νύχτα.

«Αυτές οι τυφλές επιθέσεις έγιναν την ώρα που το ιρανικό τρομοκρατικό καθεστώς είναι ανίκανο να σταματήσει τις διαδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο (ιρανικό) Κουρδιστάν» ανακοίνωσε το PDKI, το παλιότερο κόμμα των Κούρδων του Ιράν, που ιδρύθηκε το 1945.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις ιρανικές αρχές πως αναπτύσσουν στρατιωτικές ενισχύσεις στις κουρδικές περιοχές όπου τελευταία έχουν κλιμακωθεί οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις και εκφράζουν φόβους πως η Τεχεράνη θα εντείνει την καταστολή σε βάρος του κουρδικού πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα παραμένει ηλεκτρισμένη, με τις συμβολικές πράξεις αντίστασης να διαδέχονται η μία την άλλη και τους κυβερνώντες να επιχειρούν να καταστείλουν και την παραμικρή ενέργεια αμφισβήτησης.

Χθες ήταν η σειρά δύο προβεβλημένων γυναικών ηθοποιών να συλληφθούν επειδή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο κίνημα διαμαρτυρίας και έβγαλαν τις μαντίλες τους δημόσια. Η Χενγκαμέχ Γκαζιανί και η Καταγιούν Ριαχί οδηγήθηκαν στους εισαγγελείς για να δώσουν εξηγήσεις για τις «προκλητικές» αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Σάββατο η Γκαζιανί ανέβασε ένα βίντεο στο Instagram στο οποίο έδειχνε να βγάζει τη μαντίλα της. «Ίσως αυτή να είναι η τελευταία μου ανάρτηση» έγραψε. «Από αυτή τη στιγμή, ό,τι κι αν συμβεί σε μένα, να ξέρετε ότι, όπως πάντα, είμαι με τον ιρανικό λαό μέχρι την τελευταία μου πνοή» συμπλήρωσε.

Σε μια ανάρτησή της την περασμένη εβδομάδα η ίδια ηθοποιός είχε κατηγορήσει την ιρανική κυβέρνηση για «παιδοκτόνια», υποστηρίζοντας ότι στις επιχειρήσεις καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών «δολοφόνησε» περισσότερα από 50 παιδιά. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Γκαζιανί συνελήφθη για υποκίνηση και υποστήριξη των «ταραχών» και για επικοινωνία με αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης.

Στο μεταξύ, σε μια ανάλογη συμβολική πράξη αντίστασης και έκφρασης αλληλεγγύης στους διαδηλωτές, η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του Ιράν αποφάσισε να μην τραγουδήσει τον ύμνο της χώρας της χθες πριν από τον πρώτο αγώνα της με την Αγγλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και οι έντεκα παίκτες της ομάδας έμειναν σιωπηλοί καθώς ο ιρανικός εθνικός ύμνος αντηχούσε στο διεθνές στάδιο «Χαλίφα» του Κατάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL