Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.0°C
5 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.7°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C22.0°C
2 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.9°C
4 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.8°C
2 BF 41%
MeToo / Η κακοποίηση ανηλίκων δεν σβήνεται λόγω παραγραφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

MeToo / Η κακοποίηση ανηλίκων δεν σβήνεται λόγω παραγραφής

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ

Την προηγούμενη Τετάρτη (12.1) ξεκίνησε στην Αθήνα η πρώτη δίκη που προέκυψε από το ελληνικό #MeToo και αφορά την περίπτωση βιασμού αθλήτριας της ιστιοπλοΐας στην ηλικία των 11 ετών από τον τότε προπονητή της. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια ιστορική διαδικασία σε εξέλιξη, η έκβαση της οποίας θα αποδειχθεί ποικιλοτρόπως σημαντική, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης έπειτα από την κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία είναι και μάρτυρας στη δίκη.

Βλέπετε, όταν η Ελληνίδα ιστιοπλόος αποφάσισε να γνωστοποιήσει την προσωπική τραυματική εμπειρία της, πολλοί βιάστηκαν να την... εγκαλέσουν με το γνωστό «μα τώρα το θυμήθηκε, που το αδίκημα έχει παραγραφεί;».  Όμως, μέσα από την προσωπική ιστορία της Μπεκατώρου προέκυψε η υπόθεση της 22χρονης πλέον αθλήτριας, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το θύμα έχει κάθε δικαίωμα να μιλήσει όταν θελήσει να μιλήσει, ασχέτως με το εάν θα έχουν πλέον παραγραφεί τα όποια αδικήματα.

Αυτό ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση των δεκάδων αθλητριών και του αθλητή της ενόργανης γυμναστικής που κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης από τους προπονητές τους όταν πολλοί εξ αυτών ήταν μάλιστα ακόμη ανήλικοι.

Καταγγελλόμενοι... εν ενεργεία

Η υπόθεση βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο μετά την παραπομπή από τη ΓΓΑ του φακέλου στον εισαγγελέα, το υπουργείο Παιδείας, την ΕΓΟ και την ΕΟΕ, έστω και με δυόμιση μήνες καθυστέρηση. Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι τα εξής:

* Δύο από τους καταγγελλόμενους προπονητές έχουν ενεργή σύμβαση με αθλητικά σωματεία (ο ένας εξ αυτών κατηγορείται από οκτώ αθλήτριες και ο έτερος από δύο).

*  Έξι από τους καταγγελλόμενους, που κατηγορούνται από έντεκα αθλήτριες και τον έναν αθλητή, συμπεριλαμβάνονται στην ΚΥΑ ανάθεσης καθηκόντων Ομοσπονδιακών Προπονητών/Τεχνικών Συμβούλων σε εκπαιδευτικούς κλάδους Φυσικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2021-2022

* Αρκετοί ακόμα από τους καταγγελλόμενους εργάζονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΤΕΦΑΑ), ορισμένοι έχουν αποβιώσει ή συνταξιοδοτηθεί ή δεν απασχολούνται πλέον ως προπονητές, αλλά δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους, συναφείς ωστόσο με την ενόργανη και ρυθμική γυμναστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, υπάρχουν περισσότερες από μία καταγγελίες από αθλήτριες για σεξουαλική παρενόχληση, υπάρχει καταγγελία για προσπάθεια χορήγησης αναβολικών ουσιών, ενώ προπονητές που έχουν καταγγελθεί παραμένουν εν ενεργεία τόσο στην ομοσπονδία όσο και σε σωματεία και τα ΤΕΦΑΑ.

Το ποινικό κομμάτι έχει ολοκληρωθεί, καθώς τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, ωστόσο οι αθλήτριες/ές απαιτούν δικαίωση και ζητούν την απομάκρυνση των καταγγελλόμενων προσώπων από τον χώρο της γυμναστικής προκειμένου, όπως δηλώνουν, «κανένα άλλο παιδί να μην βιώσει ανάλογες συμπεριφορές». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και νέες καταγγελίες, που μάλιστα θα αφορούν υποθέσεις που δεν θα έχουν παραγραφεί.

«Η γυμναστική δεν πρέπει να... πέσει»

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι συγκεκριμένες καταγγελίες δεν έχουν ελεγχθεί και εξεταστεί από την καθ’ ύλην αρμόδια Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, αλλά και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι έχουν στα χέρια τους τα υπομνήματα από τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΓΟ Αθανάσιο Σταθόπουλο, υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αρχής γενομένης από το Διοικητικό Συμβούλιο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα της εβδομάδας. Σε ερώτησή μας γιατί η ΕΓΟ δεν έχει αντιδράσει μολονότι πλέον γνωρίζει τα ονόματα των καταγγελλόμενων, κάποιοι εκ των οποίων παραμένουν στους κόλπους της, ο Αθ. Σταθόπουλος είπε στην ΑΥΓΗ: «Δεν κρύβουμε τίποτα. Από τη στιγμή που υπάρχει οποιαδήποτε αλήθεια, τα παιδιά θα δικαιωθούν. Πάμε με προσεκτικά βήματα γιατί το άθλημα της γυμναστικής δεν πρέπει να πέσει. Αυτός που πρέπει να δικαιωθεί, θα δικαιωθεί».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL