Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΗΠΑ – Σαουδική Αραβία / Επανασύνδεση χάριν μιας μεγάλης «φιλίας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ – Σαουδική Αραβία / Επανασύνδεση χάριν μιας μεγάλης «φιλίας»

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Διαφοροποιούμενος από τους προκατόχους του και την πάγια αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, ο Τζο Μπάιντεν είχε καλλιεργήσει προεκλογικά την εντύπωση ότι η αγαστή συνεργασία ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας θα επαναπροσδιοριζόταν στη βάση των αμερικανικών απαιτήσεων για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Οι Δημοκρατικοί “πυροβολούσαν” ασταμάτητα τον Τραμπ όσο ήταν Πρόεδρος για την ανοχή που έδειχνε στο Ριάντ, τόσο για την ενεργό ανάμειξή του στον εμφύλιο της Υεμένης όσο και για τις κακές επιδόσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα, και ο υποψήφιός τους για την Προεδρία δεσμεύονταν σαφώς απ’ τη θέση αυτή. Όμως τώρα η “θέα” από το οβάλ γραφείο είναι διαφορετική, το διακύβευμα οπωσδήποτε μεγάλο και ο Μπάιντεν ως Πρόεδρος οφείλει να “προσαρμοστεί”. Δεν είναι μόνο η συνεχιζόμενη σιωπή του για τον πόλεμο στην Υεμένη, ούτε το “βέτο” που πρόβαλε σε πιθανά αμερικανικά αντίποινα κατά του ντε φάκτο ηγέτη του Ριάντ πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για τον ρόλο του στην ειδεχθή δολοφονία του σαουδαραβικής καταγωγής Αμερικανού υπηκόου, δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι.

Είναι και η απόφασή του να δεχθεί στην Ουάσιγκτον, για συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους, τον αδελφό του, Χαλίντ Μπιν Σαλμάν (είναι αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στη σαουδαραβική κυβέρνηση) εν είδει μιας πρώτης κίνησης επαναπροσέγγισης. Σύμφωνα με κάποιους “κυνικούς” αναλυτές, προφανώς η εκτίμηση του Προέδρου είναι ότι θα μπορούσε να πάρει περισσότερα διαπραγματευόμενος με τους Σαουδάραβες παρά αν θα προσπαθούσε να στήσει από την αρχή τις ιδιαίτερες και πολύπλευρες σχέσεις των ΗΠΑ με το υπερσυντηρητικό σουνιτικό βασίλειο.

Ο “απεσταλμένος” του Ριάντ έφτασε “αιφνιδίως” στην αμερικανική πρωτεύουσα την Τρίτη (η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως από τον Λευκό Οίκο) και συναντήθηκε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν καθώς και με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου. Υπενθυμίζεται ότι το σαουδαραβικό βασίλειο παραμένει κομβικής σημασίας σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ στη μεσανατολική σκακιέρα και διαχρονικά ένας από τους καλύτερους “πελάτες” της αμερικανικής στρατιωτικής βιομηχανίας. Η σχετική δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι για τους λόγους της επίσκεψης του έτερου πρίγκηπα δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η σχέση αυτή θα συνεχιστεί: “Θα τεθούν επί τάπητος η μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας, η περιφερειακή ασφάλεια και η δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν τη Σαουδική Αραβία να υπερασπιστεί την επικράτειά της».

Αφγανιστάν: Οι Αμερικανοί φεύγουν, οι “καλοθελητές” σπεύδουν

Δεν προκαλεί εντύπωση το πλήθος των “ανησυχούντων” που σπεύδουν να εκδηλώσουν το “ενδιαφέρον” τους για το πολύπαθο Αφγανιστάν καθώς φεύγουν οι Αμερικανοί. Πρώτος και καλύτερος ο Ερντογάν, που... “ανησυχεί” μήπως κι απομονωθεί διπλωματικά η αφγανική κυβέρνηση εξαιτίας “τεχνικών λόγων”, ως εκ τούτου “προσφέρθηκε” να αναλάβει η Τουρκία τη φρούρηση του αεροδρομίου της Καμπούλ. Τα παζάρια με τους Αμερικανούς βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, διότι μπορεί η Άγκυρα να είναι πρόθυμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της αλλά δεν θέλει να το κάνει και με δικά της έξοδα.

«Το αεροδρόμιο πρέπει να είναι ανοιχτό και να λειτουργεί. Εάν δεν λειτουργεί, οι πρεσβείες θα αποσυρθούν. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Αφγανιστάν θα γίνει ένα απομονωμένο κράτος και θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις του. Από την άλλη, αν το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί, τι θα κάνουν αυτοί που θα πρέπει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για εκπαίδευση, υγεία, δουλειές;» αναρωτήθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που συζήτησε τηλεφωνικά το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, την Τετάρτη.

Προφανώς, μετά τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν, τη Συρία, τη Σομαλία, την Κύπρο, ο Ερντογάν διαβλέπει μια καλή ευκαιρία να επεκτείνει την τουρκική στρατιωτική παρουσία και στο Αφγανιστάν κρατώντας ζωντανό το νεο-οθωμανικό όνειρό του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συζήτησε το θέμα με τον Τζο Μπάιντεν στην τετ-α-τετ συνάντηση που είχαν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Ο Ερντογάν κατέστησε απολύτως σαφές στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να συνεχίσει τη στρατιωτική παρουσία της στο Αφγανιστάν ως “ισχυρό μέλος” του ΝΑΤΟ. Επί του παρόντος, περίπου 500 Τούρκοι στρατιώτες μη μάχιμων καθηκόντων είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Δεν είναι σαφές εάν ο αριθμός τους θα αυξηθεί μετά την απόσυρση όλων των συμμαχικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με τη Χουριέτ, η Τουρκία πρότεινε να συνεργαστεί με την Ουγγαρία και το Πακιστάν στον χειρισμό της όλης επιχείρησης αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο τι ρόλο θα έχει ο κάθε “εταίρος”.

Κόσοβο: Αμερικανολατρεία και ξερό ψωμί

Είναι γνωστή η ιδιαίτερη συμπάθεια των Κοσοβάρων Αλβανών για τους Αμερικανούς. Σε τελευταία ανάλυση, η ανεξαρτησία του Κοσόβου οφείλεται σ’ αυτούς. Όχι αδίκως, θεωρούν τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη φίλη χώρα και τους Αμερικανούς ηγέτες εγγυητές και θεματοφύλακες της ανεξαρτησίας τους. Προς αναγνώριση και υπενθύμιση του καίριου ρόλου τους στην κοσοβάρικη ανεξαρτησία, σε διάφορες πόλεις έχουν στηθεί αγάλματα Αμερικανών πολιτικών που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην πρόσφατη ιστορία του Κοσόβου, ενώ σε πλατείες και οδούς έχουν δοθεί τα ονόματα τους.

Για παράδειγμα, στο κέντρο της Πρίστινας δεσπόζει από το 2009 το επιβλητικό άγαλμα του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ύψους έξι μέτρων, ενώ το όνομά του φέρει και κεντρική λεωφόρος της πόλης. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2019, προς “τιμήν” της 20ής επετείου της άφιξης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Κόσοβο, έγιναν στην Πρίστινα τα αποκαλυπτήρια προτομής της Μάντλιν Ολμπράιτ, της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών που το 1999 πρωταγωνίστησε στην εκστρατεία για τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και προώθησε ενεργά την ιδέα της κοσοβάρικης ανεξαρτησίας. Επίσης, μια λεωφόρος στην Πρίστινα φέρει το όνομα του πρώην Προέδρου Τζορτζ Μπους και μια οδός το όνομα του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ το 1999, στρατηγού Γουέσλι Κλαρκ.

Όμως η αμερικανολατρεία δεν τελειώνει εδώ. Οι αλβανικές αρχές αποφάσισαν, μάλλον προκαταβολικά, να τιμήσουν και τον νυν Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Έτσι, στην πόλη Ουρόσεβατς, κοντά στην εκεί αμερικανική στρατιωτική βάση, άρχισαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου όπου θα στηθεί το δικό του άγαλμα, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ θα κοστίσει 600.000 ευρώ! “Είναι προσφορά των κατοίκων του Ουρόσεβατς σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην εδραίωση της ειρήνης και της ανεξαρτησίας του Κοσόβου”, διευκρινίζεται στην επίσημη ανακοίνωση του δήμου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL