Live τώρα    
Σουντιάτα Άκολι / Μαύροι αστυνομικοί ζητούν την αποφυλάκιση του πρώην Μαύρου Πάνθηρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σουντιάτα Άκολι / Μαύροι αστυνομικοί ζητούν την αποφυλάκιση του πρώην Μαύρου Πάνθηρα

Συνασπισμός από νυν και συνταξιούχων μαύρων αστυνομικών ζητούν την αποφυλάκιση με αναστολή του Sundiata Acoli, πρώην μέλους των Μαύρων Πανθήρων, ο οποίος είναι στις φυλακές επί 48 χρόνια για τη δολοφονία ενός αστυνομικού του Νιου Τζέρσεϊ το 1973. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι ο 84χρονος Sundiata Acoli, δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια

Τέσσερις ενώσεις μαύρων αστυνομικών ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πιέσουν για την αποφυλάκιση του Άκολι υπό όρους σχεδόν μισό αιώνα μετά τη σύλληψή του. Σε προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ, χαρακτηρίζουν τη συνεχιζόμενη φυλάκισή του «προσβολή της φυλετικής δικαιοσύνης» και κατηγορούν το συμβούλιο αναστολών ότι παραβιάζει το νόμο αρνούμενο επανειλημμένα να αφήσει ελεύθερο τον κρατούμενο.

«Ο κ. Άκολι έχει περάσει περισσότερο από τη μισή του ζωή σε κελιά φυλακής στο μέγεθος ενός χώρου στάθμευσης, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 20 ετών ως ηλικιωμένος πολίτης. Θα πρέπει να του χορηγηθεί αναστολή», σημειώνουν.

Ο Άκολι είναι ένα από τα τουλάχιστον 11 πρώην μέλη του Κόμματος Μαύρων Πανθήρων και της ένοπλης πτέρυγας του, του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού, που εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή για πράξεις βίας που διαπράχθηκαν κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τη δεκαετία του 1970. Πολλοί από τους φυλακισμένους πλησιάζουν τα μισά τους χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Στα 84 του χρόνια, ο Άκολι είναι ο γηραιότερος από τους πρώην μαύρους ριζοσπάστες που εξακολουθούν να παραμένουν στη φυλακή. Προσβλήθηκε  πέρυσι από κορωνοϊό στο κελί του στην FCI Cumberland στο Maryland και υποφέρει από σωματικές και πνευματικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής επιδείνωσης της μνήμης του.

Σε γραπτή επικοινωνία με τον Guardian, ο Άκολι δήλωσε ότι παλεύει με χρόνιο εκφυλισμό της ακοής, της όρασης και της πνευματικής και μυϊκής του ικανότητας, ενώ λαμβάνει «ελάχιστη ή καθόλου ιατρική περίθαλψη» στη φυλακή.

Οπως ανέφερε «είμαι ένας 84χρονος άνδρας που είναι φυλακισμένος από την ηλικία των 36 ετών για σχεδόν 50 χρόνια, ο οποίος τώρα δεν αποτελεί απειλή ούτε για ψύλλο, πόσο μάλλον για τη δημόσια ασφάλεια».

Για την προσφυγή των μαύρων αστυνομικών ο Acoli είπε: «Οι ενώσεις των μαύρων εκφράζουν απλώς τη γνώμη τους για αυτό που όλοι ήδη γνωρίζουν: ότι είναι καιρός, στην πραγματικότητα περασμένη ώρα, να αφεθώ ελεύθερος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0