Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Συμφωνία AUKUS / Η συμμαχία των προθύμων επιστρέφει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμφωνία AUKUS / Η συμμαχία των προθύμων επιστρέφει

ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΜΠΟΡΙΣ

Προβληματίζει, ανησυχεί και εν μέρει τρομάζει η σπουδή με την οποία ο “σκληρός πυρήνας” του δυτικού στρατοπέδου ΗΠΑ - Βρετανίας, προσεταιριζόμενος τη δεξιά κυβέρνηση της Αυστραλίας, επιχειρεί επί τόπου αναστροφή απ’ το δόγμα της “νέας παγκόσμιας τάξης”, που αντί της δημοκρατίας “διέδωσε” τη βία και την τρομοκρατία στον κόσμο επί μια εικοσαετία μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, στην απρόβλεπτη και επικίνδυνη μόχλευση της στρατηγικής αντιπαράθεσης με την ανερχόμενη δύναμη της Κίνας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Η χρονική συγκυρία που ανακοινώνεται η νέα αυτή “συμμαχία των προθύμων” ή διαφορετικά AUKUS (απ’ τα αρχικά των τριών χωρών) κάνει τον ουδέτερο παρατηρητή να απορεί αναλογιζόμενος την εξόφθαλμη ανακολουθία λόγων και έργων της Ουάσιγκτον λίγες ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και τη διαβεβαίωσή του ότι θέλει οι δύο χώρες να παραμείνουν ανταγωνιστές και όχι να γίνουν εχθροί. Επανέλαβε μάλιστα ότι μπορούν να συνεργαστούν στα ζητήματα όπου οι απόψεις τους ταυτίζονται...

Παρακμιακή μεγαλομανία

Τα νέα ψυχροπολεμικά σχέδια δύο ηθικά, πολιτικά και οικονομικά παρακμαζουσών δυνάμεων, πρωταγωνιστών του άλλοτε διπολικού κόσμου, φέρνουν όσο ποτέ άλλοτε στο προσκήνιο τους άγριους ιμπεριαλιστικούς και καπιταλιστικούς καυγάδες που μαίνονται στο παρασκήνιο, καλυπτόμενοι συνήθως απ’ την αβροφροσύνη και τις μεγαλοστομίες των διμερών συναντήσεων και των διεθνών συνόδων, με τις υποκριτικές δεσμεύσεις στην πολυμέρεια και τον αμοιβαίο σεβασμό, να περισσεύουν.

Αν μη τι άλλο, η εικόνα του γηραιού Αμερικανού Προέδρου να λησμονεί το όνομα του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον στην τριμερή βιντεοδιάσκεψη με τον ίδιο και τον Βρετανό πρωθυπουργό, αποκαλώντας τον “αυτός ο φιλαράκος εκεί κάτω”, επιβεβαιώνει την αίσθηση της παρακμιακής μεγαλομανίας.

ΗΠΑ και Βρετανία “χαρίζουν” στην Αυστραλία πυρηνοκίνητα υποβρύχια για να εκφοβίσει την Κίνα, αναγκάζοντας την Καμπέρα να σπάσει το συμβόλαιό της με τη Γαλλία, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την προμήθεια συμβατικών τέτοιων σκαφών, πυροδοτώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, την οργισμένη αντίδραση του Παρισιού. Και δεν είναι βέβαιο ότι το Παρίσι θα παρηγορηθεί με τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν «να συνεργαστούν στενά με τη Γαλλία» σ’ αυτήν την πολύ μεγάλης σημασίας στρατηγική ζώνη.

Η αποκαλούμενη “συμφωνία του αιώνα”, που υπογράφτηκε το 2016 μεταξύ Αυστραλίας και Γαλλίας, προβλέπει την κατασκευή 12 θερμικής - ηλεκτρικής πρόωσης επιθετικών υποβρυχίων κατηγορίας Barracuda για το αυστραλιανό Ναυτικό. Το συνολικό κόστος του προγράμματος, ανέρχεται σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ!

Γαλλικός θυμός

Βέβαια ο γαλλικός θυμός είναι το λιγότερο μπροστά στην επιλογή της Ουάσιγκτον να κοντράρει με στρατιωτικά μέσα και λογική αντιπαράθεσης την ανερχόμενη πολιτικοοικονομική επιρροή της Κίνας στην Ασία. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι η βούλησή της να μοιραστεί για πρώτη φορά από το 1958, όταν το έπραξε με τη Βρετανία, τεχνολογία και τεχνογνωσία για πυρηνοκίνητα υποβρύχια με τρίτη χώρα.

Τα πυρηνικά υποβρύχια είναι πιο “σιωπηλά”, πολύ πιο γρήγορα, με μεγαλύτερο πεδίο δράσης και φυσικά δεν χρειάζονται συνεχή ανεφοδιασμό. Αυτό θα επιτρέψει στην Αυστραλία να ελέγχει την περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού για πολύ μεγαλύτερες χρονικά περιόδους.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Σάλιβαν, διεθνολόγο στο αυστραλιανό πανεπιστήμιο Flinders, η παραχώρηση αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στο αυστραλιανό Ναυτικό θα μπορούσε να σημάνει την απαρχή μιας έντονης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αυστραλία, η οποία θα περιλάμβανε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατηγικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, κυρίως πυραύλων και αόρατων βομβαρδιστικών.

Μακροπρόθεσμα θα μπορούσε επίσης να σημάνει τη μετακίνηση στη βόρεια Αυστραλία αμερικανικών δυνάμεων από τις βάσεις της Οκινάουα και του Γκουάμ.

«Όχι» από Νέα Ζηλανδία

Πριν από την ανακοίνωση σύστασης της συμμαχίας ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον προσπάθησε με μυστικά τηλεφωνήματα να καθησυχάσει τους περιφερειακούς συμμάχους της χώρας του, από τη Σιγκαπούρη μέχρι το Ουέλινγκτον, διαβεβαιώνοντάς τους ότι πρόθεσή του είναι «η ασφάλεια και η ευημερία της περιοχής Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού».

Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να αμβλύνει τις ανησυχίες και τους φόβους τους για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της επιλογής.

Η Νέα Ζηλανδία, η οποία απαγορεύει την είσοδο στα χωρικά της ύδατα κάθε πυρηνοκίνητου πλοίου από το 1985, έκανε γνωστό ότι ούτε τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Αυστραλίας θα έχουν άδεια εισόδου στα χωρικά της ύδατα.

Η διακηρυγμένη απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να εντάξει και άλλους ενδιαφερόμενους στα σχέδιά της μαρτυρά την προοπτική επέκτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ασία. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα δεχθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας, με στόχο την αναβίωση της λεγόμενης Quad, της άτυπης τετραμερούς συμμαχίας ΗΠΑ, Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Ινδίας, που κατά κοινή ομολογία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της Κίνας.

Τέλος, μπορεί οι αναλυτές και η κοινή γνώμη να βλέπουν τις απαρχές ενός νέου ψυχρού πολέμου -που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα παραμείνει “ψυχρός” για όσο διαρκέσει-, ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να χειροκροτεί εαυτόν βλέποντας την αφήγησή του για μια “παγκόσμια Βρετανία” μετά το Brexit να γίνεται πιστευτή στα αυτιά των θιασωτών του αγγλικού εθνικισμού. Κι όλα αυτά στ’ όνομα της “φιλίας”, βεβαίως.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα συνδεθούν ακόμη στενότερα, γεγονός που αντικατοπτρίζει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός του Brexit.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL