Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Μουντιάλ 2022 / Αυλαία στο αιματοβαμμένο Μουντιάλ του Κατάρ με διαμαρτυρίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουντιάλ 2022 / Αυλαία στο αιματοβαμμένο Μουντιάλ του Κατάρ με διαμαρτυρίες

132547954b_biani.jpg

Ηρθε η ώρα το Κατάρ και η FIFA να πληρώσουν». Με αυτό το σύνθημα η Διεθνής Αμνηστία επικαιροποίησε την εκστρατεία που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες, και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2022, με τη συμμετοχή οργανώσεων και άλλων πρωτοβουλιών, καλώντας τους πολίτες να υπογράψουν προκειμένου να πιεστούν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και η κυβέρνηση της χώρας να αποζημιώσουν τους μετανάστες εργάτες «για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπέστησαν για να κάνουν το Παγκόσμιο Κύπελλο πραγματικότητα».

«Ήρθε η ώρα να πληρώσουν». Πόσο κοστίζουν, όμως, χιλιάδες χαμένες ζωές μεταναστών εργατών; Πόσο κοστίζει η κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ποιο είναι το κόστος της «μισθωτής σκλαβιάς», που δεν είναι… σύνθημα αλλά μια σκληρή πραγματικότητα στο συγκεκριμένο κρατίδιο; Η συγκεκριμένη οργάνωση βρέθηκε, από τα πρώτα μόλις χρόνια της ανάληψης της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο συγκεκριμένο κρατίδιο, παρακολουθώντας από κοντά και μετρώντας θανάτους εργατών στις ετήσιες εκθέσεις της. Μαζί με άλλες οργανώσεις άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση και στη FIFA προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά δώδεκα χρόνια μετά η μοναδική ουσιαστική αλλαγή επήλθε μόνο στον αριθμό των νεκρών, που φυσικά αυξήθηκε.

Σήμερα το απόγευμα ανοίγει τις πύλες του το πιο αμφιλεγόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το 22ο, ένα αιματοβαμμένο Mundial που θα διεξαχθεί στα νεόκτιστα γήπεδα του Κατάρ μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Ένα Μundial μέσα στον χειμώνα, το οποίο ανατέθηκε στη συγκεκριμένη χώρα εν μέσω σκανδάλων, δωροδοκιών, χιλιάδων δολαρίων που άλλαξαν τσέπες και υπό το… άγρυπνο βλέμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, που, υπό τον Τζιάνι Ινφαντίνο, το υπερασπίστηκε και εξακολουθεί να το υπερασπίζεται μέσα σε κρεσέντο υποκρισίας.

«Ήρθε η ώρα να πληρώσουν», λοιπόν, το σύνθημα της Διεθνούς Αμνηστίας, «Boycott Qatar» το σύνθημα που ξεκίνησε να… ψιθυρίζεται πριν περίπου δύο χρόνια από ποδοσφαιριστές και οπαδούς, και που τον τελευταίο μήνα γίνεται όλο και πιο έντονο. Η έκκληση για μποϊκοτάζ του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου κορυφώθηκε στα γήπεδα της Γερμανίας, όπου οι σύνδεσμοι οργανωμένων φιλάθλων σήκωσαν πανό σε περισσότερα από 40 γήπεδα, ενώ την ίδια ώρα συγκεντρώνουν υπογραφές και τάσσονται στο πλευρό των οργανώσεων για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων υπέρ των εργατών. Την ίδια ώρα, δεκάδες παμπ στη χώρα έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν το μποϊκοτάζ, δηλαδή τη μη παρακολούθηση και μετάδοση των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τις προηγούμενες εβδομάδες αυξήθηκαν οι φωνές κατά του Mundial, όπως και οι δράσεις, ενώ την ίδια ώρα έρχονται και τα πρώτα «μηνύματα» για το τι πρόκειται να ακολουθήσει από σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωσή του όσον αφορά την καταστολή από τις Αρχές του Κατάρ.

Ολλανδία, Σκανδιναβοί, Καντονά, οπαδοί λένε «όχι»

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ολλανδίας Λούις Φαν Χάαλ είπε μόλις πριν λίγες ημέρες ότι οι Ολλανδοί φίλαθλοι που θα μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, λόγω ανησυχίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν δίκιο να το κάνουν, αλλά ελπίζει, εάν η ομάδα του φτάσει στον τελικό (18.12), να παρακολουθήσουν τουλάχιστον τον αγώνα στην τηλεόραση. «Το Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να διεξάγεται στις πιο έμπειρες ποδοσφαιρικές χώρες» πρόσθεσε. Μια έρευνα με 28.000 ερωτηθέντες στην Ολλανδία, που διεξήχθη από την EenVandaag και δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ανέφερε ότι μόνο το 14% ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το τουρνουά.

Η άποψη του Φαν Χάαλ ίσως και να ταυτίζεται με το κοινό αίσθημα των συμπατριωτών του, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην περίπτωση του Ερίκ Καντονά. Ο Γάλλος μίλησε ξεκάθαρα, αλλά οι συμπατριώτες του, όπως και η Εθνική Ομάδα της Γαλλίας, δεν φαίνεται να συγκινήθηκαν ιδιαίτερα. «Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων είναι φρικτός. Τόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Και εμείς θα πάμε να γιορτάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εγώ δεν θα το παρακολουθήσω. Καταλαβαίνω ότι το ποδόσφαιρο είναι και μπίζνες, αλλά πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο μέρος δεν θα έπρεπε να δοθεί αυτή η ευκαιρία» είπε ο Ερίκ Καντονά.

Πριν λίγα 24ωρα ο τερματοφύλακας της Εθνικής Γαλλίας ανακοίνωσε πως δεν θα φορέσει το περιβραχιόνιο με το μήνυμα της καμπάνιας «One love», με το οποίο θα παραταχθούν οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών ομάδων προκειμένου να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους για την καταπάτηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ο Γιορίς αποφάσισε να υπακούσει στον πρόεδρο της γαλλικής ομοσπονδίας αλλά και στη FIFA: «Πριν κάνεις οτιδήποτε, χρειάζεται η συμφωνία της FIFA και της ομοσπονδίας. Όμως έχω και προσωπική άποψη. Και μοιάζει με αυτήν του προέδρου. Όταν καλωσορίζουμε ξένους, συχνά θέλουμε να συμμορφώνονται με τους κανόνες και τις απαιτήσεις μας. Το ίδιο θα κάνω κι εγώ».

Πρωτεργάτες στις κινήσεις διαμαρτυρίας που έχουμε δει μέχρι στιγμής ή αυτές που σχεδιάζονται στα γήπεδα του Κατάρ είναι οι Άγγλοι -αλλά όχι ο Σάουθγκεϊτ- και οι σκανδιναβικές χώρες, ενώ η Γερμανία ξεχωρίζει για τη μαζικότητα που έχει λάβει το μήνυμα για μποϊκοτάζ. Ωστόσο υπάρχει και μια αιρετική άποψη, που όμως είναι άκρως πολιτική και ουσιαστική. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο στην ιστοσελίδα The Players Tribune ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Φινλανδίας Τιμ Σπαρβ έγραψε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, να μην σωπαίνουμε, να ζητάμε ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις, να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους ίδιους τους εργάτες που ακόμη και τώρα δουλεύουν ακατάπαυστα για το Mundial».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL