Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Πατέντες εμβολίων / Οι υπέρμαχοι, οι πολέμιοι και η αγωνία των φαρμακοβιομηχανιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πατέντες εμβολίων / Οι υπέρμαχοι, οι πολέμιοι και η αγωνία των φαρμακοβιομηχανιών

Εμβόλιο
EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

Τα πρώτα αποτελέσματα της παγκόσμιας κλίμακας διελκυστίνδας για τη διάθεση των πατεντών των εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καταγράφονται μετά τη στήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην άρση των εν λόγω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Υπέρ της πρότασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια κατά του covid-19 έχουν ταχθεί από καιρό περισσότερες από 80 χώρες, ενώ την αντίθεσή της εξέφρασε τις τελευταίες ώρες η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών όπως και η Άνγκελα Μέρκελ.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αναμένεται να πάρουν θέση έως τα τέλη του μήνα.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρκετές χώρες βλέπουν την άρση των δικαιωμάτων των πατεντών στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ως τον συντομότερο δρόμο για τον τερματισμό της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην αντίπερα όχθη, η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών εκτιμά ότι η άρση των πατεντών θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στη γρήγορη παραγωγή, καθώς πόροι θα βρεθούν στα χέρια νεοεισερχόμενων στον χώρο.

Όπως αναφέρει το AFP το σχέδιο για τα δικαιώματα της πατέντας κατατέθηκε στον ΠΟΕ από την Ινδία και τη Νότια Αφρική τον Οκτώβριο του 2020 υποστηριζόμενο από αρκετές χώρες που κινδύνευαν να μείνουν πίσω στην κούρσα του εμβολιασμού.

Το αρχικό κείμενο πρότεινε προσωρινή εξαίρεση από ορισμένες υποχρεώσεις βάσει της Συμφωνίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με το εμπόριο (TRIPS), ώστε οποιαδήποτε χώρα να μπορεί να παράγει εμβόλια και θα είχε ισχύ «έως ότου γίνει εκτεταμένος εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο και η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αναπτύξει ανοσία».

Το Γενικό Συμβούλιο του ΠΟΕ, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων, συζήτησε το θέμα την Τετάρτη, πριν από τη δήλωση Μπάιντεν, με την Ινδία και τη Νότια Αφρική να δεσμεύονται να παρουσιάσουν τροποποιημένο κείμενο.

Στήριξη στην κατάργηση των δικαιωμάτων πατέντας

«Μνημειώδη στιγμή» στον αγώνα κατά της πανδημίας χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρέσιους, την απόφαση Μπάιντεν ενώ και η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, χαιρέτισε θερμά την πρόταση των ΗΠΑ για κατάργηση της πατέντας στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Υπέρ της πρόταση των ΗΠΑ τάσσεται με δηλώσεις του και ο Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος τόνισε ότι «η συνεχιζόμενη πανδημία πρέπει να θεωρείται έκτακτη κατάσταση. Η Ρωσία φυσικά θα υποστηρίξει μια τέτοια προσέγγιση».

«Απολύτως» υπέρ της πρότασης Μπάιντεν τάσσεται και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί άμεση προτεραιότητα η δωρεά δόσεων σε φτωχές χώρες.

Όσον αφορά στην επικεφαλής της Κομισόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης με αποτελεσματικό και πραγματιστικό τρόπο», χωρίς ωστόσο αν πάρει ξεκάθαρη θέση και ενώ μέχρι σήμερα, κρατούσε αρνητική στάση.

Παράλληλα, Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Κένυα, Νιγηρία, Βενεζουέλα, Αίγυπτος, Ινδονησία, Μαρόκο και Πακιστάν αποτελούν μερικές μόνο χώρες από αυτές που στηρίζουν την άρση των δικαιωμάτων πατέντας, ενώ και οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», τάσσονται στο πλευρό τους.

Κατά της κατάργησης

Από την άλλη πλευρά, κατά της πρότασης Μπάιντεν τάσσεται η Άνγκελα Μέρκελ η οποία θεωρεί ότι η άρση της πατέντας για τα εμβόλια κορωνοϊού θα προκαλέσει «δυσλειτουργία στην παραγωγή».

Παράλληλα, η γερμανική BioNTech σχολίασε ότι η προστασία της πατέντας για τα εμβόλια Covid-19 δεν εμποδίζει την παραγωγή ή την παροχή των δόσεων που ανέπτυξε με την Pfizer. «Οι πατέντες δεν είναι περιοριστικός παράγοντας για την παραγωγή ή την προμήθεια του εμβολίου. Δεν θα αυξήσουν την παγκόσμια παραγωγή και την παροχή δόσεων εμβολίου βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα» ανέφερε η εταιρεία στο AFP.

Επίσης, ήδη από χθες η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA) εναντιώθηκε στην άρση των πατεντών κάνοντας λόγο για λαθεμένη απάντηση σε ένα περίπλοκο πρόβλημα.

«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο. Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της IFPMA..

«Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως, πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό. Οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες», σημείωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL