Live τώρα    
Διπλωματική λύση για τα τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διπλωματική λύση για τα τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ

Σε διαπραγματεύσεις με στόχο την απόσυρση ή τη μείωση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ βρίσκονται από χθες, Άγκυρα και Βαγδάτη έπειτα από την απειλή της τελευταίας να προσφύγει για το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ Αλ Αμπάντι ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν οι τουρκικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν μέσα σε 48 ώρες. Σημείωσε ότι η ανάπτυξή τους έγινε χωρίς τη γνώση και την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης και ότι συνιστά σαφή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε πως επρόκειτο απλώς για μια συνηθισμένη αλλαγή φρουράς στο πλαίσιο της υποστήριξης στρατοπέδου που οι τουρκικές δυνάμεις είχαν στήσει το προηγούμενο διάστημα έπειτα από αίτημα του κυβερνήτη της Μοσούλης και σε συντονισμό με το ιρακινό υπουργείο Άμυνας. Πρόσθεσε πως η Τουρκία "έχει καθήκον" να προστατεύσει τους στρατιώτες της γύρω από την ελεγχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος Μοσούλη και ο λόγος της παρουσίας τους εκεί είναι απλώς για να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύσουν τους Ιρακινούς συναδέλφους τους.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης ανέφεραν επίσης υπό συνθήκες ανωνυμίας ότι δεν έχει δοθεί εντολή για την απόσυρση των στρατευμάτων μετά το ιρακινό τελεσίγραφο και σημείωσαν ότι διεξάγονται συζητήσεις με το υπουργείο Άμυνας του Ιράκ για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί το μέγεθος της δύναμης.

Στο μεταξύ την ένταση στις σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας συντήρησε χθες η δημοσίευση από τουρκικά ΜΜΕ φωτογραφιών που εμφανίζουν έναν Ρώσο ναύτη σε θέση βολής με εκτοξευτήρα ρουκετών ενώ βρίσκεται σε πολεμικό πλοίο που διασχίζει τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Η Τουρκία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί, ενώ ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε "πρόκληση" το περιστατικό.

Τις ανησυχίες για τις οικονομικές ζημίες που θα προκαλέσει η διαμάχη στην τουρκική οικονομία ενέτεινε εξάλλου χθες η πληροφορία που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Bloomberg ότι η εκροή κεφαλαίων από την Τουρκία συνεχίζεται με τους ξένους επενδυτές να έχουν αποσύρει μέσα στο έτος 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους και τους αναλυτές της Capital Economics και της SEB, αναμένονται περαιτέρω ρευστοποιήσεις και υποχώρηση της τουρκικής λίρας, που ήδη κινείται προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της από το 2008.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0