Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΕΚΤ / Πανικός στη Φρανκφούρτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΤ / Πανικός στη Φρανκφούρτη

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Πυκνά μαύρα σύννεφα θύελλας μαζεύονται εν μέσω θέρους στην άκρη του ορίζοντα σε ένα υπό σχηματισμό ψυχρό μέτωπο που απειλεί να σαρώσει εκ νέου τις οικονομίες του ώριμου καπιταλισμού της Δύσης και οι οιωνοί κάθε άλλο παρά εφησυχασμό επιτρέπουν.

Στην Αμερική, οι τελευταίες επίσημες στατιστικές που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν αναπάντεχη μείωση της κατανάλωσης τον Μάιο (κατά 0,3%), καθώς η μεγάλη μάζα των καταναλωτών άρχισε να νιώθει τα «συμπτώματα» του υψηλού πληθωρισμού, των συνεχών ανατιμήσεων στα καύσιμα και της αύξησης των επιτοκίων, σε μια κατάσταση που κάνει ακόμη και τους πιο αισιόδοξους να σκέφτονται δεύτερη φορά οποιαδήποτε σημαντική νέα αγορά θέλουν να κάνουν, είτε αυτή αφορά αυτοκίνητο είτε σπίτι.

Οι επενδυτές, μικροί και μεγάλοι, που πριν από λίγους μήνες έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας αναμένοντας θεαματική ανάκαμψη μετά την πανδημία, έχουν πλέον προσδεθεί στις θέσεις τους και ετοιμάζονται για την πλέον απότομη άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια. Η Fed και ο επικεφαλής της Τζέρομ Πάουελ ανέλαβαν χθες επείγουσα δράση για να τιθασεύσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό.  Έπειτα από μια περίοδο φρενήρους κερδοσκοπίας, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έβαλε στον πάγο τα όνειρα των από Wall Street ορμώμενων αυξάνοντας το επίσημο κόστος δανεισμού κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, σε μια αύξηση-σοκ που γίνεται για πρώτη φορά από το 1994.

Της συνεδρίασης της Fed και της ανακοίνωσης των νέων επιτοκίων, που αναμένονταν επισήμως στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας, είχε προηγηθεί η δραματική έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το μεσημέρι στη Φρανκφούρτη, όπου τέθηκε επί τάπητος η εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, σε μια κατάσταση που παραπέμπει στα γεγονότα της περιόδου 2011-2012.

Δίνη και περιδίνηση

Μόλις μία εβδομάδα αφότου η Τράπεζα έβγαλε από τη πρίζα την ποσοτική χαλάρωση και ανακοίνωσε αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο για να καταπολεμήσει, υποτίθεται, τον πληθωρισμό, τα ομόλογα της Ευρωζώνης βυθίστηκαν στη δίνη της διεθνούς κερδοσκοπίας, προκαλώντας για άλλη μια φορά χαοτικές διαφορές στα κόστη δανεισμού μεταξύ Βορρά και Νότου. Ενδεικτικά, η απόδοση των δεκαετών γερμανικών ομολόγων -που είναι και ο δείκτης αναφοράς- κυμαινόταν χθες στο 1,77%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, ενώ το spread των ιταλικών δεκαετών ομολόγων αυξήθηκε στις 240 μονάδες βάσης, το υψηλότερο από τις αρχές του 2020.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, όπως παρατηρούν πολλοί αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Reuters, δεν υπάρχει στο τραπέζι ούτε plan A ούτε plan Β και η προσέγγιση στο πρόβλημα φαίνεται να κινείται πάλι στα όρια του «βλέποντας και κάνοντας». Μία από τις επιλογές που προβάλλεται ως λύση περιλαμβάνει τις επανεπενδύσεις ομολόγων που λήγουν στις αγορές εκείνες οι οποίες υφίστανται κερδοσκοπικές πιέσεις. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το μέτρο αυτό είναι απίθανο από μόνο του να χαλιναγωγήσει την όρεξη των κερδοσκόπων, πόσο μάλλον να σβήσει τη «φωτιά».

Επίσης, για άλλη μια φορά φαίνεται να επιστρατεύεται το ευχολόγιο και να ακολουθείται η ανώδυνη τακτική των διακηρύξεων καλών προθέσεων αντί για τη λήψη αποφασιστικής σημασίας πρακτικών μέτρων. Ουσιαστικά οι ιθύνοντες της ΕΚΤ άρχισαν να επαναλαμβάνουν ό,τι έλεγαν και πριν από δέκα χρόνια, όταν διαβεβαίωναν ότι ήταν αποφασισμένοι να... κάνουν τα πάντα για να σώσουν το ευρώ.

Χαρακτηριστικά, ο Βέλγος Πιέρ Βουντς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η Τράπεζα είναι «έτοιμη να παρέμβει αν κρίνει αδικαιολόγητες τις κινήσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων». «Οι περισσότεροι από εμάς -πιθανώς όλοι μας στην πραγματικότητα- είμαστε πολύ ανοιχτοί στο να κάνουμε κάτι εφόσον καταστεί αρκετά σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής αντίδρασης των αγορών ή αδικαιολόγητου κατακερματισμού» διαβεβαίωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL