Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Ο πόλεμος συνεχίζεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πόλεμος συνεχίζεται

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία οδηγεί σε μια συνέχιση του πολέμου ή, διαφορετικά, μια στάσιμη πολεμική κατάσταση, γιατί φαίνεται ότι ο Πούτιν δεν θα καταλάβει το Κίεβο και ότι δεν υπάρχει άμεσα καμία διπλωματική διέξοδος. Θα έχουμε μια σταθεροποίηση των δύο πλευρών σε θέσεις μάχης, με αντιπαραθέσεις χαμηλής έντασης, ενώ η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε παράταση της κατάστασης.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι συγκρούσεις είναι να αποχωρήσουν οι Ρώσοι από το Κίεβο και να περιοριστούν στις περιοχές που έχουν καταλάβει στη νότια και ανατολική Ουκρανία και τις οποίες θα προσαρτήσουν, όπως την ακτογραμμή στον Εύξεινο Πόντο, καθιστώντας την Ουκρανία μια περίκλειστη χώρα.

Οι ευθύνες της Δύσης είναι τεράστιες για το ότι οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση. Η Ε.Ε. πρωτίστως αλλά και οι ΗΠΑ έπρεπε να είχαν δημιουργήσει μια αρχιτεκτονική ασφάλειας μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ που θα συμπεριλάμβανε και τη Ρωσία. Την περίοδο Γιέλτσιν και την πρώτη περίοδο Πούτιν συμπεριφέρθηκαν απαξιωτικά στη Ρωσία.  Έκαναν μεγάλο λάθος να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ χωρίς να συμπεριλαμβάνουν ένα σχήμα ασφάλειας και με τη Ρωσία. Είδαμε μια αλαζονεία από τους νικητές του Ψυχρού Πολέμου.

Επίσης, οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες αποσάρθρωναν το Διεθνές Δίκαιο - από τη Γιουγκοσλαβία, το Κόσοβο και το Ιράκ έως τις εξωδικαστικές εκτελέσεις.  Όταν έχεις καταρρακώσει το Διεθνές Δίκαιο, ποιος θα πιστέψει ότι θέλεις να γίνει σεβαστό για την Ουκρανία; Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ούτε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Εάν οι ΗΠΑ ήθελαν να αποτρέψουν ή να δυσκολέψουν την εισβολή στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να είχαν αναπτύξει μια ταξιαρχία πεζοναυτών. Ο Πούτιν θα αναμετριόταν με τις ΗΠΑ στο πεδίο της μάχης;  Ίσως δεν πίστευαν ότι ο Πούτιν θα κάνει μια τέτοια μεγάλη επιχείρηση.

Οι μόνοι που κερδίζουν σήμερα από αυτή την κατάσταση, και μάλιστα χωρίς κόστος, είναι οι ΗΠΑ και οι εταιρείες τους, κυρίως του πετρελαϊκού και αμυντικού τομέα, με τη Γερμανία να «πείθεται» να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 2% του ΑΕΠ, ενώ συσπειρώνονται όλοι σε ένα ΝΑΤΟϊκό κλίμα που πριν δεν υπήρχε.

Η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, δεν διευκόλυνε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ανοίγοντας τη δικλίδα ασφαλείας για τις τιμές του πετρελαίου, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν 30 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματά τους. Ο διάδοχος των Αραβικών Εμιράτων συναντήθηκε με τον Πούτιν, ενώ το Ισραήλ κρατά πολύ επιφυλακτική στάση, γιατί, παρ’ όλο που θέλει να είναι με τις ΗΠΑ, διευκολύνεται από τη στάση της Ρωσίας, που δεν το εμποδίζει να πλήττει στόχους ιρανικού ενδιαφέροντος στη Συρία.

Οι μοναρχίες του Κόλπου αισθάνονται ανησυχία από το πώς υπερασπίστηκαν οι ΗΠΑ την Ουκρανία γιατί το πρώτο που σκέφτηκαν ήταν ότι οι ΗΠΑ θα δραστηριοποιηθούν μόνο εάν το Ιράν φθάσει στο Ριάντ σε περίπτωση επίθεσης και ότι τότε θα προβούν σε κυρώσεις. Ο τρόπος που προστάτευσαν την Ουκρανία δεν είναι πολύ πειστικός σε πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ, και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή που σέβεται, πολύ την ωμή ισχύ.

Σε σχέση με τις δηλώσεις του Ζελένσκι για τον Ερντογάν πρέπει να σταματήσουμε να συγκρινόμαστε με την Τουρκία, γιατί έχει μια άλλη γεωπολιτική θέση κλειδί και έχει μια διπλωματική σχέση αιώνων με τη Ρωσία, συνήθως εχθρική. Η γραφειοκρατία και η διπλωματία της Τουρκίας φαίνεται ότι έχουν ενσωματώσει αυτή την πολιτική. Στην Ελλάδα δεν έχει εμπεδωθεί η ανάληψη διαμεσολαβητικών ρόλων, ενώ η τελευταία κυβέρνηση απλώς παίρνει μέρος στις συγκρούσεις, όπως στη Λιβύη, την Ουκρανία και στο Ισραήλ στη σύγκρουσή του με το Ιράν. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι με δύο C-130 με κατασχεμένα καλάσνικοφ θα οδηγήσουν τους σύμμαχούς μας να μας βοηθήσουν εναντίον της Τουρκίας, είναι ανόητοι.

* Ο Σωτήρης Ρούσσος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (www.cemmis.edu.gr)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL