Live τώρα    
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 / 70.000 πρόσφυγες "υποδέχθηκε" η Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 / 70.000 πρόσφυγες "υποδέχθηκε" η Ιταλία

Σχεδόν 3.000 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν την Κυριακή στα λιμάνια της Νότιας Ιταλίας, ενώ μέσα στο τελευταίο 24ωρο διασώθηκαν 21 πλοιάρια στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λιβύης. Όπως επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο αριθμός των προσφύγων που έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσα στο πρώτο εξάμηνο πλησιάζουν πια τις 70.000.

Όπως ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή, στις επιχειρήσεις διάσωσης μετείχαν εκτός από ιταλικά πλοία και πλοία του βρετανικού, του ιρλανδικού και του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού. Με το τελευταίο κύμα μεταναστών στις ιταλικές ακτές, σημειώνεται ελαφρά αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο τον περασμένο χρόνο (63.885 αφίξεις από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου), που έληξε με τον αριθμό - ρεκόρ των 170.000 μεταναστών.

Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών από τις αρχές του 2014 έχει θέσει υπό μεγάλη πίεση τις εγκαταστάσεις υποδοχής μεταναστών της Ιταλίας, όπου στεγάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 80.000 αιτούντες άσυλο και άλλοι μετανάστες που ζητούν άδεια παραμονής. Η κατάσταση είναι πιθανόν να επιδεινωθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως συμβαίνει συνήθως: από τις αφίξεις μεταναστών τον περασμένο χρόνο, περίπου 100.000 σημειώθηκαν το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου.

Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία έχει θέσει την κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας στο στόχαστρο της Ακροδεξιάς, ενώ ορισμένες περιφέρειες του Βορρά απειλούν να σταματήσουν να δέχονται άλλους μετανάστες.

Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι μισοί και πλέον από τους μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία δικαιούνται άσυλο, κυρίως επειδή προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία ή από χώρες όπως η Ερυθραία όπου επικρατεί η βία.

Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε επίσης από ραγδαία αύξηση στον αριθμό των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στον προορισμό τους, με περισσότερους από 1.800 νεκρούς εν πλω προς την Ιταλία και τουλάχιστον 27 εν πλω προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον OIM.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0