Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Σύνοδος G7 / Πανδημία και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των επτά ισχυρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος G7 / Πανδημία και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των επτά ισχυρών

Ακόμη μια φορά η εξισορρόπηση ανάμεσα στις εντυπώσεις και την ουσία είναι το ζητούμενο στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των G7, των πλουσιότερων χωρών του δυτικού κόσμου (ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας), που άρχισε χθες στο παραθαλάσσιο χωριό Κάρμπις Μπέι στην ειδυλλιακή Κορνουάλη, στη Βρετανία.

Διότι στο καθολικό παγκόσμιο αίτημα να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων κατά της Covid-19, ώστε το παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα να αποκτήσει ενιαίο βηματισμό, οι πλούσιοι της Δύσης απλά προσφέρουν δωρεάν δόσεις στις φτωχές χώρες.

Όμως, ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κι αυτό δεν μπορούν να το αγνοήσουν οι ελίτ. Τους το “υπενθυμίζουν” άλλωστε οι προστατευτικές μάσκες στα πρόσωπα, οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, η αναγκαστική “αποχή” από χειραψίες και εναγκαλισμούς. Αλλά και το μαχητικό πλήθος των ακτιβιστών που έφτασε στο Κάρμπις Μπέι για να θέσει εις γνώσιν τους τα κοινά αιτήματα για άμεση κλιματική δράση και συμπόρευση πλούσιων - φτωχών χωρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους χθες Μπάιντεν και Τζόνσον εμφάνισαν ενωμένο μέτωπο απέναντι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν και οι δύο στενοί εταίροι συμφωνούν σε πολλά διεθνή ζητήματα, όπως οι προκλήσεις που θέτουν η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες επίσης θα συζητηθούν στη διάρκεια της συνόδου των G7, υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, ένα ακανθώδες ζήτημα μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.

Αν και ο Μπάιντεν απέφυγε να εκφράσει δημοσίως επικρίσεις για το θέμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να υπενθυμίσουν στον Τζόνσον τη δέσμευσή τους στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, τις οποίες το Λονδίνο προσπαθεί να αμφισβητήσει.

Τη συνάντηση των δύο ηγετών διαδέχεται η συνάντηση των G7 στην Κορνουάλη.

Όπως έγινε γνωστό, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της ομάδας εξετάζουν την περίπτωση αναδιανομής 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να βοηθήσουν χώρες που πασχίζουν περισσότερο να αντιμετωπίζουν την κρίση της Covid-19, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Μπροστά στις αυξανόμενες εκκλήσεις για αλληλεγγύη οι ηγέτες των G7 αναμένεται να συμφωνήσουν να προσφέρουν «τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δόσεις» και να αυξήσουν τις ικανότητες παραγωγής τους, με στόχο «να τερματιστεί η πανδημία το 2022», σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Έχει έρθει η ώρα οι πιο σημαντικές δημοκρατίες παγκοσμίως και οι πιο προηγμένες τεχνολογικά να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εμβολιάσουν τον κόσμο, διότι κανείς δεν είναι προστατευμένος για όσο καιρό δεν είναι προστατευμένοι όλοι» τόνισε ο Τζόνσον.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμευθεί να δωρίσουν 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και η Βρετανία 100 εκατομμύρια, κυρίως μέσω του μηχανισμού Covax. Η άλλη προτεραιότητα της συνόδου θα είναι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της μεγάλης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στη Σκοτία.

Ο Τζόνσον φιλοδοξεί να συμφωνηθεί ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προκειμένου να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους Times, αντίστοιχο με το αμερικανικό σχέδιο που υιοθετήθηκε για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Μάιο οι υπουργοί Περιβάλλοντος των G7 δεσμεύθηκαν να αναστείλουν ήδη από φέτος τη χρηματοδότηση έργων που καταναλώνουν άνθρακα και εκπέμπουν διοξείδιο, αλλά και να διακόψουν σταδιακά κάθε επιχορήγηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

90% της Αφρικής χωρίς ανοσία

Σχεδόν το 90% των χωρών της Αφρικής δεν θα πετύχει τον παγκόσμιο στόχο να έχει ανοσοποιηθεί τουλάχιστον το ένα δέκατο του πληθυσμού κατά του νέου κορωνοϊού έως τον Σεπτέμβριο αν δεν διανεμηθούν επειγόντως τουλάχιστον 225 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). «Μόνο 7 αφρικανικές χώρες (σε σύνολο 54) μπορούν να πετύχουν τον στόχο» εκτίμησε η Ματσιντίσο Μοέτι, διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL