Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
COP27 / Ενα τσιρότο πάνω σε μια βαθιά πληγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

COP27 / Ενα τσιρότο πάνω σε μια βαθιά πληγή

COP27 κλίμα κλιματική αλλαγή

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού γραφείου της Greenpeace το περιέγραψε λακωνικά, αλλά εύστοχα: «Ένα μικρό τσιρότο για μια μεγάλη ανοιχτή πληγή». Αυτή ήταν η ουσία της COP27, της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ολοκληρώθηκε μετά κόπων και βασάνων, και αρκετών συμβιβασμών τα ξημερώματα της Κυριακής στην Αίγυπτο.

Η απογοήτευση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την έλλειψη συγχρονισμού των αργών αποφάσεων της πολιτικής με τη ραγδαία επιδείνωση της κλιματικής κρίσης ήταν χαρακτηριστική, όπως και η ανάλογη εκτίμηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. Βεβαίως, οι φιλόδοξες ρητορείες της Ε.Ε. εύκολα διατυπώνονται όταν αυτοί που τις εκφράζουν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθούν λόγω της αντίδρασης συγκεκριμένων χωρών, είτε πρόκειται για τις παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, όπως, για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία, είτε για τους μεγαλύτερους καταναλωτές τους, όπως η Κίνα. Τρανταχτό παράδειγμα, οι μεγαλοστομίες της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ εντός της συνόδου, την ώρα που έξω από αυτή εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων από τις δύο χώρες διαδήλωναν κατά της συμφωνίας Γερμανίας-Σενεγάλης για τη διεξαγωγή νέων εξορύξεων στην αφρικανική χώρα.

Μια από τα ίδια

Στη διάσκεψη απλώς επαναδιατυπώθηκαν ο στόχος για συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου και η αναφορά για μείωση της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, όχι όμως και για την πλήρη κατάργησή τους. Πώς θα ήταν, άλλωστε, δυνατό τη στιγμή που και οι λαλίστατες χώρες της Ε.Ε. κατασκευάζουν σταθμούς υποδοχής LNG και κλείνουν συμφωνίες με χώρες του Κόλπου για παραπάνω προμήθειες;

Αυτό που απέμεινε ως επιτυχία ήταν, λοιπόν, η καταρχήν συμφωνία για ένα ταμείο αποζημιώσεων των χωρών του παγκόσμιου Νότου που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική καταστροφή, στο οποίο θα πρέπει να πληρώνουν οι μεγαλύτεροι «ρυπαντές», δηλαδή οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες. Το ποιοι, πώς, πότε και πόσα παραμένει, όμως, αδιευκρίνιστο και αναμένεται να συζητηθεί και πάλι του χρόνου στην COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο τόπος διεξαγωγής της επόμενης διοργάνωσης είναι λογικό, πάντως, να προκαλεί προβληματισμό. Οι φετινοί διοργανωτές, η κυβέρνηση της Αιγύπτου, επικρίθηκαν για κακή προετοιμασία των κειμένων και των αντίστοιχων συζητήσεων, κάτι που φάνηκε ειδικά στην τελική φάση των συνομιλιών, αλλά και για τις δυσκολίες που έφεραν σε αρκετούς ακτιβιστές να φτάσουν και να παρακολουθήσουν τη διάσκεψη. Όσο για τους εκπροσώπους οργανώσεων από την ίδια την Αίγυπτο, πολλοί παρακολούθησαν τη διάσκεψη από τη... φυλακή. Το να φοβάται κανείς ότι του χρόνου η κατάσταση θα είναι παρόμοια, αν όχι και χειρότερη, δεν είναι τόσο εξωπραγματικό.

Η χαρά του λομπίστα

Ακόμα και η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung μιλούσε την Κυριακή για μια «νίκη των λομπιστών». Και αναρωτιόταν στο κύριο άρθρο της αν «μπορεί να αλλάξει κάτι πραγματικά, όσο οι εκπρόσωποι των λόμπι της ενέργειας συνεχίζουν να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους, όπως συνέβη στην Αίγυπτο».

Δεν ήταν, λοιπόν, αναπάντεχο ότι ακτιβιστικές οργανώσεις, όπως η Εxtinction Rebellion, ξεκίνησαν την εβδομάδα τους με παρεμβάσεις στα γραφεία μεγάλων εταιρειών συμβούλων στο Λονδίνο, οι οποίες διατηρούν στενές σχέσεις με όλες τις μεγάλες πετρελαϊκές βιομηχανίες. Ενδεικτικά μια από αυτές, η Hill+Knowlton Strategies, έχει εργαστεί για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων ExxonMobil, Shell, Chevron και Saudi Aramco, και πρόσφατα διαχειρίστηκε τις επικοινωνίες για την Προεδρία της Αιγύπτου στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Προφανώς, έκανε καλά τη δουλειά της...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL