Live τώρα    
Μπάιντεν / Ψυχροπολεμικοί ανταγωνισμοί σε δύο ηπείρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπάιντεν / Ψυχροπολεμικοί ανταγωνισμοί σε δύο ηπείρους

ΙΑΠΩΝΙΑ

Προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο να μην επέμβει στρατιωτικά στην Ταϊβάν και συμφωνίες οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας με στόχο τον περιορισμό της κινεζικής επιρροής σημάδεψαν την πρώτη περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ασία. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, στόχος της επίσκεψης Μπάιντεν ήταν «να αποδειχτεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην αντιμετώπιση της Κίνας ακόμη και όταν η κυβέρνησή του διαχειρίζεται έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ευρώπη». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπάιντεν απηύθυνε χθες από την Ιαπωνία μια εξαιρετικά σκληρή προειδοποίηση προς την Κίνα. Χωρίς περιστροφές, υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, κάτι που η Ουάσιγκτον απέφευγε να κάνει έως τώρα, στο πλαίσιο του δόγματος της ενιαίας Κίνας.

«Η Κίνα φλερτάρει με τον κίνδυνο»

«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», σημείωσε ο Αμερικανός Ππρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά κατά μιας κινεζικής απόπειρας κατάληψης διά της βίας αυτού του εδάφους. «Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, το υπογράψαμε, αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί διά της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα», πρόσθεσε. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι Κινέζοι «φλερτάρουν ήδη με τον κίνδυνο αυτή τη στιγμή πετώντας τόσο κοντά και με όλους τους ελιγμούς που επιχειρούν». «Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σθεναρή αποφασιστικότητα, την έντονη θέληση και την ισχυρή ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα», απάντησε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας την Ουάσιγκτον να μην στέλνει «λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν».

Νέα οικονομική σύμπραξη 13 χωρών

Από το Τόκιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε και μια νέα οικονομική σύμπραξη στην περιοχή της Ασίας. Το Οικονομικό Πλαίσιο για την περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού (IPEF), με τη συμμετοχή 13 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, αλλά όχι η Κίνα, δεν είναι συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, θέτει κοινά πρότυπα που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των συμμετέχοντων. Η IPEF περιλαμβάνει αρχικά 13 χώρες: τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία και την Αυστραλία -τις τέσσερις χώρες που συνιστούν το διπλωματικό σχήμα «Quad», το οποίο θα συνέλθει σήμερα, Τρίτη, στο Τόκιο-, όπως και το Μπρουνέι, τη Νότια Κορέα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

«Μοιραζόμαστε μια δέσμευση για μια περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού ελεύθερη, ανοιχτή, ισότιμη, περιεκτική, διασυνδεδεμένη, ανθεκτική, ασφαλή και ευημερούσα» δήλωσαν σε κοινό ανακοινωθέν τους οι χώρες αυτές, στις οποίες αντιστοιχεί περίπου το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η πρωτοβουλία δείχνει ξεκάθαρα να έχει σχεδιαστεί από την Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Η Ουάσινγκτον επιδιώκει «να σχηματίσει μικρές κλίκες στο όνομα της ελευθερίας και του ανοίγματος», ελπίζοντας «να περιορίσει την Κίνα», σχολίασε από την πλευρά της Κίνας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουάνγκ Γι κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο «καταδικασμένο» σε αποτυχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL