Live τώρα    
Η συριακή αντιπολίτευση ετοιμάζεται για τη μετάβαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η συριακή αντιπολίτευση ετοιμάζεται για τη μετάβαση

Σε κοινή διακήρυξη αρχών, που θα αποτελέσει τη βάση για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις της με την κυβέρνηση της Δαμασκού, κατέληξαν χθες οι οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης έπειτα από τη σύνοδό τους στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Στη διακήρυξή τους οι οργανώσεις απευθύνουν έκκληση για μια δημοκρατική Συρία και υπογραμμίζουν πως ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία στην αρχή μιας μεταβατικής περιόδου. Τάσσονται επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός "δημοκρατικού μηχανισμού μέσω ενός πλουραλιστικού καθεστώτος που να αντιπροσωπεύει όλα τα τμήματα του συριακού λαού".

"Η συνάντηση στη Σαουδική Αραβία φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι είναι πολύ εποικοδομητική... αλλά πιστεύω πως όλοι κινούνται προς την κατεύθυνση που θέλουν για να υπάρξει σύντομα μια πολιτική διαδικασία" σχολίασε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι.

Ωστόσο, μία από τις κύριες συριακές ανταρτικές οργανώσεις, η ισλαμική Αχράρ Αλ Σαμ, είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα την αποχώρησή της από τη διάσκεψη του Ριάντ. Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση δικαιολόγησε την αποχώρησή της επικαλούμενη τον "ουσιαστικό ρόλο" που δόθηκε κατά τη διάσκεψη σε "προσωπικότητες που συνδέονται με το καθεστώς" και ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί ότι "δεσμεύεται από τα αποτελέσματα" της διάσκεψης.

Η Αχράρ Αλ Σαμ, η οποία ανήκει στο σαλαφιστικό ρεύμα, κατηγορεί τους οργανωτές ότι "δεν έλαβαν υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που έγιναν από τις παρατάξεις για να τροποποιηθούν" τα έγγραφα των εργασιών της αντιπολίτευσης, στα οποία δεν υπογραμμίζεται επίσης "η μουσουλμανική ταυτότητα του λαού" της Συρίας.

Ανακοινώσεις όπως αυτή επέτρεψαν στην κυβέρνηση της Τεχεράνης να σχολιάσει ότι στις συνομιλίες του Ριάντ συμμετείχαν και οργανώσεις που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος. "Δεν θα επιτραπεί σ' αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις να αποφασίσουν για το μέλλον της Συρίας" δήλωσε ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Στη Συρία οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανακατέλαβαν χθες δύο περιοχές στην κεντρική Συρία που ήλεγχε ο συριακός στρατός και τις οποίες είχαν χάσει πριν από 20 ημέρες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Οι μονάδες του συριακού στρατού αποχώρησαν από τις περιοχές Μαχίν και Χαουάριν έπειτα από επίθεση της οργάνωσης ΙΚ" δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0