Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Εμβόλιο / Δεν είπε ότι υποστηρίζει, αλλά τουλάχιστον συζητά άρση πατέντας η φον ντερ Λάιεν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Δεν είπε ότι υποστηρίζει, αλλά τουλάχιστον συζητά άρση πατέντας η φον ντερ Λάιεν

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η ΕΕ είναι πρόθυμη να συζητήσει την πρόταση που υποστήριξαν οι ΗΠΑ για απελευθέρωση από τα διεθνή πνευματικά δικαιώματα για τα εμβόλια κατά της covid-19, δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης με αποτελεσματικό και πραγματιστικό τρόπο», προσέθεσε η φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. «Γι' αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το πώς η αμερικανική πρόταση άρσης προστασίας των δικαιωμάτων για εμβόλια κατά της covid-19 θα βοηθούσε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Σημειώνεται ότι η σχετική πρόταση που είχαν καταθέσει Ινδία και Νότιος Αφρική στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τον περασμένο Οκτώβριο, είχε βρει υποστήριξη σε τεράστιο αριθμό χωρών του αναπτυσσόμενου και τρίτου κόσμου, ωστόσο δεν μπόρεσε να προωθηθεί κατά πολλούς λόγω της συμπαιγνίας ΕΕ, Βρετανίας, Ελβετίας και ΗΠΑ για την προστασία των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών της φαρμακοβιομηχανίας που εδρεύουν εκεί. Είναι ενδεικτικό του αποκλεισμού των φτωχών χωρών ότι ενώ στον πλανήτη έχουν χορηγηθεί ήδη πάνω από 700 εκατομμύρια δόσεις, μόλις 0,2% από αυτές (περίπου 1.500.000) αφορούν τις φτωχότερες χώρες.

Το επιχείρημα της «συμμαχίας» κατά της άρσης των πατεντών ήταν ότι θα «υπονομευτεί» η πρόθεσή τους να αναπτύσσουν ταχύτατα εμβόλια στο μέλλον και ότι δεν υπήρχαν δυνατότητες παραγωγής σε άλλες, λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Την ίδια περίπου ώρα που η φον ντερ Λάιεν συρόταν σε αλλαγή θέσης για τις πατέντες, στην Ελλάδα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε το άσπρο-μαύρο υποστηρίζοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης ζητούσε άρση των πατεντών από τον Απρίλιο του 2020!

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου σημειώνει ότι «αντί να αυτογελοιοποιείται ο κ. Μητσοτάκης για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, να το θέσει επίσημα έστω και τώρα στην Κομισιόν.

Ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε σήμερα τον εξευτελισμό του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της πατέντας, επιβεβαιώνοντας ποιος έκανε χθες τις γελοίες διαρροές ότι δήθεν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ανάλογη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Επειδή μάλλον ξεχνάει εύκολα, του θυμίζουμε  ότι στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για «εμβολιόδεντρο» και ειρωνευόταν λέγοντας πως "πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο".

Η πρόταση όμως του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και του κ. Τσίπρα από την αρχή του έτους για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια, κατατέθηκε τόσο από ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ κ. Τέντρος.

Η πρόταση τελικά υιοθετήθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον και από  την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL