Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
31.8°C35.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
33.3°C37.7°C
3 BF 31%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
31.0°C35.5°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.4°C31.0°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
33.4°C35.9°C
2 BF 26%
Γαλλία / «Συμμαχίες παντού για τη νίκη» το στοίχημα της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / «Συμμαχίες παντού για τη νίκη» το στοίχημα της Αριστεράς

ΜΕΛΑΝΣΟΝ

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ολοκληρώθηκαν με... τρεις νικητές! Τον επανεκλεγέντα Μακρόν. Τη Λεπέν, που δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι “οι ιδέες μας κερδίζουν”, ενώ και ο Ζαν Λικ Μελανσόν θεώρησε ότι η τρίτη θέση του, με πολύ μικρή διαφορά από τη δεύτερη, ήταν και αυτή μια νίκη. Πλέον η χώρα κινείται στους πολιτικούς ρυθμούς αυτού που πρώτος ο Μελανσόν χαρακτήρισε “τρίτο γύρο”: τις βουλευτικές εκλογές στις 12 και 19 Ιουνίου. Μια εκτίμηση που επιβεβαίωσε ο πολιτικός επιστήμονας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos Μπρις Τεντουριέ: “Για πρώτη φορά η ιδέα ενός τρίτου γύρου μπορεί να είναι μια πραγματικότητα ακριβώς γιατί έχουμε τρεις Γαλλίες και όχι δύο”.

Όντως, το πολιτικό τοπίο χαρακτηρίζεται πλέον από τρία διακριτά μπλοκ: το νεοφιλελεύθερο (με τους Ρεπουμπλικανούς να μην συμμαχούν με τον Μακρόν), το ακροδεξιό-εθνικιστικό της Λεπέν και του Ζεμούρ κι εκείνο της Αριστεράς, με ζητούμενο την ενότητα, που επιβάλλει άλλωστε το πλειοψηφικό σύστημα των εκλογών. Σύμφωνα με σειρά δημοσκοπήσεων, η πλειοψηφία (από 56% ως 63%) των πολιτών θέλουν ο επανεκλεγείς Πρόεδρος “να μην διαθέτει πλειοψηφία” στη νέα Βουλή, επιθυμώντας έτσι “συγκατοίκηση” με μια διαφορετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το 44% θα ήθελαν αυτή η “συγκατοίκηση” να γίνει με πρωθυπουργό τον Ζαν Λικ Μελανσόν, ενώ το 57% επιθυμούν τα κόμματα της Αριστεράς (Ανυπότακτη Γαλλία, ΚΚΓ, Πράσινοι και Σοσιαλιστικό κόμμα) να κατεβάσουν κοινούς υποψήφιους.

Ο στόχος για ένα αριστερό, προοδευτικό και οικολογικό “ανάχωμα” στη Βουλή τόσο απέναντι στις αντικοινωνικές πολιτικές Μακρόν όσο και κόντρα στην ακροδεξιά απειλή περνά έτσι από τα 11 εκατομμύρια των ψηφοφόρων της Αριστεράς στον πρώτο γύρο των προεδρικών και τα 12 εκατομμύρια εκείνων που απείχαν. Οι αριστεροί υποψήφιοι θα πρέπει να επικρατήσουν σε τουλάχιστον 289 εκλογικές περιφέρειες (επί συνόλου 577), έναντι 160 το 2017. Σημειώνεται ότι σήμερα στη Βουλή κυριαρχεί το κόμμα του Μακρόν με 263 έδρες, ακολουθούν οι Ρεπουμπλικανοί με 101, οι Κεντρώοι με 57, οι Σοσιαλιστές με 28, η Ανυπότακτη Γαλλία 17, κ.ά.

Προς το παρόν οι διεργασίες μεταξύ των αριστερών κομμάτων και των πράσινων είναι σε εξέλιξη για κοινό πρόγραμμα και κατανομή των περιφερειών. Το ΚΚΓ έχει προτείνει συσπείρωση “γύρω από τους υποψήφιους που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής”, ενώ σύμφωνα με τον Ιγκόρ Ζαμικιεί, συντονιστή του ΚΚΓ, οι διαπραγματεύσεις με την Ανυπότακτη Γαλλία μπορεί να κλείσουν εντός των ημερών. Με περισσότερα αγκάθια συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές. Πάντως, το στοίχημα της ενότητας επιβάλλει να βρεθεί κοινός τόπος, καθώς, όπως επισημαίνει o Τεντουριέ, το εκλογικό σύστημα, που απαιτεί 12,5% των εγγεγραμμένων για να περάσει ένας υποψήφιος στον δεύτερο γύρο, “προϋποθέτει συμμαχίες παντού για τη νίκη”.

Τα επικίνδυνα, αντικοινωνικά σχέδια Μακρόν, από τις συντάξεις έως τις μεταρρυθμίσεις των δημόσιων υπηρεσιών, καθιστούν τη συνεννόηση των δυνάμεων της Αριστεράς και τις συμμαχίες μονόδρομο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL