Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Βρετανία / Τα παρτάκια του Τζόνσον και η χαμένη τιμή της βρετανικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Τα παρτάκια του Τζόνσον και η χαμένη τιμή της βρετανικότητας

ΜΠΟΡΙΣ

Σάλος στην κοινή γνώμη και οργή στον πολιτικό κόσμο μετά τις αποκαλύψεις για ένα ακόμη "παρτάκι" με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, που οργανώθηκε τον περασμένο Απρίλιο από συνεργάτες του πρωθυπουργού ενώ η Βρετανία βρισκόταν υπό εθνικό lockdown λόγω πανδημίας και εθνικό πένθος για τον θάνατο του Φίλιππου.

Η ξεφτισμένη σελίδα της "βρετανικότητας", ουσιαστικά ένα συνονθύλευμα από παραδοσιοκρατία, παρελθοντολαγνεία, τυπολατρία, ξεπερασμένους θεσμούς και ηγετικές φιγούρες κατώτερες των περιστάσεων έχει αποκοπεί από το βιβλίο της παγκόσμιας ιστορίας και κείται παραπεταμένη κάπου στο ράφι της λήθης, δίχως ελπίδα να εμπνεύσει ή να αποτελέσει πρότυπο σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία φέρνοντας στο προσκήνιο νέες αφηγήσεις και νέους δυναμικούς παίκτες.

Πίσω από όσα αποκαλύπτονται τον τελευταίο καιρό για τα έργα και τις ημέρες του Μπόρις Τζόνσον στην κυβέρνηση, το αμαρτωλό παρελθόν του δευτερότοκου γιου της βασίλισσας Ελισάβετ, του πρίγκιπα  Άντριου -υπόδικου ουσιαστικά για σεξουαλικά αδικήματα στις ΗΠΑ-, αλλά και την "τιτλοποίηση" του Τόνι Μπλερ ως "σερ", ενός πρώην πρωθυπουργού που για πολλούς θα έπρεπε να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, είναι περισσότερο από εμφανής η παρακμή και η κατάπτωση ενός τρόπου σκέψης και μιας πολιτικής κουλτούρας που κυριολεκτικά έχουν μείνει σ’ άλλη εποχή.

Πάρτι με κολλητούς εν μέσω lockdown

Σαφώς αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους πολιτικούς παρατηρητές που ακολουθούν τον ρυθμό της τρέχουσας επικαιρότητας είναι η ηθική απογύμνωση, ο διασυρμός και το πολιτικό "κάψιμο" του Τζόνσον μετά τις αποκαλύψεις για τα "παρτάκια" που οργάνωναν οι "κολλητοί" του στην Ντάουνινγκ Στριτ ενώ η χώρα βρισκόταν -υποτίθεται- σε αυστηρό εθνικό lockdown λόγω της πανδημίας και παράλληλα σε εθνικό πένθος θρηνώντας τον θάνατο του Φίλιππου, του συζύγου της βασίλισσας.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι τις αποκαλύψεις αυτές έκανε μια "δική του» εφημερίδα, η Telegraph, που εντρύφησε και αυτή στο "όραμα" Brexit, αν μη τι άλλο μαρτυρά τον βαθμό της ενόχλησης, ίσως και της οργής, του συντηρητικού κατεστημένου της χώρας, "δείχνοντας" κατ’ επέκταση το πολιτικό τέλος του Τζόνσον.

Με μια σειρά Συντηρητικούς βουλευτές "στα κάγκελα" φοβούμενους ότι θα χάσουν τις έδρες τους εξαιτίας της πρωθυπουργικής ανευθυνότητας και με ένα κόμμα στον "γενετικό κώδικα" του οποίου υπάρχει ενσωματωμένη η διαρκής προσαρμογή στις συνθήκες με σκοπό τη διατήρησή του στην εξουσία, οι μέρες του Τζόνσον στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα πρέπει να θεωρούνται μετρημένες.

Φουντώνουν οι φωνές που ζητούν παραίτηση

Βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, ορισμένοι ένθερμοι υποστηρικτές του πρωθυπουργού μέχρι πρότινος, ενώνουν τώρα τις φωνές τους με την αντιπολίτευση ζητώντας την παραίτησή του. Κάνοντας λόγο για «ηθικό κενό στην καρδιά της κυβέρνησης», ο  Άντριου Μπρίτζεν ήταν χθες ο τελευταίος στη σειρά των Συντηρητικών βουλευτών που κατέθεσε επιστολή μομφής στην πανίσχυρη Επιτροπή 1922 του κόμματος.

Εάν λάβει ικανό αριθμό τέτοιων επιστολών, η Επιτροπή θα πρέπει να οργανώσει διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη που θα αντικαταστήσει τον σημερινό πρωθυπουργό.

Βέβαια ο Τζόνσον είναι ένας δεινός "ακροβάτης" των ελιγμών, των τακτικισμών, της ρητορικής και των εντυπώσεων, που δεν έχει πρόβλημα να δηλώσει "λυπημένος" για ό,τι συνέβη, ενώ παράλληλα είναι πάντα πρόθυμος να πει αυτά που θέλει ν’ ακούσει η κοινή γνώμη.

Έτσι, δεν είχε πρόβλημα να στείλει χθες, διά της υπηρεσιακής οδού φυσικά, τη "συγγνώμη" του στη βασίλισσα για το τρικούβερτο γλέντι μέχρι πρωίας που έγινε την 17η Απριλίου 2021 στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω εθνικού lockdown -υποτίθεται- και ενώ εκείνη θρηνούσε μόνη της, λόγω των περιοριστικών μέτρων, τον θανόντα σύζυγό της.

Μπουκάλια αλκοόλ μέσα σε βαλίτσες

Σημειώνεται ότι το πάρτι, στο οποίο μάλιστα υπήρξε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ με κρασιά που αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της περιοχής και μεταφέρθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ μέσα σε... βαλίτσες για να μην δίνουν στόχο, έγινε προς τιμήν της αποχώρησης απ’ το πρωθυπουργικό "τιμ" του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Τζόνσον Τζέιμς Σλακ, ο οποίος έκτοτε έγινε υποδιευθυντής της εμβληματικής ταμπλόιντ The Sun, και ενός προσωπικού φωτογράφου του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ο Τζόνσον, πάντως, δεν ήταν παρών στο πάρτι καθότι απουσίαζε στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την ευθύνη του, κυρίως δεν φαίνεται να εκτονώνει τη δυσφορία που έχει κάνει "build up" γύρω από την αμφιλεγόμενη περσόνα του. Ενδεικτικό της εξαιρετικά βαριάς ατμόσφαιρας για τον πρωθυπουργό του Brexit, αλλά και γενικότερα για τους Συντηρητικούς, ήταν το "επίμετρο" του χθεσινού άρθρου της Γκάμπι Χίνσλιφ στον Guardian:

"Η αρρώστια δεν αφορά μόνο τον ηγέτη, αλλά και το κόμμα που τον επέλεξε, το οποίο, έχοντας συνειδητοποιήσει καθυστερημένα το λάθος του, φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί απλώς να γυρίσει ξανά τον τροχό της τύχης και να επιβάλει την επόμενη επιλογή του στη χώρα. Αν πρόκειται να γίνει άλλος ένας διαγωνισμός ηγεσίας των Τόρηδων, εντάξει. Πρέπει όμως να ακολουθήσουν αμέσως γενικές εκλογές. Τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι ο λαός αυτής της χώρας είναι εκπληκτικά μακρόθυμος. Αλλά δεν είναι και ανόητος".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL