Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Εμβόλιο / Από την υπόσχεση στο αδιέξοδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Από την υπόσχεση στο αδιέξοδο

Η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη τις επόμενες ημέρες. Το βίαιο ξέσπασμα του πλήθους στην Ολλανδία ενάντια στα περιοριστικά μέτρα για την Covid-19 δείχνει κούραση και οργή. Είναι τα χειρότερα επεισόδια που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και σαράντα χρόνια.

Η ελπίδα των μαζικών εμβολιασμών που θα έφερναν την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης και την επάνοδο σε μια σχετική κανονικότητα διαψεύδεται. Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στην κούρσα των εμβολιασμών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμες 10,8 δόσεις για κάθε 100 ανθρώπους, όταν στην Ε.Ε. είναι μόλις 2,1...

Οι Brexiteers ζητωκραυγάζουν ενθουσιασμένοι για το διαζύγιο απ’ τις Βρυξέλλες, που, κατ’ αυτούς, εξασφάλισε στη Βρετανία αρκετές δόσεις. “Είμαστε Νο 1 στην Ευρώπη και τρίτοι στον κόσμο στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19” έγραφε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του Συντηρητικού Κόμματος στο Twitter πλαισιωμένη από την κυματίζουσα βρετανική σημαία.

Πρόβλεψη της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Airfinity με βάση τα συμφωνημένα συμβόλαια της Ε.Ε. με τις φαρμακευτικές, και λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις στην παραγωγή, υποδηλώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει επιτύχει την ανοσία της αγέλης εμβολιάζοντας το 75% του πληθυσμού του έως τις 14 Ιουλίου, ακολουθούμενο από τις ΗΠΑ, στις 9 Αυγούστου. Η Ε.Ε. θα πρέπει να περιμένει έως τις 21 Οκτωβρίου για να το κατορθώσει αυτό.

Ο Πατρίκ Πελού, πρόεδρος της Γαλλικής  Ένωσης Ιατρών  Έκτακτων Περιστατικών, τον οποίο επικαλείται ο Guardian, μιλά για “εκρηκτική κατάσταση” και δεν αποκλείει εκτεταμένες ταραχές. Εάν οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να προσφέρουν ελπίδα ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα τελειώσουν αυτό το καλοκαίρι, οι αντιδράσεις είναι πιθανό να δοκιμάσουν τις αντοχές τόσο των εθνικών κυβερνήσεων όσο και των θεσμών της Ε.Ε.

Αναζητώντας το “λάθος”

Για ορισμένους όπως ο Ράσμους Μπέκ Χάνσεν, διευθύνων σύμβουλος της Airfinity, η υστέρηση της Ε.Ε. στην προμήθεια των εμβολίων έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την αργοπορία των ιθυνόντων και την δυσλειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα εμβόλια εγκρίθηκαν πιο αργά στην Ε.Ε. και οι προπαραγγελίες συμφωνήθηκαν αργότερα. Οι κατά κεφαλήν ποσότητες που παραγγέλθηκαν στους υποψήφιους κατασκευαστές αποτελεσματικών εμβολίων αυξήθηκαν μόνον αφού πέρασε πολύτιμος χρόνος.

Υπήρξαν επίσης συγκριτικά λιγότερες επενδύσεις από την Ε.Ε. κατά την πρώιμη φάση της έρευνας για την ανάπτυξη εμβολίων και τον σχεδιασμό της παραγωγής τους, οι οποίες προκαλούν τώρα καθυστερήσεις στην ζητούμενη αύξηση και επίσπευση της διάθεσής τους.

Η Ε.Ε. βασίζεται στην βρετανοσουηδική πολυεθνική AstraZeneca, που παρασκευάζει το εμβόλιο της Οξφόρδης, για να της παραδώσει συνολικά 400 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων περίπου 100 εκατομμύρια θα πρέπει να έχουν παραδοθεί πριν από τον Απρίλιο.

Οι ρήτρες εμπιστευτικότητας που έχουν συμπεριληφθεί στα σχετικά συμβόλαια δεν επιτρέπουν να δημοσιευτούν λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα λάβει 60% λιγότερες δόσεις από ό,τι είχε συμφωνηθεί για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2021 λόγω προβλημάτων στη μονάδα παραγωγής της στο Βέλγιο.

Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος τι μπορεί να σημαίνει αυτή η καθυστέρηση την ώρα που η πανδημία καλπάζει. Η εταιρεία επιρρίπτει ευθύνες στην Ε.Ε. για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η Ε.Ε. με τη σειρά της αφήνει υπονοούμενα για αθέτηση συμφωνίας και ζητάει να καλυφθεί έστω μερικώς το κενό από την παραγωγή του εργοστασίου της AstraZeneca στη Βρετανία.

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου επέμεινε ότι το λάθος είναι της εταιρείας και πως, εκτός του ότι το μπλοκ έχει δικαίωμα στις δόσεις που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει παράλληλα η “ηθική ευθύνη” για δίκαιη διάθεση των εμβολίων. Η επίτροπος επέμεινε ότι τα εργοστάσια της εταιρείας στην Βρετανία που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα περιλαμβάνονται στο ντιλ με τις Βρυξέλλες και ως εκ τούτου οφείλουν να παραδώσουν δόσεις στην Ευρώπη.

Ο άλλος δρόμος

Θα ήταν ποτέ δυνατόν ο Τζόνσον να “σώσει” την Ε.Ε. παραιτούμενος των δικαιωμάτων της κυβέρνησής του στις πρώτες 100 εκατομμύρια δόσεις που θα παραχθούν στο βρετανικό έδαφος επιτρέποντας σ’ έναν αριθμό από αυτές να πάνε στις Βρυξέλλες; Πιθανώς βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ακόμη ευρωβρετανικής σύγκρουσης. Η έφοδος των επιθεωρητών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στο εργοστάσιο της AstraZeneca στο Βέλγιο, το πρωί της Πέμπτης, είναι μια ακόμη ένδειξη ότι η σύγκρουση φουντώνει.

Υπάρχει όμως κι ο άλλος δρόμος, λένε τώρα όλο και περισσότερες φωνές. Είναι η διάθεση των πατεντών σε άλλους κατασκευαστές, ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και να αυξηθεί ο όγκος των διαθέσιμων εμβολίων όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για όλο τον κόσμο.

“Αυτό που μπορεί να ακούγεται σαν σοσιαλιστική ιδέα είναι η κατάλληλη θεραπεία για μια παγκόσμια κρίση υγείας” γράφει συγκεκριμένα η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στις Βρυξέλλες Μπάρμπαρα Βέσελ.

“Στην ιδανική περίπτωση οι εταιρείες θα πρέπει να συμφωνήσουν να μοιραστούν τις πατέντες των εμβολίων τους. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, καμία δεν έχει αποδεσμεύσει τα σχετικά δικαιώματα. Δεν πρόκειται για απαλλοτρίωση πνευματικής ιδιοκτησίας. Φυσικά οι ιδιοκτήτες των πατεντών αυτών θα πρέπει να αποζημιωθούν, μείον, ωστόσο, τα τεράστια ποσά που οι κυβερνήσεις επένδυσαν στην ανάπτυξη αυτών των εμβολίων. Ο δημόσιος τομέας έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για να υποστηρίξει τις έρευνες. Ποιες ήταν οι προϋποθέσεις; Και τι δικαιώματα έχουν οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις;”.

Μια ερώτηση που, για την ώρα, είναι αδύνατον να απαντηθεί δεδομένου του εμπιστευτικού χαρακτήρα των συμφωνιών που υπογράφτηκαν.

Για τη Γερμανίδα δημοσιογράφο οι πολιτικοί έχουν πολύ καλούς λόγους να αντισταθούν στις φαρμακευτικές εταιρείες και, εάν είναι απαραίτητο, να επιβάλουν τη μεταβίβαση των τεχνολογιών τους. “Η πανδημία απέχει πολύ από τον έλεγχο και η οικονομική ζημιά αυξάνεται, όπως και οι επιπτώσεις στις κοινωνίες και την υγεία των ανθρώπων. Στο τέλος υπάρχει μόνο ένα επιχείρημα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: Πρέπει να προστατεύσουμε τη ζωή των πολιτών μας!”.

“Υπάρχει ωστόσο κι άλλος καλός λόγος για να μεταβιβαστούν γρήγορα τα δικαιώματα των εμβολίων: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προτρέψει εδώ και πολύ καιρό να γίνει αυτό προκειμένου να έχουν οι φτωχές χώρες πρόσβαση στο εμβόλιο. Σε τελική ανάλυση, ποιο το όφελος για την Ευρώπη εάν εδώ είναι προστατευμένοι όλοι, αλλά νέες μεταλλάξεις του ιού συνεχίζουν να εμφανίζονται σε άλλα μέρη του κόσμου;”.

“Πέρυσι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τον αγώνα κατά της Covid-19 ως παγκόσμιο καθήκον. Αλλά αυτό ήταν μόνο λόγια. Είναι καιρός να περάσουν στη δράση. Η ευρεία παραγωγή εμβολίων είναι ένα έργο που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από κοινού. Πρέπει να κάνουμε γρήγορα, διότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο να χάσουμε, ο αριθμός των τάφων αυξάνεται αδυσώπητα”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL