Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.9°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.6°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.6°C16.0°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.3°C21.7°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.0°C
2 BF 67%
Χίτλερ / Ο ιός του πατρός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χίτλερ / Ο ιός του πατρός

ΧΙΤΛΕΡ

Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών γύρω από κάθε, σχεδόν, πτυχή της ζωής του Χίτλερ και των ανθρώπων που τον περιτριγύριζαν. Από τον σοφέρ και τον προσωπικό γιατρό του έως τον φωτογράφο και τη γραμματέα του.  Όμως ελάχιστα είναι γνωστά για την οικογένειά του, ιδιαίτερα για τον πατέρα του. Σ’ αυτό το μυστήριο επιχειρεί να ρίξει φως ο Αυστριακός ιστορικός Ρομάν Ζαντγκρούμπερ.

Στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο “Ο πατέρας του Χίτλερ: Πώς ο γιος έγινε δικτάτορας”, αποκαλύπτει άγνωστα μέχρι πρότινος ντοκουμέντα και πληροφορίες για τον Αλόις Χίτλερ, τον πατέρα του Αδόλφου. Είναι μια προσπάθεια του ιστορικού να αναδείξει τα στοιχεία εκείνα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του “φύρερ” μέσα από την αλληλεπίδραση με τον πατέρα του.

Ο Αλόις Χίτλερ, που πέθανε το 1902, ήταν Αυστριακός τελωνειακός υπάλληλος. Η δουλειά του απαιτούσε συχνές μετακινήσεις.  Άλλαξε τόπο διαμονής 18 φορές με την οικογένειά του. Τα στοιχεία του βιβλίου προέρχονται από 31 επιστολές που έστειλε ο πατέρας Χίτλερ στον αρχιτέκτονα Γιόσεφ Ραντλέγκερ αφού αγόρασε το αγρόκτημά του στο Χάφελντ της  Άνω Αυστρίας.

Παρ’ όλο που ο Αλόις Χίτλερ δεν είχε καμία πρακτική εμπειρία από αγροτικές εργασίες, «ήθελε πάντα να είναι ένας εκπαιδευμένος, τζέντλεμαν αγρότης, καλύτερος από όλους τους άλλους» γράφει χαρακτηριστικά ο Ζαντγκρούμπερ.

Περιγράφει τον πατέρα Χίτλερ ως ένα μείγμα αυτοδίδακτου, υπερφίαλου και ανθρώπου που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Το βιβλίο φέρνει για πρώτη φορά στο φως τις επιστολές που παραδόθηκαν στον ιστορικό από τη δισέγγονη του αρχιτέκτονα πριν από πέντε χρόνια. Στο χειρόγραφο διακρίνεται καθαρά η ομοιότητα του γραφικού χαρακτήρα του Αδόλφου με εκείνη του πατέρα του, με πολλές αιχμηρές γωνίες και αλλαγές κατεύθυνσης.

Ένοχα μυστικά

Ο Αδόλφος Χίτλερ γεννήθηκε στο Μπράουναου αμ Ιν της Αυστρίας το 1889, τέκνο του Αλόις και της τρίτης, πολύ νεότερης συζύγου του, Κλάρας Πετζλ. Σύμφωνα με τον ιστορικό, πιθανότατα αργότερα προσπάθησε να κρύψει το γεγονός ότι η οικογένειά του είχε ζήσει σε μια εβραϊκή ιδιοκτησία στο Ούρφαχρ του Λιντς, κοντά στον Δούναβη. Οι επιστολές δείχνουν επίσης ότι η μητέρα του Χίτλερ, λίγο πριν από τον θάνατό της από καρκίνο του στήθους σε ηλικία 47 ετών, το 1907, παρακολουθούνταν από Εβραίο γιατρό, ο οποίος αργότερα διέφυγε στην Αμερική.

Ο Χίτλερ ήταν ήδη αντισημίτης στα νεανικά του χρόνια, συμπεραίνει ο Ζαντγκρούμπερ, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς ότι το μίσος του για τους Εβραίους σφυρηλατήθηκε αφού μετακόμισε στη Βιέννη, γύρω στο 1908, με σκοπό να γίνει ζωγράφος, παρότι είχε απορριφθεί δύο φορές από τη σχολή καλών τεχνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία αυτά ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι ιστορικοί γι' αυτή τη φάση της ζωής του δικτάτορα, βασισμένη κυρίως σε μαρτυρίες του εφηβικού φίλου του Αουγκούστ Κούμπιτζεκ.

Η μόνη σημαντική “εξέγερση” του Αδόλφου εναντίον του πατέρα του ήταν να απορρίψει την επιθυμία του Αλόις να ακολουθήσει τα βήματά του και να γίνει δημόσιος υπάλληλος. «Ήθελε να γίνει ελεύθερος καλλιτέχνης, δεν ήθελε να πάρει τον δρόμο του πατέρα του» γράφει ο ιστορικός. Πατέρας και γιος μοιράζονταν ωστόσο κοινά στοιχεία:  Έτρεφαν και οι δυο την ίδια «περιφρόνηση» για την εξουσία και για τον κλήρο, αν και ο Χίτλερ δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Το βιβλίο φαίνεται ότι θα αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την καταγωγή του “φύρερ” επαναφέροντας στο προσκήνιο τα γνωστά σενάρια και τους ισχυρισμούς περί εβραϊκών καταβολών.

Ήδη, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ της η DW, η δημοσιογράφος και ιστορικός Αλεξάντρα Φέντερλ - Σμιτ, που παρουσίασε το βιβλίο στην εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ σημειώνει ότι ο Χίτλερ, που προσέδιδε τόση σημασία στο “προγονικό διαβατήριο και την καταγωγή από την αρία φυλή, είχε περισσότερα από ένα κενά στο γενεαλογικό του δέντρο".

Κατά την ίδια το υλικό που φέρνει στο φως το βιβλίο του Ζαντγκρούμπερ είναι αρκετό για μια νέα ταινία που θα βάζει στο μικροσκόπιο την οικογένεια Χίτλερ.

Αναζητώντας την άκρη του μίτου

Η φυλετική “καθαρότητα” του “φύρερ” αμφισβητούνταν ήδη από την εποχή της αναρρίχησής του στην εξουσία, καθώς είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο παππούς του ήταν Εβραίος. Οι φήμες είχαν πάντως μια βάση. Ο Αλόις Χίτλερ, γεννημένος το 1837, ήταν το εκτός γάμου παιδί της Μαρία -  Άννα Σίκλγκρουμπερ.

Η Μαρία -  Άννα φέρεται να εργαζόταν ως οικιακή βοηθός στο σπίτι μιας εβραϊκής οικογένειας ονόματι Φρανκενμπέργκερ, στο Γκρατς της Αυστρίας, και ως εκ τούτου εικάζεται πως πατέρας του Αλόις -παππούς του Αδόλφου- ήταν ο 19χρονος γιος των Φρανκενμπέργκερ, ο Λεοπόλδος.

Ωστόσο η εκδοχή αυτή απορρίπτεται από τους ιστορικούς, καθώς στη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου δεν εμφανίζεται πουθενά στα αρχεία της πόλης το όνομα “Φρανκενμπέργκερ”. Στο πιστοποιητικό βάπτισης τους Αλόις δεν αναφέρεται πατρικό επώνυμο, έτσι αρχικά δηλώθηκε με το επώνυμο της μητέρας του, “Σίκλγκρουμπερ”.

Το 1842, ο Γιόχαν Γκέοργκ Χίντλερ παντρεύτηκε τη Μαρία -  Άννα. Το 1876, μετά τον θάνατό του πατριού του, ο Αλόις κατόρθωσε να πείσει τις αυστριακές αρχές ότι είναι νόμιμο τέκνο του Γκέοργκ Χίντλερ. Το πιστοποιητικό βάπτισης άλλαξε με την υπογραφή τριών μαρτύρων που βεβαίωσαν ότι πατέρας του Αλόις ήταν όντως ο Γκέοργκ “Χίτλερ”.

Έκτοτε ο πατέρας του Αδόλφου απέκτησε το επίθετο αυτό. Πρόκειται για ένα όνομα που εμφανίζεται με διάφορες παραλλαγές στα γερμανικά ως “Χούτλερ” ή “Χούετλερ” και η ρίζα του εικάζεται ότι είναι η λέξη hütte (καλύβα), υποδηλώνοντας προφανώς αυτόν που ζει σε καλύβα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, καθώς άνοιγε ο δρόμος προς την εξουσία, ο “φύρερ” διέταξε τη “μοίρα ασφαλείας” του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, τα μετέπειτα SS, να ερευνήσουν τις φήμες σχετικά με την καταγωγή του.

Η έρευνα φυσικά δεν βρήκε στοιχεία για Εβραίους προγόνους. Το 1937, με εντολή του ίδιου, δημοσιεύτηκε ένα εικονογραφημένο γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς του. Κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η οικογένεια Χίτλερ ήταν όλοι Αυστριακοί Γερμανοί και πως ο Αδόλφος είχε ένα άψογο γενεαλογικό δέντρο με αδιαμφισβήτητες ρίζες στην “αρία φυλή”...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL