«Με τη Μαρίν στον Βορρά και τη Μαριόν στον Νότο»... Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί ο επίλογος του πρώτου γύρου για τη γαλλική Ακροδεξιά και την ιδιότυπη οικογενειοκρατία της, καθώς όπως φαίνεται το όνομα "Λεπέν" αποτελεί διαβατήριο για πολιτική καριέρα πρώτης γραμμής.
Οι δύο "Λεπέν", θεία και ανιψιά, κέρδισαν πάνω από το 40% των ψήφων. Η αρχηγός Μαρίν Λεπέν στην περιφέρεια Νορ - Πα ντε Καλέ - Πικαρδία, στα βορειοδυτικά, με 40,6% και η ανιψιά Μαριόν Μαρεσάλ - Λεπέν στην «PACA» όπως είναι τα αρχικά της περιφέρειας Προβηγκία - Άλπεις - Κυανή Ακτή, με 41,67%.
Η 26χρονη Μαριόν δεν ξεπέρασε μόνο τη θεία σε αριθμό ψήφων, αλλά συνέτριψε και τον 60χρονο παλαίμαχο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, επί χρόνια δήμαρχο της Νίκαιας και πρώην υπουργό Κριστιάν Εστροζί, που συγκέντρωσε μόλις 26,5%.
Τώρα τη μόνη ελπίδα των Ρεπουμπλικανών του Σαρκοζί να μην ταπεινωθούν στον δεύτερο γύρο από την "οικογένεια" Λεπέν και το κόμμα τους την προσφέρουν οι Σοσιαλιστές αποσύροντας τους υποψηφίους τους από τρεις συνολικά περιφέρειες: τις προαναφερθείσες δύο, καθώς και στην Αλσατία - Καμπανία - Αρδέννες - Λοραίνη στα βορειοανατολικά, όπου προηγείται ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και δεξί χέρι της Λεπέν, Φλοριάν Φιλιπό.
Την τελική απόφαση για απόσυρση και στην τρίτη περιφέρεια επιβεβαίωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν - Κριστόφ Καμπαντελίς κάνοντας μάλιστα λόγο για «θυσία» των Σοσιαλιστών.
Νικήτρια σε 6 περιφέρειες στον πρώτο γύρο, η Ακροδεξιά έχει πλέον τη δυνατότητα να είναι εκλογικά παρούσα σε όλες τις περιφέρειες στον δεύτερο, αφού έχει συγκεντρώσει παντού πάνω από το 10% των ψήφων.