Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.5°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.9°C
3 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.9°C
3 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.5°C18.9°C
0 BF 63%
Βρετανία / Πόλεμο κατά των φτωχών κήρυξε ο Τζόνσον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Πόλεμο κατά των φτωχών κήρυξε ο Τζόνσον

ΠΑΙΔΙΑ

Του

Αργύρη Παναγόπουλου

 

Σχεδόν 6 εκατομμύρια φτωχοί Βρετανοί, εκ των οποίων το 40% με πλήρη σχέση εργασίας, θα χάσουν από τις 6 Οκτωβρίου το συμπληρωματικό βοήθημα των περίπου 23 ευρώ την εβδομάδα (20 στερλινών), γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον θεωρεί πως μ’ αυτόν τον τρόπο «θα δημιουργηθούν κίνητρα για αυτούς που λάμβαναν το επίδομα για να ενισχύσουν την επαγγελματική τους κατάρτιση και να βρουν καλύτερα αμειβόμενες εργασίες».

«Περίπου 840.000 άτομα θα οδηγηθούν στη φτώχεια, εκ των οποίων 290.000 παιδιά» κατήγγειλε το Legatum Institute, ενώ η οργάνωση Citizen Advice προειδοποίησε ότι το ένα τρίτο των ατόμων που λαμβάνουν το επίδομα Universal Credit θα καταλήξουν να δανειστούν για να επιβιώσουν, πολλά από αυτά θα καταλήξουν άστεγα και στις τράπεζες τροφίμων.

Οι βρετανικές κοινωνικές οργανώσεις θεώρησαν την απόφαση του Τζόνσον, σε μια στιγμή που αυξάνεται το κόστος της διαβίωσης από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, τα τρόφιμα και τις υπηρεσίες, ως μια κήρυξη πολέμου όχι μόνο κατά των φτωχών, αλλά και κατά των φτωχών εργαζόμενων, οι οποίοι, παρ’ όλο που εργάζονται, λαμβάνουν μισθούς πείνας και εξαθλίωσης.

«Μία στις τρεις βρετανικές οικογένειες θα πληγεί από τα μέτρα της κυβέρνησης» κατήγγειλε το ίδρυμα Joseph Rowntree Foundation, ενώ οι αντιδράσεις του Εργατικού Κόμματος και των συνδικάτων δεν φαίνεται να πτοούν τον Τζόνσον, που ετοιμάζεται να κόψει από 5,8 εκατομμύρια άτομα 80 στερλίνες τον μήνα ή 1.040 στερλίνες τον χρόνο από το κοινωνικό επίπεδο που λαμβάνουν διαμέσου του Universal Credit. Παρ’ όλο που στη βρετανική Βουλή πέρασε τη Δευτέρα η μη δεσμευτική μομφή των Εργατικών για την απόσυρση του επίμαχου μέτρου, ο Τζόνσον δήλωσε ότι θα το επιβάλει γιατί θα κοστίσει 5 με 6 δισ. στερλίνες, απειλώντας με αύξηση της φορολογίας.

Μόνο η ανατίμηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου, που θα δρομολογηθεί από την 1η Οκτωβρίου, θα κοστίσει στο μέσο νοικοκυριό 1.277 στερλίνες το έτος, ενώ οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων οδήγησαν την άνοδο του πληθωρισμού στο 3,2% τον Αύγουστο.

«Ο Μπόρις Τζόνσον δείχνει την απουσία των ελάχιστων επιπέδων ανθρωπιάς εάν επιτρέψει να προχωρήσει η περικοπή του Universal Credit» κατήγγειλε η εθνικίστρια πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον, προειδοποιώντας ότι μόνο στη Σκωτία περίπου 60.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 20.000 παιδιών, θα μπορούσαν να οδηγηθούν στη φτώχεια. «Η απώλεια άνω των 1.000 λιρών τον χρόνο θα είναι καταστροφική για πολλές οικογένειες, που θα πρέπει να βγάλουν κυριολεκτικά φαγητό από το στόμα των παιδιών τους, και θα οδηγήσουν τους ανθρώπους στα χρέη και στην απόγνωση. Οι Συντηρητικοί το ξέρουν αυτό» συμπλήρωσε η Στέρτζιον από το βήμα του ετησίου συνεδρίου του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

«Αυτοί που θα χάσουν τις 20 στερλίνες από το κοινωνικό εισόδημα Universal Credit μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια δουλεύοντας δύο ώρες παραπάνω την εβδομάδα» απάντησε η 49χρονη υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Τερέζ Κόφεϊ, αποφεύγοντας το επίμαχο ερώτημα από τις εργαζόμενες μητέρες που έχουν ανάγκη οικιακής βοήθειας για να εργαστούν περισσότερες ώρες.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον πάντως δεν δίστασε να κάνει και ένα μεγάλο δώρο στους βιομηχάνους, προσφέροντας δωρεάν για τις επιχειρήσεις πάνω από 150.000 νέους από 16 έως 24 ετών που λάμβαναν το επίδομα Universal Credit, με το Δημόσιο να καταβάλλει εξαμηνιαίο επίδομα για 25 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας.  Ένα άλλο από τα ιδιαίτερα ταξικά και τοξικά οικονομικά μέτρα του Τζόνσον για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας στην απασχόληση.

Με τη διακοπή των μέτρων στήριξης της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τον Οκτώβριο εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν ξέρουν εάν θα έχουν τη θέση εργασίας τους, με τον Μπόρις Τζόνσον να έχει αναλάβει προ πολλού τον ρόλο του Πιλάτου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL